Anma töreni Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Chp İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır,  Bulgaristan DPS HÖH Haskovo Milletvekili Mümin Sali, DPS HÖH Kırcaali Milletvekili Pavlin Pristev, Bulgaristan Kırcaali Karagözler Belediye Başkanı Aydın Osman, Ege Balkan Türkleri Federasyonu ve  Bornova Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Kocaman, Balkan Göçmenleri Kültür  ve Dayanışma Derneği Bornova Şube Başkanı Nihat Yağbasan, siyasi partilerin ilçe temsilcileri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.

Birlik ve beraberlik

Anma töreninde konuşan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, mübadele ve asimilasyon kelimelerinin önemli olduğunu belirterek, “ Bu iki kelime birbirine çok yakın. Acılarla ve karanlıkla dolu. Bunları tekrar yaşamamak için bize düşen görev mücadele etmek. Bunu birlik ve beraberlikle yukarı taşıyabiliriz. Biz karanlık günleri unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız. Türkan Bebeği ve benzeri şekilde katledilen tüm canlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum” dedi.

Türkan Bebek bir simge

Birlik ve beraberliğin dayanışmanın bir göstergesi olduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “Türklük, Balkan coğrafyasında asla yolundan dönmedi. Ne dilini ne dinini asla değiştirmedi. Türkan Bebek de bir simge. Bizim bu asimilasyonu unutmamamıza, unutturmamamıza ve anmamıza vesile olan bir simge” diye konuştu. 

Bornova Belediyesi ve Başkan İduğ’a teşekkür

Etkinliğe katılan Bulgaristan DPS HÖH Haskovo Milletvekili Mümin Sali de 1984 yılında yaşanan acı günleri unutmayan ve unutulmamasını sağlayan Bornova Belediyesi ve Belediye Başkanı Mustafa İduğ’a teşekkür ederek, Bulgaristan Türklerinin Bornova’da birlik içinde yaşamasının önemine vurgu yaptı.  1984’ü bir kara gün olarak nitelendiren Ege Balkan Türkleri Federasyonu ve Bornova Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Kocaman, Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Bornova Şube Başkanı Nihat Yağbasan ise Bulgaristan’da yaşanan asimilasyonu asla unutmayacaklarını dile getirerek, her sene bu acı günü anan Bornova Belediyesi’ne teşekkür etti.