GÜNDEME BAKIŞ - Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Ege TV’de gazeteciler Sercan Avcı ve Onur Çakır’ın konuğu oldu.

Başkan Mutlu, geride kalan 7 aydan, önümüzdeki yıla, belediye bürokrasisinden mali tabloya, kentte ve ilçedeki tartışmalı konulardan parti içi meselelere bir çok başlıkta önemli açıklamalarda bulundu.

Whatsapp Görsel 2024 11 21 Saat 10.57.13 F4F41Cab

Programda Mutlu’nun konuşmalarından satır başları şöyle;

MALİ DURUM

‘Dikkatli bir mali disiplinle belediyeyi yönetiyoruz’

Son ekonomik krizle birlikte temel belediyecilik görevlerini yapabilen belediye başkanları başarı oldu. Hem gelirleri azaldı hem geçmişten gelen, ödenemeyen SGK borçları bir haciz baskısı altında. Ama halkın istediği temel belediyeciliği öncelikle yapmak gerekiyor. Onu yapmadan diğerlerini yapmanın halk nezdinde bir geçerliliği yok.

Mali disiplini oluşturmaya çalışıyoruz. Az bir gelirle mucize de yaratmaya çalışıyoruz. Bunda hakikatten ülkedeki enflasyonist yapının çok etkisi var. Hiçbir şeyi ocak ayındaki fiyattan alamıyorsanız, bu belediye için de geçerli. Günden güne artan maliyet ekonomisinde biz de bundan etkileniyoruz. Ama daha dikkatli mali disiplinle biz de belediyeyi yönetmeye çalışıyoruz.

6 milyara yakın bütçe oluştu… Bunun içerisinde yaklaşık 700 milyonluk SGK ile elimizdeki arazilerin takasından gelecek para öngörüldü. Bir belediye hizmet binamız var. O belediye hizmet binamızdan Büyükşehir’den gelecek bir bedel öngörüldü. Dolayısıyla bunun yaklaşık 1 buçuk milyarı dış satıştan görülüyor, geriye kalan da bizim gelirimiz.

Şimdi bu bütçelerde yatırıma umuyorum iyi bir bütçe kalacak. Bizim maalesef şu an personel bütçesi gibi. Biz bir araya geldiğimizde de bunu konuşuyoruz. Maaşları ayın 15’inde ödüyoruz. Hemen ertesi sabahı bir ay sonraki maaşı toplamaya başlıyoruz. Çünkü stresi oluyor. Yatırım yapabilmeniz için bir kere bu mali disiplin dediğimiz maaşları düzenli bir şekilde ödemeniz, kalanıyla yatırım yapmanız gerekiyor. Hep söylediğimiz gibi biz bunu mazeret olarak öne sürmeyeceğiz. Her zaman o yatırımları yapacağız. Çünkü Konak’ın çok ihtiyacı var.

Büyükşehir yasası değiştiğinde ilçe belediyeler ilk darbeyi almıştı. Bu sosyal belediyecilikte sizin daha çok topluma el uzatmanız gerekiyor. Okullara yardım etmeniz gerekiyor. Okullara yardım etmeniz için bütçesinin olması gerekiyor. İlçelerin gelir kalemleri artırılmalı.

SGK BORÇLARI

‘Yapılandırma beklentisi içindeyim’

Biz bu borçları tabi ki ödemek istiyoruz. Ben SGK ve borçların düzenli ödendiği bir yapının oluşmasından yanayım. Bu bizim partimizin de görüşü… Ama bu bir geçiş süreci. Bu geçiş sürecinde belediyelerinde SGK borçlarındaki yeri yüzde 1’lik dilim içerisinde. Dolayısıyla bir yapılandırma beklentisi içerisindeyim.

TURİZM

‘Hak ettiği noktada değil’

Konak turizm konusunda şuan hak ettiği noktada değil. Son dönemde artan bir ivme var. Kruvaziyer gemiler geliyor ama özellikle onun dışında Çin’den gelen bağımsız, daha tekil gruplar geliyor. Onların buraya gelmesinin devamını sağlamamız gerekiyor. Bunun için çalışıyoruz. Bu konuda da Büyükşehir ile çalışıyoruz. Cemil Başkan ile Kemeraltı, İkiçeşmelik hakkında ne yapabilirizi konuşuyoruz. Geçen gün İkiçeşmelik’i gezdik, oradan Agora’ya çıktık. Dayıemir’e gittik. Muhtarlarla oturduk, toplantı yaptık. Sen ben ayrımı yapmadan birlikte çalışıyoruz.

Cumartesi günü Kemeraltı’ndaydık. Genel Başkan Yardımcımız Ulaş Karasu ile Kemeraltı’nı gezdik. Tabi bizim esnafı dolaşma amacımız ekonomik temelliydi. Esnafın ve çarşının nabzını tutmak istedik. Altyapısı yapılan ve henüz altyapısı yapılmayan yerler arasında fark var. Çalışmalar bittiğinde gerçekten altyapı sorunu kalmayacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

‘Etap etap hepsi bitecek’

Konak’ta kentsel dönüşümü için planlar yapıldı. Bizim ilan edilen bir kentsel dönüşüm alanı adı altında değil. Ama planları imar planlarıyla bir dönüşüm yapılıyor. Gültepe, Gürçeşme, Beştepe’de yapılan planları biz geldiğimizde değiştirmeme kararıyla geldik. Daha önceki iki başkan döneminde planları yapılmıştı. 1/1000’lik planları dahil askı ve hukuki süreçleri bitmiş durumdaki planlar. Biz de bu planlarının parselasyonunu yaparak hızlıca uygulamaya geçirmek üzere çıktık. Şuan biten etaplar var. Biten etaplar bizim encümene gidiyor, daha sonra Büyükşehir’e gidip askıya çıkacak. Etap etap bitecek hepsi.

İlk başlayacağınız yer… Biz bunu Cemil Başkan ile de görüştük. Aynı heyecanı duyuyoruz. Bir aksilik olmaz ise Yeşildere’yi geçerken görülen o alanlarda Büyükşehir’in desteğiyle bir adada dönüşümü başlatmak istiyoruz. Protokol yolundaki dönüşünün başlaması bir heyecan hem de bir moral olacağını düşünüyorum.

İnşaat maliyetleri çok arttı. Şuan inşaat sektörü durdu. Ama bunların geçici olduğunu düşünüyorum. Bir mimar olarak uzun yıllar inşaat sektörünün içerisinde olduğum için ara çok büyük durgunluklar yaşanır ve daha sonra aşılır bunlar. Bu durgunluk döneminde parselizasyon sürecini yaparsak daha sonrasında inşaatlar başlar.

Modeller aslında alanlarla ilgilidir. Bazen öyle yerler oluyor ki yatırımcı hızlıca dönüştürebilir. Bazen öyle yerler var ki, düşük faizle kredi bulunabilirse, kişiler bu krediye kendileri ödeyebilir. Ya da kooperatif modeli olabilir.

Konak Belediyesinin Yeni Hizmet Binasi Insaati Basladi 3Jpeg 28 11 2023 10 30 56

BELEDİYE HİZMET BİNASI

‘Yeni bina 2 seneye biter’

İnşaatımız devam ediyor. Temelden çıkmak üzere. Temel bölümü zordur. Bodrumlar oluyor, ciddi bir iştir temel. Hizmet binası  İki seneye biter. Mevcut binanın durumuna bakacağız daha sonra. Depremselliğine bakıp hareket edeceğiz. Umarım ikisi de kalır. Tabi ki kendi hizmet binanızın çağın gerekliliği uygun yapılması önemli ama ben daha kamusal mekanlar yapmayı önemsiyorum.

Basmane Cukuru Ndaki Ozel Hisselerin Tumu Hileli 756340 5

BASMANE ÇUKURU

‘Bana sorarsanız en ideali çukurun Büyükşehir’e verilmesi’

1/1000’lik planları kurula yeniden gönderildi. Tabi ki biran önce Büyükşehir’in kendi binasına geçmesinde yarar var. Bu nasıl hızlanacaksa o yöntemle yapılması gerekiyor. Bana sorarsanız en ideali TMSF’nin bütün Basmane çukurunu Büyükşehir’e vermesi derim. Bu en güzeli olur. İzmirliye de güzel bir hediye olur.

