GÜNDEME BAKIŞ - 1 milyar 70 milyon Euro’luk bütçesiyle İzmir tarihinin en büyük yatırımı olacak Üçyol Metro Hattı’nın yapım ihalesi ilanı, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Tedarik Portalında ve Fransız Kalkınma Ajansı resmi internet sitesinde geçtiğimiz şubat ayında yayımlanarak dünyaya duyurulmuştu.

14 FİRMA TEKLİF VERDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesinin, kendi kaynaklarıyla hayata geçireceği proje için öncelikle işe talip olan firmalardan yeterlilik belgeleri istendi. 28 Mayıs’taki ihaleyi Türk ve yabancı ortaklı firmalar ilgi gösterdi.

YETERLİLİKLERİ DEĞERLENDİRİLECEK
İhaleye katılan bu firmaların yeterlilikleriyle ilgili belgeler kredi sağlayan kuruluşlarla bu hafta paylaşılacak. Büyükşehir Belediyesi ile yapılacak ortak değerlendirmenin ardından yeterlilikleri tamam olan firmalardan Ağustos ayının başında mali teklifleri alınacak.

KİMLER KATILDI
İhaleye Bayburt Grup ve Azercon İnşaat Ortaklığı, China Civil Engineering Construction ve Kolin İnşaat Ortaklığı, Gülermak Ağır Ağ Sanayi İnşaat, Özbal İnşaat Elektrik, China State Construction ve Cengiz İnşaat, JV Of Dillingham Construction ve Özaltın İnşaat, China Railway First Group ve Makyol, Joint Stock Company – Enka Ortaklığı, Yapım merkezi-Nurol ortaklığı, Derece Construction ve Norinca ortaklığı, Doğuş İnşaat, Dentaş  ve Gurbag Ortaklığı, SMU İngeekom Ortaklığı China Power – Özgün inşaat ortaklığı katıldı.

SÜREÇTE NELER YAŞANMIŞTI
Üçyol-Buca metro hattıyla ilgili belediye ile EBRD Aralık 2019'da, Hazine garantisi olmaksızın 80 milyon euroluk kredi anlaşması imzalamıştı. Daha sonra bu miktar 125 milyon euroya çıkarılmıştı.  Proje için ayrıca Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) 125 milyon euro, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) 125 milyon euro, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB) 115 milyon euro finansman sağlama taahhüdünde bulunmuştu. Hazine garantisi olmaksızın sağlanan dış kredi toplamı 490 milyon Euro rakamına ulaşmıştı.

KASIM-ARILAK’TA TEMEL ATILMASI BEKLENİYOR
Bir sorun olmazsa İzmirlilerin yakından takip ettiği 13.5 kilometrelik 11 istasyonlu Üçyol-Buca metro hattının temeli atılacak. Proje tamamlandığı kent trafiğinin önemli ölçüde rahatlaması bekleniyor.

HANGİ İSTASYONLAR OLACAK
11 istasyondan oluşan hatta Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak.