GÜNDEME BAKIŞ- Menderes Belediyesi’nin 2025 Mali Yılı Bütçesi kapsamında bazı müdürlüklere aktarım yapılması gerektiğinden, Fen İşleri Müdürlüğü bütçesinden toplam 27 milyon 442 bin 678,50 TL’nin aktarılması öngörülen önerge bütçe komisyonuna gönderildi.

ÇEŞME’DE ÇOCUK ETKİNLİK MERKEZİ ÜCRETLERİ

Çeşme Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün Çocuk Etkinlik Merkezi yarı zamanlı program ücretinin (08.30-12.30 / 13.00-17.00) aylık 5 bin TL+KDV olarak belirlenmesine dair önerge, 2025 Mali Yılı Gelir Tarifelerine eklenmek üzere bütçe komisyonuna sevk edildi.

ŞİRKET BORÇLARI İÇİN DEVİR DÜZENLEMESİ

Büyükşehir Belediyesi’nin hissedarı olduğu şirketlerin SGK prim ve işsizlik borçlarına karşılık bedel ve devir şartları çerçevesinde işlem yapılmasına dair önerge acil koduyla hukuk ve bütçe komisyonlarına gönderildi. Önerge, komisyonlardan oyçokluğu ile meclise ulaştı.

NARLIDERE’DE ÜCRET ARTIŞI ELEŞTİRİSİ

Narlıdere Belediyesi’nde bazı hizmetlerin ücretlendirilmesine yönelik önerge meclise geldi. Konuya dair söz alan Nail Kocabaş, “Burada Narlıderelilere yük biniyor. Müracaat ücreti bilgisini 4 bin TL’ye çıkarılmış. Bir adet aslı gibidir 12 bin TL’ye çıkarılmış. Fiyatları 4 ile çarpmışlar. Bizim kaçırdığımız neyse söylesinler. Bunun doğru olmadığını Narlıderelileri cezalandırdığını düşünüyoruz” dedi.

CHP’li Celal Yıldız ise, “Biz Narlıderelileri cezalandırmayız. Uzun yıllardır Narlıdere’de bu kalemler 10 yıldır hiçbir değişiklik yapılmadı. Biz bu değişikliği yaparak yakın ilçeleri baz aldık. Şu an Narlıdere yine düşük olmasına rağmen meclisten geçirdik. Biz kimseyi cezalandırmayız” ifadelerini kullandı.
AK Partili Emrah Erol da, “Ne hikmetse gerek komisyonlarda gerekse de esnafla görüşülmüyor. Bu sebeple tepkiye neden oluyor. Bu karar Narlıdereli esnafı üzer” sözleriyle eleştiride bulundu.

“YURTDIŞI ÇIKIŞ HARÇLARINA DA TEPKİ GÖSTERİLMELİ”

Meclis Başkanı Zafer Levent Yıldır, ücret artışına ilişkin, “10 yıl güncellenmemiş bir şey varsa böyle bir etki yaratması normal. Sosyal medyada görüyoruz yurtdışı çıkış harcına muazzam bir tepki var. Bu konuda da tepki göstermekte yarar var. Hiç olmaması gereken bir şeyse bin misli olduğu anlamına gelir” dedi.

Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık ise, “Her ay esnafın vermesi gereken KDV var. Para kazanmasanız da sicile kayıtlıysanız vergi veriyorsunuz. Beyanname verdiğinizde yıllık 15 bin lira ödüyorsunuz. Esnafı düşünürken bunları da düşünmek gerekir” ifadelerini kullandı.

GRAND PLAZA’YA DEVRİN OYLANMASI

Konak ilçesi Kültür Mahallesi’nde, Kültürpark içerisinde yer alan 1099 metrekarelik sosyal tesisin 1 milyon 580 bin TL+KDV bedelle 5 yıllığına Grand Plaza A.Ş.’ye devri görüşüldü. Hukuk Komisyonu öneriyi oybirliği ile uygun bulurken, Plan ve Bütçe Komisyonu oyçokluğu ile kabul etti.
AK Partili Ercan Tekin, “Bir büfenin 5 yıllık kiralama ile alakalı, 5 yıl sonra geleceği tarihi bile takip etmeyen ve gün geldiğinde bunu acil koduyla getiren bir mantığı kabul etmiyorum” dedi.

