Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle basın mensuplarıyla bir araya gelerek, 4 yıl sunumu gerçekleştirdi.

Sunumuna belediyenin mali yapısına yönelik bilgi vererek Başkan Kılıç, "2019 31 Mart'ında seçildik, mazbatamızı aldık ve başkanlık koltuğuna oturduk. Başkanlığın tecrübesi olmuyor her ne kadar meclis üyeliği ve birçok komisyon başkanlığı yapsak da, başkanvekilliği yapsak da... Belediye başkanlığı çok daha farklıymış, ilk birkaç yılda hakimiyeti sağlamazsanız daha sonrası çok zor. Bizden önceki dönemin gerçekleşen bütçesi 219 milyon civarındaydı, gelecekteki yatırımları öne çekmek amacıyla belediyeler borçlanır, bu doğaldır. Göreve geldiğimizde belediyenin bütçesi 209 ya da 219 milyon civarındaydı, bütçenin 2 katına yakın da borç yükümüz vardı. Şu an, 2022 yılının gerçekleşen bütçesi 900 milyon civarında olacak, borcumuz ise; 373 - 380 milyon civarında ve borcun büyük kısmı 15 yıla sari. Sigorta, vergi yapılandırma ve faizlerini de kapsayan bir borç bu, bizim çalışmamızı engelleyecek piyasa borcumuz sıfırlanmış durumda. Buca Belediyesinin borcu bütçesinin 2 katıyken şu an bütçemizin 3'te biri ve daha aşağılara düşecek.

"MALİ DİSİPLİN OLMADAN ESER ORTAYA ÇIKMAZ"

Kılıç açıklamasını şöyle sürdürdü:

Bir belediyede mali disiplini sağlamadan ortaya eser çıkarmak çok zor. Kamu kurumlarının olmazsa olmazı mali disiplindir.

“BUCA BELEDİYESİ OLARAK GELECEĞE EMİN ADIMLARLA YÜRÜYORUZ”

Biz Buca Belediyesi olarak geleceğe emin adımlarla yürüyoruz. Bir proje yapmaya başladığımızda tüm sonuçlarını düşünüyoruz ve  o rakamı da tutturuyoruz. Buca Belediyesi İzmir’in en büyük belediyesi ve bütçesine sahip, Üniversite öğrencilerimiz de var, mültecilerimiz var, Buca’daki  gündüz nüfusu 800- 900 binlik bir nüfusa yaklaşıyor. O nedenle bütçe çok önemli. Bu yükü kaldırmak için iyi bir mali disiplin olması gerekiyordu. Yasalarla belirlenen gelirlere göre bütçelememiz yerine oturacak diye düşünüyoruz” dedi.

“PANDEMİ DE ESNAFA VE VATANDAŞA DESTEK OLDUK”

Göreve geldikten sonra hiç beklemediğimiz bir durum olan pandemi ile karşılaştık, dünyada hiç kimsenin deneyimlemediği bir durum ve gerçekten her kurum için zor oldu ama biz elimizden geldiğince Pandemiyi de iyi atlattık; sosyal yardımlarımız, esnafa yardım ettik. Ardından bir Bayraklı depremi yaşadık ve herkes için ciddi bir travma oldu bu deprem, bu da bize Buca’daki çarpık kentleşmeyi hatırlattı. Buca’nın yüzde 80’nin depremde hasar görecek binalar ile dolu olduğunu gördük. Bugüne kadar Buca tarihinde planlama  hiç yapılmamış hep ıslak imar planı ile işler yürümüş, şu an hali hazırdaki Buca’ya evirilmiş durumdayız.  Burası Buca Belediyesi Bağ evi, Buca genel itibariyle 170 km’lik bir alana sahip, 25 metre karesi kent merkezi diğer bölgelerin tamamı üzüm bağları ile doluymuş. Sonrasında plansız büyüme, çarpık kentleşme ile bu hale gelmişiz ama geriye kalan 155km’lik  bir alanımız var bu alanlarda biz vatandaşlarımıza tarım ile geçinebileceklerini göstermek adın çalışmalar başlattık” diye konuştu.

