Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir Büyükşehir Belediyesi Eş  Başkan Adayları Akın Birdal ile Türkan Aslan Ağaç, nasıl bir İzmir inşa etmek istediklerini anlatarak, gündemdeki siyasi gelişmeleri değerlendirdi.

"KENDİ ADAYLARIMIZ HEYECAN YARATTI"

DEM Parti adaylarının görüşmeler nedeniyle diğer siyasi partilere göre daha geç açıklandığını kaydeden Birdal, DEM Parti'nin kendi adaylarıyla seçime girmesinin parti tabanında heyecan yarattığını dile getirerek, "Kent uzlaşısı için görüşmeler yürüdü. DEM'in son anda olmaması nedeniyle sürece geç başladık ve birtakım eksilikler oradan kaynaklanıyor. Partimiz, 2015'in 7 Haziran seçimlerinden sonra kendi adına girmedi seçimlere. Tabanın da mobilize olması durumu oldu, kendi adına aday çıkartmaması demoralize etti. Şimdi DEM olarak kendi adaylarımızın olması yeniden bir heyecan yarattı" dedi.

Eş Başkan Adayları Türkan Aslan Ağaç ve Akın Birdal, sürece ilişkin soruları yanıtlayarak, eleştirileri değerlendirdi.

Whatsapp Görsel 2024 03 25 Saat 18.35.10 9E079344

"ONLAR SERMAYEYE BİZ HALKA DAYANIYORUZ"

DEM Parti'nin birçok yerde adayı var ancak sahada alışılan performanstan uzak çalışma temposu söz konusu olduğuna yönelik eleştiriler duyuyoruz. "Bunun nedeni CHP'ye örtülü bir destek midir" yorumları da yapılıyor...

Akın Birdal: Görünür olmayışımız konusu doğru. Diğer sermaye partileri gibi olanaklarımız yok. Türkiye'nin her yerinde seçime giriyoruz, sınırlı bütçemiz var. İzmir'de yeni kongre oldu, il örgütü yeni toplanıyor ve bütçesi yok. Afişler, pankartlarla görünmekle kalmıyor AKP ve CHP, medya da bu partilerden yana tutum takınıyor. Muhaliflere medyada yer verilmiyor. Onlar sermayeye, biz halka, ezilen emekçi insanlara dayanıyoruz.

"ONLAR SANAL ORTAMDA BİZ HALKLA TEMAS KURARAK ÇALIŞIYORUZ"

Türkan Aslan Ağaç: Kısmen yerinde bir eleştiri olabilir ama olanaklarla ilgili. Biz İzmir'de görünür olamıyorsak, ekonomik anlamda olanakların sınırlı olmasıyla ilgili ama sahada en çok görünür olan partiyiz. Kitlelerle buluşuyoruz. Bunun kamuoyuna yansıması noktasında sıkıntımız var. AKP ve CHP sanal ortamda seçim çalışması yapıyor. CHP'nin elinde yerel yönetimlerin, AKP'nin elinde devletin olanakları var. Onlar sanal ortamda çalışıyor, biz halkla bire bir temas kurarak çalışıyoruz.

"TUGAY'IN BİZDEN DESTEK TALEBİ OLMADI"

CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay'ın sizden örtülü bir destek talebi oldu mu? Olduysa cevabınız ne oldu?

Akın Birdal: Doğrudan bize olmadı. Başka katlarda olmuş olabilir ama bize doğrudan destek isteği olmadı.

"SEÇMEN İTTİFAKI SÖZ KONUSU DEĞİL"

CHP kanadından "Seçme ittifakı" vurgusu yapılıyor. DEM seçmeni tabanda ittifak yaparak CHP'nin adayına oy verir mi?

Akın Birdal: Seçmen ittifakı söz konusu değil. DEM tabanı doğrudan kendisine verecek. Çünkü böyle bir özlemi zaten vardı. DEM adı altında adayların çıkması büyük heyecan yarattı.

"KAYBEDERSE CHP KENDİ KAYBETMİŞ OLACAK"

Peki, CHP kaybederse bu süreçte DEM Parti de sorumlu olmayacak mı?

Akın Birdal: Hayır, olmayacak. Eğer kaybederlerse kendi kendilerine kaybettirmiş olacaklar. Burada DEM'in sorumluluğu yok. DEM 40 yıllık geleneği olan siyasi hareket. Kimsenin stepnesi, arka bahçesi değil. Kendisi Kürt Siyasi hareketi. Ara dönemlerde CHP'ye destek vermesi demokrasi, barış kaygısıyla oldu. Kayyumları doğudan süpürmek, batı da AKP - MHP yerel ittifakına son vermek amacıyla yurtsever bir sorumluluk taşıdı. Ne yazık ki o taşıdığı sorumluluk karşılık görmedi.

