GÜNDEME BAKIŞ -  2007’de onaylanan Manisa-Kütahya-İzmir’in1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na açılan davalar sonrası Danıştay 6. Dairesi planların tümünün iptaline karar verdi. Daha sonra bakanlık bölgeyle ilgili çalışma yaptı ve plan değişikliği 2018’de onaylandı. Planlara 303 itiraz yapıldı. Bunun üzerine bakanlık itirazların bir bölümünü dikkate aldı ve düzeltmeye gitti. İzmir’in yeni planları geçtiğimiz ay askıya çıktı. Planlarda birçok noktayla ilgili yeni planlama yapıldığı bildirildi.

BÜYÜKŞEHİR İTİRAZ ETTİ!

Planlarda Tahtalı Barajı koruma havzasında yer alan imara kapalı olan Gölcükler ve Gazipaşa Mahalleri içiresinde yer alan 230 hektarlık alanın yapılaşmaya açılmasının önü açıldı. Büyükşehir Belediyesi bu konu dahil olmak üzere birkaç noktaya itiraz etti.

NASIR’IN ARAZİLERİ VAR İDDİASI! “ORADA ARSAM YOK”

Öte yandan imara açılan alanda AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır’a ait arazilerin olduğu iddiası kulaktan kulağa yayıldı. Nasır, bu iddiaya yanıt verdi ve hazırlanan planla ilgili eleştirilerini sıraladı. Nasır, “Benim kentin birçok noktasında arsam var ama orada yok. İyi ki de yok. Müteahhitlik yaptığımız için bunları söylüyorlar” dedi.

MAĞDURİYET VAR! GENİŞLEME ALANLARI YETERLİ DEĞİL

Nasır, bakanlığın hazırladığı planla ilgili eleştirilerini şu sözlerle anlattı:

“Orada iki tane plan var. 2014’te yapılan plan, ikincisi 2018’de Aziz Kocaoğlu ile eski il başkanı Aydın Şengül’ün mutabık kaldıkları plan. Bu yapılırken bakanlığa 2014 planlarının uygulanmasını istedik. Neden? İzmir’de çöküntü alanları çok, gelişme alanlarının açılması lazım. 2014’te yapılan planın uygulanmasını istedik. 2014’teki plan olmaması halinde İzmir’in gelişmesi sıkıntılı olacak. Ancak bakanlık 2018’un uygulanmasını yönünde çalışma yaptı. Şuanda imara açılan 2014 planlarından çok daha farklı bir plan var. İmara açılan alanlar 2014’te hazırlanan plandan daha da azaltılmış durumda. Bilirkişi raporları bu doğrultuda oldu. Kamu kurumlarının bazı talepleri var. 1/100.000 planlar daha daraltılmış olarak geldi. 2014’te daha geniş idi. Bu da mağduriyetler doğurdu. Ben genişletilen alanları yeterli ve doğru bulmuyorum. 2014 planları daha doğruydu. İzmir’de arsa üretme problemi var. Genişlemenin önünde engeller olacak. Prosedür uzayacak” dedi.  

DEĞERLENDİRİLECEK

Büyükşehir’in, diğer kurum ve şahısların yaptığı itirazlar bakanlık tarafından değerlendirildikten sonra bir karar varılacak. Bakanlık, itirazları haklı bulup düzeltebilir ya da kabul etmeyebilir. Bu durumda itirazda bulunanların konuyu yargıya taşıma hakkı bulunuyor.

1/25.000 BİNLİK PLANI BÜYÜKŞEHİR YAPIYOR

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi alanın imara açılması için 1/25.000 planı yapıp meclisten geçirmesi gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi bunu yapmazsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın planlama yetkisi bulunuyor.