1643456575

ELEKTRİK FABRİKASI

‘Kamusal kullanımda kalması için mücadelemiz sürecek’

Bize Özelleştirme İdaresi’nden bu alanla ilgili bir görüş soruldu. 30 katlı bir bina için biz olumsuz görüş verdik. En başından beri Elektrik Fabrikası’nı tescilleyen bir meslek odası mensubuyum. Elektrik Fabrikası, Sümerbank, eski fabrikalara endüstri arkeolojisi diyoruz. Bütün dünyada artık fabrikalar taşınsa bile binaların korunduğu, dönüştüğü ama dönüşürken de kent hafızası korunduğu uygulamalar var. Büyükşehir Belediyesi Özelleştirme İdaresi’nin ihaleye girip Elektrik Fabrikası’nı aldığında sevinmiştik. Hatta bu konuda öneriler hazırladık ama sonra iptal edildi. Ama işin ilginç yanı, farklı partilerden aday olanlar buranın kamusal alanda kalacağını, inovasyon merkezi olacağını söylediler.  Hiç kimsenin ‘burayı bir turizm alana yapacağız, bahçesine de bir gökdelen dikeceğiz’ vaadi yoktu. Dolayısıyla bu bize sorulduğunda çok şaşırdık ve olumsuz görüşümüzü de bildirdik. Buna bütün İzmir kamuoyunun sahip çıkması lazım. Çünkü buna sadece TMMOB değil, güçlü odalar da talip oldu. Bunu kamusal kullanımda kalması için mücadelemizi sürdürüyoruz.

BÜYÜK BİNALAR

‘Sadece orada kalması gerek’

Liman arkası denilen bölge yüksek yapı bölgesiydi. Daha sonra 2000’lerin başında bir yarışma açıldı. Orası bir planla tariflendi. Ama bu plan Özel İdare ile delindi, farklı planlarla delindi. Ya da imar yönetmeliği değişti. Olması gerekenden çok daha fazla haklar verilerek, yüksek yapıların hacmi büyüdü. Pek çok farklılık oldu. Ama asıl olan Liman arkası yüksek yapı bölgesi olarak tasarlanmıştı. Sadece orada kalması gerekiyor. Biz hep bunu savunduk. O alanın dışına çıkınca altyapı yeterli olmuyor.

28062022 163853 2

LİMAN TAŞINIR MI?

‘Liman İzmir ekonomisi için önemli’

Bu çok eski bir tartışma. Biz de bu tartışmanın içerisinde kaldık. Liman sanki o fırsatı kaçırdı. Aliağa’da daha özelleştirilmiş limanlar var.  O kaçtı ama bence liman İzmir ekonomisi için önemli.   

MERKEZDE RİNG SEFERİ

‘Şu aşamada gerçekçi değil’

Bunun için öncelikle bir toplu taşım ağınızın çok iyi örülmüş ve bitmiş olması gerekiyor. Bu hayal edilen bir şey. Kent merkezine araba gelmeyecekse vatandaş neyle gelecek. Eğer siz bütün İzmir’i, Buca, Gaziemir, Karabağlar’ı metro ağıyla örerseniz ancak o zaman bunu konuşabilirsiniz. Şu aşamada bu çok gerçekçi değil. Ben de toplu taşıma kullanan birisiyim. Çok kolay değil. Hala tramvayı kullanıyorum. Tramvayı seviyorum.

Konak Belediyesi Emeklilerin Yaninda Mutluluk Kahvesi Hizmete Acildi 7

MUTLULUK KAHVESİ

‘Sayısı artacak’

Mutluluk Kahvesi artacak. Toros’ta çok kısa zamanda açılacak. Bir aksilik olmaz ise Adile Naşit Parkı’nda açılacak. Küçük küçük parklarda açacağız. Günün her saati Konak’ta Abacıoğlu’nda uğrayım. Orda bizim kütüphanemiz de var. Kitap okuyup, satranç oynayabiliyorlar. Günlerini yapan emeklilerimiz var. Çok keyifli.