Şimdi bile seçimler üzerine sahtecilik  var. Bölgede 54 bin kamu görevlisini, asker, polisi sahte seçmen olarak kaydırdılar. Buna itiraz eden sadece DEM. Oysa seçimlerin demokratik olmalı, herkes kendi iradesini sandığa yansıtmalı. Ana muhalefet ve diğer muhalefetlerin bu duruma itirazı olmuyor, belki kendi adaylarının kazanacağı noktasında inançları var bu durumdan dolayı. Ancak DEM Parti  CHP'ye oy vermemekle kalmayacak sandıkta hepsine ders de verecek.

"TUGAY'IN ADAYLIĞI KENDİ İÇLERİNDE KIRILMAYA NEDEN OLDU"

Türkan Aslan Ağaç: DEM Parti Türkiye'de toplumsal inşanın yeniden yapılması ve yeni bir sözleşmenin yapılması gerektiğini savunan bir parti. Katılımcı, çoğulcu demokrasiyi herkesin kendi dilinde, kültüründe var olmasını savunan, farklılıklarını koruyarak ortak noktalarda da birleşilmesi gerektiğini savunan bir parti. Yerel yönetim noktasında da bakış açısı bu. Kent uzlaşısı da bunun için vardı aslında. Biz kent uzlaşısını sadece siyasi partiler arasında olan bir anlaşma olarak ele almadık. Kentin dinamikleri arasında uzlaşı fikriydi. Bu temelde CHP ile bir görüşme yapıldı. Cemil Tugay'ın burada aday gösterilmesi, kendi içlerinde bir kırılmaya, kendi tabanında kırılmaya neden oldu. O yüzden de Tugay ile aramızda herhangi bir bağlantı yok. Bize gelen bir talep de yok.

"CHP VE AKP ARASINDAKİ MAKAS DARALIYOR"

İzmir'deki anketlerde biz 3. parti olarak gözüküyoruz. Öyle olunca da; CHP ile AKP arasındaki makasın daraldığı noktasında veriler var. Hem AKP'nin kendi politikası hem de CHP bu noktada DEM üzerinden söylemler geliştirerek seçmende kafa karışıklığına neden oluyor. DEM Parti İzmir'de kendi adaylarıyla çıktı. DEM'in tabanı kendine oy verecektir ama biz sadece DEM'in tabanından değil, tüm siyasi partilere oy veren seçmenden oy istiyoruz. Tüm İzmir'in oyuna talibiz. Kendi tabanımızda da, başka partinin adayına oy verme noktasında bıkkınlık hali var. Bağrına taş basarak sandığa gitmek kimsenin tercihi değil artık. İzmirliler de 21. yüzyıla uygun bir İzmir istiyorlarsa DEM Parti'ye oy verecekler.

Bazı illerde CHP'nin adayları belediyenin kapısının DEM'e kapalı olacağını söyledi. Siz AK Parti'ye, CHP'ye, MHP'ye, İYİ Parti'ye kapıları açacak mısınız?

"İZMİR'DE EZBERLERİ BOZMAK İSTİYORUZ"

Türkan Aslan Ağaç: Bizim diğer partilerden en büyük farkımız bu. CHP Belediye Başkan Adaylarının DEM Partililere kapılarının kapalı olduğuna dair açıklamaları oldu. Biz aksine İzmir'in 8 bin yıllık tarihine uygun belediyecilik yapmak istiyoruz. İzmir demokrasinin uygulandığı bir yer. Biz herkese kapıları açıyoruz, kadınlara, işçilere, ötekilerin tamamına kapılarımızı açmak istiyoruz. Siyasi görüşlerine, kültürlerine bakmadan tüm insanlara hizmet etmek için geliyoruz. Bir eşitlik komisyonu oluşturmak istiyoruz, istihdamda kadın erkek eşitliğini sağlamak amacındayız. Ayrımcılık birimi oluşturmak istiyoruz, inanç meclisi oluşturmak istiyoruz. Biz İzmir'deki ezberi bozmaya geliyoruz. İzmirlilerin alışkanlıklarını terk edip, kendilerinin ve çocuklarının geleceği için bu kent için oy vermelerini, bu sebeple DEM'e oy vermek istiyoruz.

Whatsapp Görsel 2024 03 25 Saat 18.35.10 Cd8D529D

"İZMİR'DE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ VAR"

Sayın Birdal, İnsan Hakları Derneği Genel Başkanlığı yaptınız. İzmir'de insan hakları ihlalleri tespit ettiniz mi? Seçimi kazanırsanız bu insan haklarını gidermek için neler yapacaksınız?

Akın Birdal: Bu siyasi iktidarın adaletten, hukuktan, yargıdan uzaklaşmış olmasının sonucudur. İnsan hak ve özgürlüklerinin güvencesi hukukun üstünlüğüdür. Şimdi hukuk ve yargı yerlerde sürünüyor. O nedenle Türkiye'nin 4 bir yanında ne oluyorsa da İzmir'de insan hakları ihlalleri oluyor. 3 göçmen yakıldı, yakınları için cezaevine insanların gönderdikleri para yardım ve yataklı olarak algılanıyor. Mülteci ve göçmelerin yaşadığı ihlaller var. İşsizlik, yoksulluk, açlık derinleşti. Gençlerin uyuşturucu ve benzeri bağımlıkları artıyor ve bunlara ilişkin önlem alınmıyor. Bizim projelerimizde gençlerin eğitim, spor, sanat, kültürle uğraşması, onlara kolektif alanlar yaratılması ve tedavilerinin yapılması bizim projelerimiz arasında var.

"MÜLTECİLERLE EŞİT YAŞAMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"

Mültecilere ve sığınmacılara bakış açınız nedir?

Türkan Aslan Ağaç: İzmir'de bulunan herkesi İzmirli olarak görüyoruz. Yerel yönetim hizmetlerinden herkesin eşit oranda yararlanmasını savunuyoruz. Eşitliği mutlak olarak değil, öncelikle ayrımcılığa uğrayan, hizmetlerden mahrum bırakılan kesimin, ayrımcılığa uğrayan ilçeler ve sokakları önceleyen projeleri hayata geçirmek istiyoruz. Bunun içinde mülteci ve göçmenler de var. Onlarla eşit yaşamayı düşünüyoruz ve mevcut durumlarının da iyileştirilmesi gerektiği kanaatindeyim. İzmir'e ve Türkiye'ye onlar artı değer katıyorlar, birçok sektörde emek koyuyorlar. O emeklerin görünür olması ve değerinin veriliyor olması gerekir. Sadece ülkeye bir yük olarak görülmeleri insan haklarına bakış açısı itibariyle doğru değil ve gerçek de değil. Onlar hayatımızı kolaylaştırıyor ve birçok sektörde emekleri var. Kendi kazandıklarıyla geçiniyorlar.

"GÖNÜL BAĞI ONUN DEMOKRATLIĞINDAN GELİR"

İzBB Başkanı Tunç Soyer'in "DEM'le gönül bağım var" açıklamasını nasıl değerlendirirsiniz?

Akın Birdal: Gönül bağı onun demokrat oluşundan gelir. Çoğulculuğundan, katılımcılığından gelir. Çünkü farklı kimlik ve kültürlerin olduğu bir kent burası. Herkese kapısını açmış olmasından kaynaklanan bir tutum ki doğrudur.

Türkan Aslan Ağaç: Tunç Soyer'in gönül bağının olması kadar  doğal bir şey yok. Biz her kesimi kucaklayan bir siyasi partiyiz. öyle olunca da aslında tüm insanların gönül bağının olması gerektiği partinin DEM Parti olması gerektiğini düşünüyoruz.

"SAVAŞ OLASILIĞI SÖZ KONUSU"

Yeni bir Anayasa yapım süreci başlayacağı ve çözüm sürecinin yeniden başlayabileceği iddia ediliyor. DEM  Parti'nin Kürt Sorunu'nun çözümü noktasında yeni Anayasa sürecine bakışı nasıldır?

Akın Birdal: Yeni Anayasa hazırlığı, Kürt sorununun çözümünü ya da herkesi kapsayacak eşitlikçi olarak hazırlandığını düşünmüyorum. Öyle olsa herkesi bu sürece dahil ederler. Amaçları, bugünkü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini anayasal bir kılıfa giydirerek uzatmak. Bölgede savaş olasılığı söz konusu. Orada bir yığınak yapılıyor. İktidar orada bir yığınak yapıyor. Kaygı verecek gelişmeler var. Savaş, çatışma Türkiye'nin demokratikleşme özleminin önünde ciddi engel oluşturacak. Söylemler nefret dili, kutuplaştırma... Anayasal değişiklik barış diliyle başlamalı. Anayasa değişikliğinden önce zihinsel değişikliğe ihtiyaç var.

"YENİ TOPLUMSAL SÖZLEŞMEYE İHTİYACIMIZ VAR"

Türkan Aslan Ağaç: Türkiye'nin yeni bir toplumsal sözleşmeye ihtiyacı var. Bunun içinde de Kürt sorununun da çözülüyor olması lazım. Biz herkesin kendi inancı, kültürü, diliyle bu ülkede var olması, bunun da Anayasal güvence altında olması gerektiği kanaatindeyiz. Şu an AKP'nin gündemleştirmeyi düşündüğü Anayasa'nın bunu kapsayıp kapsamadığı noktasında henüz bir bilgiye sahip değiliz.