GÖL GAZİNOSU HARCAMASI TARTIŞILDI

AK Partili Uğur İnan Atmaca, “İstisnai kapsamda işlem yapılmış. Biz meclisten bunu onaylayacağız ancak meclisten onaylanmadan 1,5 ay önce Göl Gazinosu’nun yapımı ile ilgili 800 bin lira para harcanmış. Her fırsatta şirketlerle ilgili çekincelerimizi dile getiriyoruz. Burada daha yetki almadan Grand Plaza bu harcamaları yapmış. Acil olarak gelen şeyleri önceden planlayıp hareket edilmesi daha doğru olur” ifadelerini kullandı.

AYYILDIZLI KONAK PROTOKOLÜ

Kemeraltı ve çevresinin yenileme alanı kapsamında yer alan ve 2. grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenen Ayyıldızlı Konak’ın intifa hakkı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Aylık 55 bin TL+KDV olarak belirlenen intifa hakkı bedelinin TÜFE ve ÜFE oranlarına göre yıllık artışla güncellenmesi oyçokluğu ile kabul edildi.
AK Partili Özgür Kaner, “İlgili gündem maddesinde Ayyıldızlı Konak olarak tarif ettiğimiz bir bina. Vatandaşa ait olan bu Konak ile ilgili TARKEM bir protokol yapıyor. TARKEM burayı üst hakkıyla burayı alıyor. TARKEM, İzBB ile yaptığı protokolde, İzBB lehine 12 yıllık intifa hakkı sunulacak ve İzBB intifa hakkı karşılığında bir bedel ödeyecek diyor. Ancak bunlar 2022 tarihinde olmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi’nin ödediği intifa hakkı bedelinin artışı talep ediliyor. Büyükşehir lehine intifa hakkı tesis edilmemiş. Biz 3 yıldır bedel ödemişiz. Bunun aykırı olduğunu dile getirdim” dedi.

TAKSİ TARİFELERİ GÜNCELLENDİ

İzmir genelinde faaliyet gösteren taksiler, VIP taksiler, lüks taksiler ve ilçelerdeki taksiler için hazırlanan yeni fiyat tarifeleri meclise geldi. Plan ve Bütçe, Ulaşım ile Esnaf Komisyonları’nda oybirliğiyle kabul edilen önerge, meclisten de oybirliği ile geçti.

İZBAN’A 470 MİLYON TL’LİK SERMAYE

İZBAN A.Ş.’deki sermaye payının korunması amacıyla, 470 milyon TL’lik rüçhan hakkının kullanılarak sermaye artışına katılım sağlanması hususu Plan ve Bütçe Komisyonu’nda oybirliği ile kabul edildi. Karar meclisten de oybirliği ile geçti.

“İZBAN KENTİN ANA OMURGASIDIR”

İZBAN’ın ulaşımda oynadığı role dikkat çeken AK Partili Burçin Kevser Sevil, “Sermaye artışlarının ne kadar önemli olduğunu anlatmak istiyorum. Davacısı olduğumuz İZBAN’ın 90 dakika ve halk taşıttan çıkarılmasına yönelik bir dava açtık. 90 dakikanın amacı ulaşımın daha sürdürülebilir ve ekonomik olmasından kaynaklı. Anayasada seyahat hakkımız var. İzBB’nin ulaşım ağı nasıl? İzmir’de toplu ulaşım aktarma sistemine dayalı. Aktarma sistemi şehir içi trafiği azaltıyor. İzmir’in kuzey aksını birleştiren, çeperlerle merkezi birleştiren en önemli ulaşım araçlarından birisi. Metro, İZDENİZ, İZULAŞ, ESHOT Büyükşehir’in ise İZBAN’da yüzde 50 ortaklıkla Büyükşehir Belediyesi’nin. Sermaye artışları bugüne kadar olması gerektiğini gibi yapıldı. Bugün hiçbirinin 90 dakikadan çıkarılmasını duymadık. Ancak İZBAN üvey evlat gibi kaldı. İzmirli vatandaşlar 90 dakika hakkını kullanamıyor. Bir kamu hizmetinin görülüş şekli açısından hukuka aykırı. Bugün 1 binişte İZBAN kullanan vatandaşın maliyeti yüzde 50 oranında arttı. Bunlar ciddi külfet. İZBAN bu kentin ulaşımında ana omurga. ESHOT’ta 444 tane bağlantılı hat var. Gerekli sermaye artışları zamanında yapılmıyor. TCDD, bir milyar TL sermaye artışı onaylandı. TCDD ödemesi gerekenin 4’te 1’ini ödedi. Geri kalanı Kasım’da ödeyecek. Bir yıl sonrası için sermaye artışı ödemesini taahhüt ettik. Biz bu şekilde İZBAN’ı kurtaramayız” şeklinde konuştu.