AK Parti 2002'de iktidar olduğu seçimde oyların yüzde 34,3'ünü almıştı. Pazar gününe kadar yapılan son 6 genel seçimin 5'inde AK Parti'nin oy oranı yüzde 40'ın üstündeydi. Pazar günü yapılan seçimlerde ise AK Parti'nin oyu yeniden yüzde 40'ın altına indi.

Ege Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde seçmen davranışları üzerinde çalışan Doç. Dr. Betül Aydoğan Ünal'ın tespitine göre Türkiye'de AKP'nin yüzde 10'dan fazla oy kaybettiği iller Çankırı, Karabük, Bingöl, Isparta ve Bolu. BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Ünal, bu dört ilde seçmenlerin AKP'den uzaklaşmasını şöyle değerlendiriyor:

AK PARTİ'NİN OYLARI MHP VE YRP'YE

"Bu iller nüfus açısından küçük olduğu için oransal kaybın Meclis aritmetiğini çok fazla etkilemediği görülüyor. Karabük ve Bingöl'de vekil sayısı aynı kalırken, AKP'den uzaklaşan seçmenlerin MHP ve YRP'ye yöneldiği görülüyor. Çankırı ve Bolu'da AKP milletvekili sayısı azalmış ve AKP'den kopan oylarla MHP'nin oyu artmış ve vekil çıkarabilmiştir. Isparta'da ise oy kaybı, AKP'nin iki vekil kaybetmesine neden oldu ancak CHP ve MHP'nin oy artışlarıyla birlikte vekil çıkarıldı." diyor.

İŞSİZLİK, GEÇİM SIKINTISI...

AKP'nin sayısal olarak en çok oy kaybettiği iller ise Türkiye'de en yoğun nüfusa sahip büyük kentler. Aydoğan Ünal'a göre bu iller İstanbul, Ankara, Konya, Bursa, Kocaeli, İzmir ve Antalya; bu kentlerde "işsizlik, geçim sıkıntıları ve barınma sorunlarının daha fazla hissedilmesi" de oy kayışında önemli bir etken Ancak bu oyların "blok halinde muhalefete geçmediği" ve ittifak içinde kaldığı görülüyor.

Aydoğan Ünal, "Muhafazakâr seçmenlerin YRP'ye yönelirken milliyetçi oyların MHP'ye yöneldiği ve ittifakın içinde kaldığı görülüyor." diyor ve ekliyor:

"Aynı zamanda, bazı milliyetçi seçmenlerin aşırı sağcı Zafer Partisi'ni tercih ettiği görülüyor. Elbette, bu durumda büyükşehirlerdeki sığınmacı nüfusunun etkisi oldu ancak tahmin edildiği kadar büyük bir etkiye sahip olmadı." (BBC TÜRKÇE)