"DENİZ ULAŞIMINI ÇOK ÖNEMSİYORUZ"

İzmir'in sorunlarının başında trafik, ulaşım ve yollardaki çukurlar geliyor. Sizin bu alandaki görüşünüz nedir ve rakip adaylar Hamza Dağ ile Cemil Tugay'ın projelerini nasıl buldunuz? Keşke bunu biz düşünseydik dediğiniz projeleri var mı?

Akın Birdal: Onların projelerinden öykündüğümüz bir şey yok ama bizim projelerimizden onların öykündükleri ve söylemeye başladıkları var. Örneğin temiz su... Su insan hakkıdır, temiz ve ucuz su. Bunu şimdi kullanıyorlar. İzmir'de gençleri ve çalışanları ilgilendiren bir projemiz de çadır ve karavan kampingler... Bunlara yer verilmiyor, altyapısı sağlanmıyor. Biz jeneratör ve su gibi gereksinimlerini karşılayarak, atıklarının toplanacağı alanlar yaratacağız. Trafikte deniz ulaşımını çok önemsiyoruz. Yatay ve dikey deniz ulaşımı için projelerimiz var, motorlar, teknelerle kara trafiğini rahatlatacağız. Hafif raylı sistemle bunu destekleyeceğiz.

"SEÇİMİ KAZANSAK DA KAYBETSEK DE AKP'NİN PROJELERİNİN KARŞISINDAYIZ"

Türkan Aslan Ağaç: Seçim beyannamesi yayınlayan tek partiyiz. İzmir'in 30 başlıktaki sorunlarını nasıl çözeceğimize ilişkin taahhütlerimizi burada açıkladık. Ulaşım ve trafik sorununda, 30 ilçenin 18'inin denize sınırı var. 14 ilçesi deniz ulaşımıyla birbirine ulaşabiliyor. 15 ilçeden de demiryolu hattı geçiyor. Bunu yaygınlaştırdığınızda kara trafiğini rahatlatacaksınız. AKP ise tüp geçit öneriyor, çünkü ekosistemi koruma amaçları yok. Türkiye'nin doğasını maden şirketlerine açtılar. Çorak bir Türkiye yaratmaya çalışıyorlar. Tüp geçit denizdeki ekosistemi yıkıma uğratacak, İnciraltı ve Güzelbahçe'yi ranta açacak. AKP'nin projelerinin hiçbiri gerçekçi değil, İzmir'i ranta açacak projeler. AKP kazanırsa İzmir 5 yıl sonra tanınmaz bir yer olacak. 5'li çeteye İzmir'i açmak istiyorlar. Seçimi kazanalım ya da kazanmayalım AKP'nin projelerine karşı olacağız.

"CHP YEREL YÖNETİMLER KONUSUNDA ÇOK KÖTÜ"

CHP'nin de İzmirlilere vereceği yeni bir şey olmadığını düşünüyoruz. 25 senedir İzmir'i yöneten CHP zaten. Akın Bey'in karavanlara ilişkin bir projesi vardı, bunu televizyonlarda söylemişti ve biz bir baktık ki Cemil Tugay billboardlarda bunu öneriyor. Olmadık, yerine getiremeyecekleri vaatleri de var. CHP yerel yönetimler konusunda çok kötü. Yollar delik deşik, arabaların alttakımları gitti. Otopark sorunu hat safhada. Bunları çözecek noktada adım da atmıyorlar. Biz bu yüzden bize oy verin diyoruz. İzmir'i 21. yüzyıla uygun hale getireceğiz, İzmirlilerin bize bir şans vermesi gerekiyor. Biz burada kent kültürü yaratmak istiyoruz. Biz İzmir'i TMMOB, STK'larla ve tüm dinamikleriyle birlikte yönetmek istiyoruz. Bizim projelerimiz toplumsal çıkar gözetilerek yapılmış projeler.

"AKP ADAYLARI VAZELİN DAĞITIYOR"

Kimin neyi rüşvet olarak verdiğine de şaşırıyoruz. AKP'nin adayları vazelin dağıtıyor. Seçim promosyona dönüştü.

"MUTLU İZMİR'İ YARATACAĞIZ"

Akın Birdal: İzmir'in insan hakları, barış kenti yapacağız. Halkların arasına köprü inşa edeceğiz. Mutlu bir İzmir yaratacağız.

"EKOSİSTEME YÖNELİK SORUNLARLA MÜCADELE EDİLMELİ

Türkan Aslan Ağaç: Biz İzmir'deki ekosisteme yönelik tüm sorunlarla mücadele edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Basmane Çukuru, Efem Çukuru, Gaziemir, hava, su kirliliği noktasında  kentin tüm dinamikleriyle birlikte ortaklaşa projelerimiz olacak. Ne yapalım diye halka soracağız.