Tire Kent Arşivi Merkezi (TİKAM) bugün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katıldığı bir törenle açıldı. Merkez Tire’nin zengin kültür mirasını korumayı ve bu mirası gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyor.

Açılış töreninden önce Tunç Soyer Tire Kent Müzesi’ni gezdi ve müzenin çarşısındaki zanaatkarlarla sohbet etti. Açılış konuşması için kürsüye gelen Soyer kültürel mirasın korunmasında TİKAM’ın önemini vurguladı. Soyer sözlerine şöyle devam etti: “Arkamızda çok güçlü bir tarih var. Bizi biz yapan da bu tarih. Bizler geleceğe bu tarihin ışığında bakmalıyız. Aksi takdirde kökü olmayan insanlara dönüşürüz. Bu yüzden bu çalışma çok değerli. Diliyorum ki sonraki kuşaklar için de burası deniz feneri olur. Onların geleceğini aydınlatmaya devam eder.” 

Tire’nin kültür mirasına vurgu
Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran da Tire’nin zengin tarih ve kültür mirasına vurgu yaparak “Tire’nin değerli geçmişini, kentin kültür hafızasına kazandırmayı amaçlayan bu mekanın açılmasının heyecanı içindeyiz” dedi. 

Açılış konuşmalarının ardından Tire Kent Arşivi Merkezi (TİKAM) ziyaret edildi. Açılış törenine eski bakan ve Tire Meclis Üyesi Halil Çulhaoğlu, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Genel Sekreter Yardımcıları Aysel Özkan, Eser Atak, Yıldız Devran da katıldı. 

80 bin adet yazılı ve görsel materyal araştırmacılara açıldı
TİKAM Tire kültürüne dair yazılı ve görsel materyalleri kentin kültür hafızasına kazandırmayı amaçlayarak yaklaşık 80 bin yazılı ve görsel materyali, İzmir tarihi ile ilgili çalışma yapan araştırmacıların kullanımına sunuyor. TİKAM ayrıca bir kent kitaplığının oluşmasına da katkıda bulunacak.