"TARIMI DESTEKLİYORUZ"

Buca'da tarım faaliyetlerinin de olduğunun altını çizen ve tarım alanlarını korumak adına birçok çalışma yürütüldüğünü kaydeden Kılıç, "Biz burada köylümüze tarım yapılarak da para kazanılabileceğini göstermeye çalıştık. Burada yetiştirilen ürünleri vatandaşımıza dağıtıyoruz ama bunun yanı sıra sultaniye dediğimiz üzüm, şaraplık üzüm dediğimiz 11-12 çeşit üzümü de köylümüze dağıtıyoruz. Çiftçimize destek oluyoruz. Kırıklar ve Doğancılar köyünde 7-8 köylümüz bu işe girdi, köylümüze önce ürününü temin ediyoruz, ekim, dikim aşamasında yardımcı oluyoruz ve alım garantisi veriyoruz. Büyükbaş hayvancılıkta en önemli gider kaynaklarından biri yem, yem maliyetini yüzde 30 düşüren, süt verimini de artıran 'Asıl' dediğimiz yemi dağıtıyoruz. Buca belediyesi olarak her alanda olduğu gibi tarımsal alanda da bu verimli topraklara karşı da sorumluyuz. Bu verimli toprakları betona dönüştürmeden tarımla para kazanacakları yollar açtık" açıklamasında bulundu.

"DEZAVANTAJLI GRUPLARA YÖNELİK ÇALIŞTIK"

Buca'nın sosyo ekonomik yapısı hakkında bilgi vererek, sosyal yardımların artırıldığını aktaran Kılıç, "Buca sosyo ekonomik açıdan da İzmir'in orta ve ortanın altı gelir seviyesine sahip kenti. Bu yüzden sosyal yardımlar yapmak gerekiyordu, sosyal yardımlarda kendimizi aştık ve ulaşmadığımız vatandaş kalmadı. Geçtiğimzi günlerde Genel Başkanımızın katılımıyla 1300 metrekare alanda tesis açılışı yaptık, orada şu anda bine yakın çocuğumuz hizmet alıyor. 1 ay içinde bitecek, 3 bin öğrenci hedefimiz olduğu bir açılışımız daha olacak. Bu hizmetlerle dezavantajlı mahallelerimizdeki çocukların eğitim ihtiyacını karşılıyoruz, dershaneye gidemiyor çünkü bu çocuklar. O mahallelerimizde taziye evi ihtiyacımız vardı, sarı masamıza gelen en büyük taleplerden biriydi. Onu da açtık, özellikle doğulu vatandaşlarımız için önemi büyüktü. Kuruçeşme'de, Atatürk Mahallesi'nde toplam 3 tane daha taziye evimiz bitmek üzere" diye konuştu.

"253 PARK YENİLEDİK"

İlçedeki parkların da adeta yeniden yapıldığını anlatan Başkan Kılıç, "253 parkımız var, bunların hemen hemen hiçbirinin altyapı çalışması yoktu vidanjörle sulama olurdu.  Bunların neredeyse hepsinin altyapısı, sulama, elektrik sistemlerini yaptık, oyun alanları, kent mobilyalarına kadar değiştirdik. 3 tematik park yapımımız devam ediyor, bunlardan bir tanesi engelliler için olacak. Kosah Kurtuluş Parkı ismini vereceğiz. Yıldız ve Zeytinlik parklarımız da 2023 yılında sırasıyla açılmaya başlayacak" dedi.