ÇOK BÜROKRAT DEĞİŞTİRDİ ELEŞTİRİSİ

‘Yerel yönetim ekip işi’

Yerel yönetimin ekip işi olduğuna inanıyorum. Benim bir bakış açım var; yöneticinin sizinle aynı yöne bakması gerekiyor. Çok çalışmanız kente aynı şekilde bakmanız gerekiyor. Yaya geçidine, kaldırım işgaline aynı şekilde bakması gerekiyor. Parsel imar değişikliğinde sizin gibi bakması gerekiyor. Ben çok titiz bir insanım, mimarım sonuçta. Bütün bunlar bir ekip işi. İyi ekip kurulduğunda çok başarılı işler yapılıyor. Türkiye’de bunun örnekleri var. Bir önceki başkanlar nasıl kendi ekibini kurmuşsa ben de kendi ekibimle yürümek istiyorum. Çoğu alanda da oturdu. İyiyiz yani.

DİRENÇLİ KENT

‘Fırtına duvarının dünyada örnekleri var’

Dirençli Konak yaratmak için depreme, afete, su baskınlarına, dirençli olacaksınız. Mesela Kemeraltı için biz Elektrik Mühendisi Odası ile birlikte bir protokol imzaladık. Komisyonun deneyiminde. Hızlıca bir deneme yaptık. Eski, tarihi binalarda çok yangın çıkıyor. Bunun nedenini odayla birlikte araştırdık. Bu nasıl giderilir onun için bir çalışma yaptık. Bulunduğunuz ilçe ile ilgili de çok fazla afet riski var. Bizdeki yangın, deprem, su baskını… Kordon’da su yükseliyor. Onu Büyükşehir önlem alıyor.

Kordon’daki fırtına duvarı… Dünyada da bunun örnekleri var. Bir şeyler yapmanız gerekiyor, çünkü su yükseliyor. Bunu yapmanız gerekiyor. Daha farklı önlemler de alınacak. Şimdi Alsancak’ta, Çınarlı ve Halkapınar’da asıl su kaynaklarını olduğu bölgelerde hızlıca yağmur suları ayrıştırılacak. Bu bölgelerden körfeze gidecek suyun azalmasını ya da kanalizasyonun taşmasını engelleyecek. Bunların hepsi dirençli kent için birer adımdır.

KÖRFEZ TARTIŞMASI

‘Maliyetli… Büyükşehir’e tek başına yüklenemez’

Çok büyük bir emek ve maliyeti var. Bu maliyeti tek başına Büyükşehir’e yüklemeden Bakanlık ile birlikte yapılacak. Yol haritası da belli. Yapılması da gerekiyor.

İŞGALİYE

‘Büyük başarı elde ettik’

Bu konuda hiç duymuyoruz. Büyük bir başarı elde ettik. 30 yıldır Tepecik’te yerlerde, parklarda kurulan Bit Pazarı’nı kaldırdık. Viyadüklerin altına taşıdık. Şimdi onlara tezgahlar da alıyoruz. Burayı kapatmamız, pazarı kurdurtmamız bizim ve Büyükşehir’in 1 aylık mesaisiyle oldu. Şuan orası tertemiz. Bunun dışında şuan Meclis’te olan bir önerge hazırladık. Geçtiğinde bütün esnafa dağıtacağız. Herkes bilecek ki kaldırımın genişliği 1 buçuk ise şu kadar çıkacak, 2 metre ise şu kadar çıkacak. Onları da sarı çizgilerle belirleyeceğiz. Zincir marketlerinin artık kapısının önüne bir şey koymasını önledik. Parasını peşin ödemiş olanlara bir şey yapamıyoruz ama onun dışarıya koyamıyor. Efsane bir madde yazdık. Meclis’ten geçerse 3 kere işgaliye cezası alıyorsanız, 4’üncüde ruhsatınız iptal olacak. Bakanlığın bir standartı var. Herkes buna uyacak. Bu konuda kararlıyız.

309147575 505848308220599 6262446338481280363 N

KÜLTÜRPARK

‘Tekrar bir kent parkı olacak’

Büyükşehir binası yapılması gerekiyor. Büyükşehir’in binası yapıldığında hangarlardan çıkacak. Şuan Büyükşehir her gece bitkilere bakım yapıyor. Kültürpark’ta içeriden çıkacak yoğun kullanımla birlikte tekrar bir kent parkı, bir botanik park olacak.

2. YIL

‘Açılışların yılı olacak’

İkinci yılda daha fazla açılış olacak. Ben ekibine ‘hadi, hadi’ diyen bir başkanım. İkinci yıl daha fazla açılış olacak.