İzmirli Tolga Varol (28), İEÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden 2016 yılında mezun oldu. Okuduğu dönemde de birçok sıra dışı projeye imza atan, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar’ın danışmanlığında akıllı ev sistemleri üzerine çalışmalar gerçekleştiren Varol, yüksek lisans için Avrupa’nın yolunu tuttu. Almanya’daki Berlin Teknik Üniversitesi (TU Berlin) ve İsveç’teki Kraliyet Üniversitesi’nde (KTH) teknoloji, inovasyon ve girişimcilik alanında burslu olarak çift yüksek lisans yapan Varol, çalışma hayatını yurt dışında sürdürmeye karar verdi. Nitelikli bilgi birikimini girişimcilik ruhuyla birleştiren Varol, şimdiye dek farklı konularda birçok startup projesi geliştirdi.

FİRMALARIN DİKKATİNİ ÇEKTİ
Yaklaşık 3 yıl önce trafik kazalarına çözüm bulmak, özellikle sürücü hatalarının ve sürüş davranışının tespit edilmesine yönelik proje geliştirmeyi kararlaştıran Varol, Alman arkadaşı Roman Prytkov ile birlikte harekete geçti. Sürüş esnasında en çok hangi hataların yapıldığını, yorgunlukla birlikte sürücülerde hangi davranışsal değişimlerin yaşandığını tespit etmeye odaklanan Varol ve arkadaşı, detaylı çalışma neticesinde özel bir yapay zeka kamerası geliştirdi. Proje, kısa sürede otomobil firmalarının da dikkatini çekti. Projeyi, dünya genelinde faaliyet gösteren birçok özel markaya sunan ikili, özel konsorsiyumla birlikte destek almak için AB’ye başvurdu. AB, projeye 1,5 milyon dolarlık kaynak sağladı.

UFAK BİR KUTU BÜYÜKLÜĞÜNDE
Projeye ilişkin detaylı bilgi veren Varol, “Dünya genelinde yapılan araştırmalar, trafik kazalarının yüzde 95’inin sürücü hatası nedeniyle yaşandığını gösteriyor. Bu noktada, ilk etapta büyük filo şirketlerinin operasyonel maliyetlerini azaltırken marka değerlerini artırmayı hedefledik. Ufak kutu büyüklüğünde, aracın camına yapıştırılabilecek tarzda cihaz ürettik. Cihaz, normal araç kameraları gibi kuruluyor, kullanım esnasında yolu ve sürücüyü aynı anda görüntülüyor ve analiz ediyor. Sürücünün kullanım hatalarını ya da bu esnadaki davranışları ölçüyor. Bulut platformu üzerinden filo yöneticilerine anlık olarak yolculuk esnasında olan biteni bildiriyor. Ancak asıl önemli olan ise yapay zeka yardımıyla kişinin yüzündeki mimiklerden yorgunluk; davranış değişikliklerinden de dikkat ve yorgunluk analizi yapabilmesi. Ayrıca uç yapay zeka (edge AI) kullanmamız sayesinde, sürücünün kişisel verileri kaydedilmek zorunda kalınmıyor” ifadelerini kullandı.