“SARI MASA İLE 7 AYDA 18 BİN KİŞİYE ULAŞTIK”

Bayraklı’daki depremden sonra gördük ki arama kurtarma ekipleri büyük bir öneme sahip, biz de bu deprem ile beraber, BUCAKUT’u kurduk,  AFAD ile akredite olan ilçe belediyelerinden biriyiz. Tüm Türkiye’de ilçe belediyeleri arasında yer alıyoruz, araçlarımızın içinde her şey var, Allah göstermesin ama bir afet durumunda Buca’mız için BUCAKUT her an hazırda bekliyor ve her an hazır bir durumda. 7-8 ay önce Sarı Masa Çözüm Merkezi’ni kurduk, burada biz Buca’nın şikayetlerini görebiliyoruz ve bunu kendimize göre de özgünleştirdik. Gelen şikayetleri mahalle mahalle, konu konu görüyoruz. En fazla gelen  husus ise şu an kedi tedavisi. Vatandaşın memnuniyet oranı da şu an yüzde 80’ler de ve daha da geliştireceğiz.  7 ayda 18 bin kişiye ulaşmışız, bu da sarı masa ile Buca’da çok büyük bir orana ulaştığımızı gösteriyor.

"HİÇBİR YER SATMADAN KAMULAŞTIRMA YAPTIK"

Kılıç, 4 yıl boyunca Buca Belediyesi'nin kendi mülklerine ilişkin satış yapmadığını ve satış yapmadan birçok kamulaştırma gerçekleştirdiğini belirterek, "Hiçbir satış yapmadan, hisseli tapuları hariç tutuyorum; 250 milyon liralık kamulaştırma yaptık. Şirinyer benzin istasyonu arkasında eski gece pazarı vardı, eski battaniye fabrikası, burayı kamulaştırdık. Kapalı 7 bin metrekare alan ve kentin göbeğinde, şimdi oraya muazzam bir proje yapmayı düşünüyoruz. Belediye hizmet alanlarının olduğu kamulaştırmalar yaptık ve hiçbir şey satmadık. Satmak için ilana çıktıysak da alıcı olmadı...." dedi.

"CEZAEVİ KALKTI YENİ CADDE AÇILDI"

Buca cezaevinin kaldırılması ve Adnan Kahveci Caddesi'nin trafiğe açılma sürecini anlatan Kılıç, "Belediye başkan adaylığı süreçlerinde her adayın vaadi Buca Cezaevinin kaldırılmasıydı, biz hizmetin siyaseti olmaz şiarıyla yola çıktık. 4 bin 500'e yakın hükümlünün yattığı cezaevinin kalkması için yeni bir cezaevi yapılması gerekiyordu. Yeni cezaevi yapmadan Buca cezaevinin kalkması fiziken çok zordu. Hizmete siyaseti karıştırmadan çalışıldı ve Buca'nın göbeğinden cezaevi kalktı. Buca'nın yollardaki çukurlardan sonra en büyük sorunu trafik. Bizim için trafik sorununda yaratılacak her ferahlama çok önemlidir. Adnan Kahveci Caddesi var, Menderes Caddesi paraleli konumunda. Bu yolun önemini yakında anlayacağız, metro çalışması başlayacak, metronun bir durağı Menderes caddesinde olacak ve bu cadde 1 sene trafğe kapatılacak. İşte yeni açılan yolun önemi o zaman anlaşılacak" ifadelerini kullandı.

"ESKİ DEMİRYOLU CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELECEK"

Eski tren yolunun da Buca Belediyesi'ne devredildiğini ve alanın cazibe merkezi haline getirileceğini kaydeden Kılıç, "Buca'nın merkezinde uzanan Berlin Duvarımız var, demiryolu var, Buca'yı ikiye ayırıyor. Burası 20-30 yıldır Buca'ya kazandırılmaya çalışılıyordu ve biz burayı da aldık. Burası Buca'ya yakışır yürüyüş yolu, kültür sokağı gibi değerleri içine alan bir cazibe merkezi haline gelecek. Projelendirmesi geçtiğimzi Salı günü bitti" dedi.

“BUCA GÖSTERİ MERKEZİ YIL SONUNDA KAPILARINI AÇACACAK”

Buca’nın bir meydanı yok ve 12-13 dönümlük stadın alım işlemlerine başladık ve ilçemize bir meydan kazandıracağız.  Adnan Saygun gibi nezih bir merkezde ben bu toplantıyı yapmak isterdim ama bu salonumuz bu sene sonunda bitecek ve Buca’da 600 kişilik bir kongre salonumuz olacak. Bir kongre, şiir dinletisi,  tiyatro artık  Buca Gösteri Merkezi’nde yapılacak.

