GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, eski Başkan Tunç Soyer'in seçime 5 gün kala Belediye iş Sendikası ile imzaladığı toplu iş sözleşmesinin şartlarının ağır olduğunu ve belediye bütçesine büyük yük getirdiğini söylemişti. Belediyeden bu konuda flaş bir hamle geldi. Büyükşehir; Belediye İş Sendikası'na bir yazı göndererek İZDOĞA şirketinden 800, İZULAŞ ve İZBETON'dan ise 100'er kişinin işten çıkartılacağını bildirdi. Toplu işten çıkarma işleminin 4 Temmuz tarihine kadar tamamlanacağı vurgulandı.
Konu ile ilgili sendikaya gönderilen yazıda şöyle denildi:
"Bilindiği üzere Şirket Yönetim Kurulumuzun 2 Mayıs 2025 sayılı kararı ile; 4857 sayılı İş Kanununun “Toplu işçi çıkarma” başlıklı «işveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile, işyeri sendika
temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirir» şeklindeki 29’ncu maddesi uyarınca; ilk aşamada 800 (SEKİZYÜZ) işçimizin işine İş Kanunu’nun 17 vd. maddeleri uyarınca son verilmesinin ve Kanun ve Toplu İş Sözleşmesi uyarınca işe son verme işleminin Türkiye İş Kurumuna yapılacak bildirimi izleyen otuz gün sonra başlamak üzere otuz günlük sürede tamamlanmasının kararlaştırıldığı yukarıda İlgi (a)’da kayıtlı yazımızla Sendikanıza, İlgi (b)’de kayıtlı yazımızla Türkiye İş Kurumu’na bildirilmişti. Yine, bilindiği üzere; kanunî bildirimleri müteakip, Kanun gereği, Sendikanız ilgili Şube yöneticileri ile 7 Mayıs Çarşamba günü İzmir’de bir araya gelinmiş, ayrıca 13 Mayıs Salı günü Sendika Genel Merkezinizde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanımızın da hazır bulunduğu ziyarette; toplu işçi çıkarmanın önlenmesi, mümkün olamadığı takdirde çıkarılacak işçi sayısının azaltılması yahut çıkarmanın işçiler açısından olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi konuları ele alınmıştır. Ancak anılan toplantılarda Sendikanızdan sorunun çözümüne ilişkin beklenen olumlu sonuç elde edilememiştir.
ZORUNLU TOPLU İŞTEN ÇIKARMA
Açıklanan “zorunlu toplu çıkarma” işlem sürecine 10 Haziran 2025 tarihinden itibaren devam edilecek ve 4 Temmuz 2025 tarihine kadar tamamlanacaktır. Toplu işten çıkarma işlemine tâbi tutulacak işçiler, Kanun ve Sözleşme hükümleri uyarınca (i)kendi isteği ile ayrılacak olanlar, (ii)Sosyal Güvenlik Kurumundan emekliliğe hak kazanmış olanlar, (iii)Yaptıkları iş tasfiye edildiği halde eski işlerine uygun bir işte çalışmak istemeyenler, (iv)işe önce girenin sonra çıkarılması esası ile işten çıkarılacaklardır. Bu şekilde plânlanan işten çıkarılacaklar listesinin oluşmasına katkıda ve hazır bulunmak üzere Sendikanız işyeri temsilcisinin 10/12 Haziran günlerinde İnsan Kaynakları Birimi ile irtibat kurması, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 29’uncu maddesi uyarınca bilgilerinize sunulur."