Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Karşıyaka Belediyesi, yemeğin sanata dönüştürüldüğü Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi'nin açılışını yaptı. Merkezde 7'den 70'e herkese yönelik eğitim ve etkinlikle yapılacağını kaydeden Tugay, merkezin aynı zamanda meslek edindirme merkezi de olacağını aktardı. 

"İNSANLAR MESLEK SAHİBİ OLSUN"

Tugay merkezin tanıtımını şu açıklamayla yaptı: 

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Belediye başkanlığı kampanya sürecine sıklıkla festivaller düzenlememiz gerektiğini söylüyordum. Ege Bölgesinin mutfağını yaşayan İzmir olarak İzmir odaklı festivalimiz yok. Bu eksiği doldurmak ve uluslararası boyuta taşımak için Midilli ve Samos adasıyla iletişim kurduk. Yaşar Üniversitesi, Ekonomi ve Katip Çelebi Üniversitesinden hocalarımız da geldi. Tarihi netleştirdik derken pandemi oldu. Bizim hayallerimiz suya düştü ama o fikir bize bazı yeni insanları tanıma fırsatı verdi ve yeni fikirler sağladı. Yaşar Üniversitesi bizi davet etti ve kendi bölümlerini gezdirdi. Güzle bir eğitim tesisi ve mutfak vardı. Biz de böyle bir eğitim tesisi oluştursak dedik, insanlar bu yolla meslek sahibi olsa diye düşündük. Çeşitli tesislere baktık, alan arayışına girdik" dedi. 

"FONKSİYONEL BİR TASARIM ORTAYA ÇIKTI"

Osman Selim hocam, İstanbul'da mutfak sanatları okulu diye gastronomi okulu var, Türkiye'nin gururu diyebileceğimiz bir okul orası. Sahibi Mehmet Aksel İzmirli, Uşakizade ailesinin torunlarından, Latife Hanım onun büyük halası, Osman hocam da kuruluşundan beri bu okulun başında. Oradan sağladığı birikimle bizimle bu projede oldu. Birçok sponsor oldu burası için. İstanbul'daki okulun küçük bir versiyonu bu. Oradan ilham alınarak oluşturuldu. Hakan Barçın gibi arkadaşlarımızın sahip çıkmasıyla burası oldu. Burası eskiden Gondol Kafe olarak bilinirdi, bence fonksiyonel bir tasarım ortaya çıktı. 

"ENGELLİ, İLERİ YAŞ VE ÇOCUKLAR İÇİN ETKİNLİKLER OLACAK"

Yaşar Üniversitesi ile sertifikasyona dayalı, meslek edindirme kursları düzenlenecek. İnsanları iş sahibi yapmayı, özel beceriler kazandırmayı hedefleyecek. Garson, şef garson alanında da ciddi açık ve eğitim sorunu var, o açığı da gidermek istiyoruz. Bu önemli bir amaç. Diğer amaç ise, 7'den 80'e her yaş grubundan Karşıyakalı'nın ve dışarıdan insanların da mutfak faaliyeti ile ilgili keyifli zaman geçirmelerini sağlayacak programlar uygulamak. Engelli, ileri yaş, çocuk gibi alanlarda etkinliklerimiz olacak ve tabi ki festivaller yapacağız. Ege otları festivalini de bu alanda yapmıştık. 

"ATIĞI DEĞERLENDİRMEYİ ÖĞRETECEĞİZ"

İçinde yaşadığımız dönem, çağ iklim krizi sorunu. Bazılarımız aşırı duyarlı bu konuda bazılarımızsa konudan sıkılmış durumda. İçinde yaşadığımız dönem, enerji, su, gıda krizleriyle iklim açısından çok sıkıntılı. Bizim gözümüzü kulağımızı bu konuya kapatmamız duyarsızlık, sorumsuzluk olur. Gıda konusu, üretim aşaması ve yemek yapılma aşamasında sorun var. Üretimde tarımın yaşadığı sorunlar, bize ulaşana kadarki aşamada da yemek kültüründen sorunlar ve önemli miktarda gıda israfı var. Biz burada sıfır atıklı yemek pişirme ya da atığı en iyi şekilde değerlendirmeyi de öğreteceğiz. 

"GASTRONOMİDE ZENGİNİZ AMA DEĞERLENDİREMİYORUZ"

Doğada yetişen ürünleri, doğal otların özellikle değerlendirilmesini, sağlıklı besinlere dönüştürülmesini önemli yere koyuyoruz. Bunu yapmak en akıllıca şeydir. Biz başka yerlerden gelen meyve sebzeyi değil, yakınımızda yetişen ürünleri yemeliyiz. Burası bu alanda da hizmet verecek. Bizler yaşarken, hayattan keyif almaya, mutlu olmaya çalışıyoruz. İnsanları bir araya getirebildiğimiz sürece onların mutluluklarını daha kolay sağlıyoruz. İnsanları bir araya getiren en güzel şeylerden biri aynı masada yemek yemek. Biz ülke olarak, İzmir ve Ege bölgesi olarak gastronomi konusunda zenginiz ama bunu değerlendiremiyoruz. 

"BİZ SABAHTAN AKŞAMA DÖNER Mİ YİYORUZ!"

Yurtdışında Yunan, Hint, Çin restoranları var, Türk restoranı dendiğinde gidip dönerci görüyoruz. Biz sabahtan akşama kadar döner mi yiyoruz? Mutfağımız ne kadar zengin ve bunlar neden başka ülkelerde temsil edilmediğini düşünün. Dünya çok şey kaçırıyor ama biz de anlatmakta eksik kalıyoruz. Bizim sarmamız, şefketi bostanımız bilinmiyor. Yurtdışında çok bulundum, Amerika'da börek, sütlü tatlı yoktu. Sarma, dolma yoktu. Bu insanlar bunları hiç bilmiyor. Bu alandaki boşluğun dolması lazım. 

"BAŞKANLIĞINI YAPTIĞIM BELEDİYEYLE GURUR DUYUYORUM"

Burası küçük tesis, biz ilçe belediyesiyiz, bazen insanlar yaptıkları örnek işlerle birilerinin aklında pencere açar ve örnek işler gelişir. Karşıyaka'yı öncü bir kent olarak görüyor ve bu alanda örnek bir şey yaptık diyebilirim. Sergi salonumuz da çok özel, biz bunları işleteceğiz, halkımızın ziyaretine açık olacak. Ben başkanlığını yaptığım belediye ile gurur duyuyorum, içinde bulunan ekonomik krize rağmen başarılı işler yapılıyor.