“MART SONUNDA BUCA BELEDİYESİ KENDİ FİLOSUNA KAVUŞMUŞ OLUR”

Çalışma prensibimizi 4 saç ayağı üstüne koyduk, asli görevler temizlik vb. dezavantajlı kesimler, çocuklarımız ve kadınlarımız. Bazı mahallerde kadınlarımız tamamen eve kapanmış durumda, gerçekten çok zor koşullarda yaşıyor ve bir de yaş almış vatandaşlarımız var. Biz bu noktaların her birinin üstünde çalışıyoruz, temizlik işlerinde 20 yıldır ihale vardı, ciddi rakamlar gidiyordu ve Tunç Başkanın katkıları ile çöp araçlarını kendimize kazandırdık ve takviye de yaptık, en büyük sorunlarımızdan bir tanesi olan temizlik sorunu ortadan kalktı. Elbette bazı eksiklerimiz var ama bu anlamda iyi bir noktaya geldik. Biz geldiğimizde Buca’da 7 süpürgecimiz vardı şu an 150’ye yükseldi bu sayı ve istihdam da yarattık. Daha da bu sayıyı arttırmayı düşünüyoruz. Paramız arttığı zaman gidip araç alıyoruz ve kiralama ihalesine para gitmesin diye uğraşıyoruz. Mart ayı sonunda Buca Belediyesi kendi filosuna kavuşmuş olur. Tüm parklarımızı elden geçirdik, personel sayımız da arttı aldığımız personelin yüzde 90’nını sahaya yönlendirdik. Fen İşleri’nde de asfalt şantiyesi kurduk, onun yanına kilit parke üretim tesisini sıfırdan kurduk.  Bin 500 metre kare üretim yapan bir tesisi kurduk. 30’a yakın otopark  alanı yarattık. Onun dışında yaklaşık, totalde 250-300 metre kare asfalt,  yama,  kilit parke taş döşeme çalışması gerçekleştirdik.

"FEN İŞLERİNE DEV BÜTÇE"

400 milyon bütçemizi Fen İşlerine ayırdık. Bu paranın tamamını kullanacağız. Yollarımız artık serme asfalt istiyor, yama olmuyor. Altyapısı biten her yerşn serme asfaltını yapacağız. 2 bin 800 sokağı var Buca'nın hepsi serme asfalt istiyor. Buca belediyesi'nin belediye şantiyesi yoktu demek yanlış olmaz, Fen İşleri derme çatma ayrı bir yerde, temizlik işleri başka yerde gibi dağınıktı. Hepsini aynı noktaya topluyoruz ve yepyeni, içinde araç tamiri bile olan bir şantiye yapıyoruz. Parke üretim taşı tesisi, asfat tesisi bu şantiyenin içinde olacak.

"ENGELSİZ BUCA"

Türkiye'de bir ilk gerçekleştirdik, ilk engelsiz tamir istasyonunu kurduk. Tekerlikli sandalyeler bozulduğunda engellilerimiz ciddi sorunlar yaşıyordu ve şu anda 3 bini geçti verdiğimiz hizmet. Ankara'dan, İstanbul'dan vatandaşlarımız hizmet alıyor. Tekerlekli sandalye bozulduğunda araçlarımız gidiyor, tekerlekli sandalyeyi alıyor, tamir ediyor ve teslim ediyor. Bunun dışında engelli merkezimiz var Mayıs ayında bitecek. Görme, işitme, fiziksel ve zihinsel engelli vatandaşlarımız için hizmet üretecek bu merkez. Tam gün çalışan kreşler projesi başlattık. 3 bine yakın çocuğumuz var kreşlerde. Pırlanta merkezleri gibi düşünmeyin, onlar 2 saatlik hizmet veriyor.

"BUCALI KADINLAR İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Kadınlarımız için psikolojik destek hattı kurduk. Kadınlarımız için meslek edindirme kursları kurduk. Kuaförlük kursu verdiğimiz yerden çıkanların hepsi kendi işinin sahibi oldu.

