Bayındır'da yüzyıllardar yaşayan ve yaşatılan 'Gönül alma' etkinliği yöreye gelen misafir ve turistlerin de ilgi odağı oluyor. Bayındır'ın başta Yakapınar Mahallesi olmak üzere birçok noktasında yaşayan yöre sakinlerinin düğünlerinde gerçekleşen etkinlikte,  önce düğüne katılan ve düğün sahibinin değer verdiği kişi bir iple bağlanıyor. Sevilen-sayılan kişiyi şeker, çikolatayla, incik boncuklar bağlayanlar, düğün sahibi ve düğün sahibi yakınlarından bu kişiyi kurtarmalarını istiyor. Düğün sahibi ve yakınları ise sevdikleri kişiyi kurtarmak için tavuk, horoz, gömlek, ayakkabı, kola gibi hediyeler vererek, o kişiyi kurtarıyor. Bu etkinliğe de 'gönül alma' diyorlar. 

Bayındır'ın Yakapınar Mahallesi'nde de yaşatılan bu geleneğe bir düğünde rastlayan Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, yüzyıllardır yaşatılan geleneğin korunması ve tanıtılması için elinden geleni yapacağını söyledi. 

Gündeme Bakış'a Gönül Alma etkinliğini değerlendiren Başkan Uğur Demirezen, 'Yakapınar Mahallemizdeki düğünlerde böyle bir etkinlik varmış. Düğün sahibinin en yakınları,  o cemiyete gelen sevdikleri ve saydıkları kişiyi bağlarlar. Düğün sahibinden ve düğün sahibinin birinci derece yakınlarnıdan da bu kişiyi kurtarmalarını isterlermiş. yani bu bağlamada gördüğünüz gibi şekerle, çikolatayla, incik boncukla oluyor. Sonra da düğün sahibinin yakınları o bağlayan kişiye değişik hediyeler vererek tavuk, horoz, kola, fanta, gömlek, ayakakabı gibi düğün sahibiden onu hediye olarak alır ve kişiyi serbest bırakırlarmış. Bu etkinliğe de gönül alma derlermiş. Çok güzel ve değişik bir etkinlik. samimi ve sevecen bir ortamoda herkes şen şakrak ve hep beraber oynarlar. Bu gelenek her düğünde var. O yörenin düğünlerine özgü bir gelenek. Bu geleneği tanıtmak güzel olur. Dedelerimizle, muhtarlarımızla konuşacağız. Bu güzel etkinliğin yaşaması için elimizden geleni yapacağız' şeklinde değerlendirme yaptı. 

Gönül Alma Geleneği: ''Yakapınar Tahtacılarında 'şekerle bağlama' diye bilinen sünnet ve evlilik toylarında yapılan bir uygulama vardır. Şekerler bir ipe dizilirler. Sünnetlerde sünnet olacak çocuğun anne ve babası, düğünlerde de erkek tarafında kadınlar şeker bağlarlar. İpe şekeri takan gönül bağışlama olarak bilinen uygulama ile misafir olarak gelen ev sahibinden bir şişe rakı, bir horoz gibi şeyler ister. Onlar alınıp getirildiğinde sünnetli çocuk veya gelin ile çocuk bağdan kurtulmuş olur. Gelinin geldiği gün gelin veya damat bağlanır, ertesi gün ise oğlanın annesi veya yengesi bağlanır ve açılır. Şeker takan ve takılan birlikte oynarlar.''