Hale YILDIRIM / GÜNDEME BAKIŞ - CHP’li Buca Belediye Başkanı Görkem Duman ve beraberindeki 56 kişi “Yolsuzluk” suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. 3 kişinin adli kontrol talebiyle serbest bırakıldığı dosyada, emniyetteki işlemleri tamamlanan zanlılar bugün hakim karşısına çıktı.
19 TUTUKLAMA KARARI
Sanıklar gruplar halinde salona alındı. Hakim karşısına çıkan ilk 22 kişilik gruptan Alparslan Ege, Asiye Avcı, Aykut Doğan, Belkıs Özdemir, Burcu Erçelik, Canan Yücel, Ceyda Akbulut, Engin Akyazar, Hasan Kalkan, İbrahim Tuncol, Mergul Sen, Nurten Çetinkaya, Selin Öztürk Şükrüoğlu, Serhat Göktan Karakartal, Sinem Öznur, Sude Kasapoğlu, Şahin Akçay, Yağmur Gücerek ve Zekiye Avcı’nın tutuklu yargılanmasına karar verildi.
3 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI
Hakim; Akın Erkan Kalmaz, Bahar Burmalı ve Senem Akyüz’ün ise tutuksuz yargılanmasına hükmetti.
DUMAN, KILIÇ VE KAYA İKİNCİ GRUPTA HAKİM KARŞISINA ÇIKTI
Duruşma salonuna alınan ikinci grupta ise Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, eski Başkanı Erhan Kılıç, Buca ilçe eski Başkanı Çağdaş Kaya hakim karşısına çıktı.
Hakim, Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, eski belediye başkanı Erhan Kılıç ve eski ilçe başkanı Çağdaş Kaya’nın da tutuklu yargılanmasına hükmetti.
SUÇLAMALAR NELER?
'BANKAMATİK MEMURLARI DETAYI'
Cumhuriyet savcısı tarafından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderilen sevk yazısında bir kısım imar işlerinde rüşvet alınıp verildiği, belediyenin ve kamunun kaynaklarının kişilerin otel/konaklama, seyahat, gibi özel şahsi harcamalarında kullanıldığı belirtildi. Buca Belediyesi'nde 'bankamatik memuru' olarak tabir edilen çalışanların bulunduğu, bu çalışanların fiilen belediyede çalışmadıkları ancak çalışmış gibi her ay düzenli gelir elde ettiklerinin altı çizildi. Şüphelilerin bu eylemleri suç örgütü kapsamında işledikleri hususunda kuvvetli suç şüphelinin varlığının bulunması üzerine şüpheliler hakkında gözaltı kararı verildiği ve operasyonun gerçekleştirildiği aktarıldı.
'KILIÇ KURDU, DUMAN DEVAM ETTİRDİ'
Erhan Kılıç'ın kurduğu ve Mahmut Zengin’in önemli rol olduğu bu suç yapılanmasının, Görkem Duman döneminde de faaliyetlerine devam ettiği vurgulandı. Bahse konu örgüt yapılanmasının Zengin’in yürüttüğü faaliyetlerin yanı sıra belediyede işlenen diğer suç konularına da yetkili şahısların dahili ile devam ettiği vurgulandı. Çağdaş Kaya’nın Buca CHP İlçe Başkanı olmasıyla örgüt yapılanmasının başına geçtiği ve diğer tüm şahısları yönlendirdiği belirtildi. Kaya’nın siyasi ve şahsi gücünü kullanarak örgüt faaliyetlerini kontrolü altına aldığının değerlendirildiği kaydedildi.
‘SUÇ İŞLEMEK AMACIYLA BİR ARAYA GELDİLER’
Şüphelilerin tümünün aynı anda ortak hareket etmesi ile oluşturulan yapı içerisinde birlikte hareket ettikleri, aynı amaç doğrultusunda suça iştirak ettikleri ve bir örgüt yapısında gerçekleştirdikleri belirtildi. Şüpheliler arasında çıkar ilişkisinin bulunduğu, suç işlemek amacıyla bir araya geldikleri ve bir hiyerarşik yapı oluşturduklarının değerlendirildiği vurgulandı.
Önceki dönem Belediye Başkanı Erhan Kılıç ‘Rüşvet alma’ ve ‘Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma’, eski CHP Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya’nın ‘Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma’, ‘Zimmet’ ve ‘Rüşvet alma’, Belediye Başkanı Görkem Duman’ın 'Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma', 'Rüşvet almak' ve 'Zimmet' suçlarından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiği öğrenildi.
9 KİŞİYE ADLİ KONTROL
Soruşturma kapsamında hakim karşısına çıkan 54 kişiden toplamda 9 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.