"BİLİM SANATTA ÇOCUKLARIMIZI YETİŞTİRİYORUZ"

Buca Bilim Sanat Merkezimizi kurduk, burada çocuklarımıza bilim ve sanat konusunda ciddi eğitimler verdik. Buca'da seçmece olarak alındı çocuklar, hocaların seçmesiyle. Ulusal çapta yarışmalara katılmıyoruz, sadece TEKNOFEST ve orada da ödül alıyoruz. Geçen yıl Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan verdi ödülümüzü. TUBİTAK'ın bünyesine aldığı çalışmalar yaptık.

"SPOR SALONU YAPIYORUZ"

Spor salonu yapıyoruz, içinde yüzme havuzları ve astronomi merkezi olan. Forbes kökünü aldık. Işılay Saygın'ın evini de Buca'mıza kazandıracağız.

"PLANLAR BUCA'YA ÖRNEK OLACAK"

Buca'nın planlaması... Buca tarihinde bir planlama yok. Biz geldiğimiz ilk gün Dumluğınar Mahallesi, 39 hektarlık bir alan, Eskişehir Odun Pazarından 10 kat büyük, imar planını bitirdik, kesinleştirdik. Dumluğınar Mahallesi Türkiye'de ünlü olacak. Toplam Buca 170 bin metrekare yani 17 bin hektar, kent merkezi 25 bin kare, biz Buca'nın 3'ye 2'sini planladık ve şu an İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde. Atatürk Maskının olduğu alanı bitirdik, kesinleşti. Burası İzmir'in protokol dediğimiz yol. Orayı görenler İzmir köy gibi derler, orada bize ait olan alanın planı bitti. Maskın arkasında Ata Park gibi bir park yapılacak. Planlamayı 3,5 emsalle yaptık, oradaki vatandaşlarımız artık güzel konutlarına kavuşacak. Bol yeşil alan oan, otoparklar olan güzel bir proje ortaya çıktı. Ova Mahallesi'ni tanımayacak duruma geleceksiniz. Seyhan Mahallemiz var, planları bitirdik, Bakanın önünde, imza bekliyor. Çaldıran Mahallesi bitti, Ufuk Mahallesi de Büyükşehir'de. Geldiğimizden beri 'Yaşanabilir Buca hayali' dedik. Bu plan Buca'yı kurtacak ve İzmir'e örnek olacak.

“BUCA’YA SPOR KOMPLEKSİ GELİYOR”

Tarık Akan Kültür Merkezi’nin yanındaki alanda da gençlerimiz için bir bilim sanat merkezi hayata geçireceğiz, Yaş almış vatandaşlarımız içinde iki tane Ataevi açılacak, bir tanesi Mart’ta açılacak diğerinin de projelendirilmesi bitti. Orada bir pratisyen hekim ve hemşire de olacak, yaş almış vatandaşlarımız aynı zamanda orada çay kahve içebilecek. Buca’da uyuşturucu bağımlılığı çok fazla bunun için de gençlerimizi spora yönlendirmemiz lazım Ova Bölgesi ve Yıldız Mahallesi’nde kapalı spor salonu ve yüzme havuzu  yapıyoruz. Yıldız Mahallesi’ndeki 2023’ün Ekim ayı civarında bitmiş olacak birkaç ay sonra Ova Bölgesi’ndeki de bitecek. Ova Bölgesi’ndeki çok daha büyük olacak;  oraya bir de dershane, kadın aktive merkezi,  kreş, spor kompleksi ve taziye evi de yapacağız” 

BELEDİYE LOKANTASI…

Belediye Lokantası’nı hayata geçiriyoruz, aşçılık kursumuzda kurs gören kadınlarımız burada istihdam edilecek. Özellikle gençlerimizin dengeli beslenmesi için bunu hayata geçiriyoruz. Ücretlendirme de maliyeti neyse ücreti de o olacak yani 20-25 lira olacak bir porsiyon et yemeğinin fiyatı. Yeri de Çevik Bir’in karşısında olacak. Gelir seviyesi düşük vatandaşlara verilen Buca Kart da burada geçerli olacak.