Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Buca Ceza ve Tevkif Kurumu’nun bulunduğu 80 bin metrekarelik  alana yapılması planlanan konut, millet bahçesi ve pazar yerini değerlendirdi. Ne bakanlığın ne de belediyenin AVM düşüncesinin kesinlikle olmadığını belirten Kılıç, “Adalet Bakanımız Sayın Abdülhamit Gül, İzmir’e geldiğinde, ‘Bu alan Bucalı vatandaşların yararına kullanılacaktır’ dedi, AVM ile ilgili hiçbir şey söylemedi. Zaten ben kendisinin öyle bir düşüncenin taraftarı olduğunu da düşünmüyorum. Burası bir kent merkezi. Buca Cezaevi’nin olduğu alan 1993 yılında Ertan Erdek zamanında, endüstri meslek lisesi, belediye hizmet alanı, adliye binası ve hükümet konağı olarak, yolun diğer karşısında da eğitim tesis alanı, küçük bir kısmı da park alanı olarak planlanmış, ortasından da yol geçiyor. Adnan Kahveci Caddesi’nin bağlandığı nokta. 2003 yılında Cemil Şeboy’un Belediye Başkanı olduğu zamanda bu alanın planları değiştirilmiş, bu değişiklikle tüm kamu tesisleri buradan kaldırılarak yerine ‘Taralı Ticaret Merkezi’ planlanlanmış. ‘Taralı’ olunca AVM benzeri bir plan çiziliyor ve kabul ediliyor. Yani Cemil Şeboy zamanında burası AVM planı haline getiriliyor. Benim mücadelem de, Şeboy’un yaptığı AVM planlarının onaylanmaması yönünde oldu. Ben 2003 yılında yapılan plana karşı mücadele ettim. Burası yeşil alan, kent meydanı, sosyal donatı alanlarının olduğu bir bölge olsun, belediye hizmet alanı olsun istiyorum. Düşünün ki, 1994 planlarında belediye hizmet alanı bile varken, Cemil Şeboy döneminde yapılan planlarda belediye hizmet alanı bile kaldırılmış” dedi.

“ÖNCELİKLİ TALEBİMİZ YEŞİL ALAN”
Öncelikli taleplerinin alanın tamamının yeşil alan olması yönünde olduğunu vurgulayan Başkan Kılıç, “Buraya AVM yapılırsa günlük 40-50 bin araç girecek, bu araç sayısını Buca’nın trafiği kaldırmaz. Adnan Kahveci Caddesi açılsa da kaldırmaz. Bakanlıklar arasında mülkiyet anlayışı var. Bakanlık ‘Benim yerim, buradan kazanacağım parayla adliye binası yapacağım, lojman yapacağım’ diyebilir. İkinci olarak ise ‘Biz 80 bin metrekare alanın tamamını yeşil alan yapamayız, biz önümüzdeki süreçte buradan gelir elde edeceğimizi düşünüyorduk’ diyebilir. Yani kendine bir bütçe sağlanmasını isteyebilir. Biz o zaman burada, etrafındaki emsallere bakarız. Genellikle konut alanları var. Menderes Caddesi’ne bakan taraflarda zemini ticaret, üst konut yani bu şu demek, emsallerde ne varsa o. Tabi ki bu 80 bin metrekarenin tamamının konut olmasına imkan yok, olabilecek en az yoğunluğu getirecek, içinde belediye hizmet alanı, yeşil alan olan bir plan yapılacak. Burada belirtmek istediğim önemli husus ise bizim birinci yani öncelikli talebimiz, alanın tamamının, içinde belediye hizmet alanı olan, sosyal donatılar olan bir yeşil alan olması” açıklamasında bulundu.

“KONUT PROJESİ ÜZERİNE KONUŞULUR”
İlçede başlayacak olan metro hattı çalışmalarının, Menderes Caddesi başta olmak üzere, trafiği sekteye uğratabileceğini aktaran Başkan Erhan Kılıç, “Adalet Bakanlığı’nda yapılan görüşmede, ben yolun açılması talebinde bulundum. Bu yolun açılmasını çok istiyorum çünkü yakında bizim metro çalışmalarımız başlıyor. Metro çalışması başladığında kent trafiği sekteye uğrayacak. Özellikle Menderes Caddesi’nde.  Bu sebeple Menderes Caddesi’ne alternatif bir yol lazım. Menderes Caddesi’nin kısmen trafiğe kapatılması bile trafik sıkışıklığına neden olacaktır. Benim bu kadar aceleci olmamın sebebi aslında metro çalışmaları. Adnan Kahveci Caddesi’nin bir an önce trafiğe açılması gerekiyor. Ama siz trafiği açtınız, Cemil Şeboy döneminde yapılan planlardan dolayı da oraya bir AVM koydunuz ne olacak trafik, felç olacak. Benim verdiğim mücadele tam olarak bunun üzerine. Ben tüm görüşmelerde de AVM’nin Buca’ya ciddi zarar vereceğini anlattım. Konut projesi gelir, üzerine oturulur, konuşulur. Benim tek karşı olduğum nokta AVM’dir. Ben, buraya AVM istemiyorum” diye konuştu.