İzmir’in tarım ve kırsal kalkınmada Türkiye genelinde model haline geldiğini belirten İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük; etkinliğin amacını İzmir’in tarımsal zenginliğini, yerel yönetim organlarıyla kooperatiflerin uyumlu çalışması sonucunda yaşanan kırsal kalkınmayı ülke çapında duyurmak olduğunu söyledi. Eskiyörük sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer illerdeki üreticiler için de bir ışık yakmak istiyoruz. Geçtiğimiz yıl kooperatiflerimizin ürettiği ürünlerden, köylümüzün gözü gibi baktığı buzağılara kadar tarımsal zenginliklerimizi Gündoğdu Meydanı’nda sergiledik. Köylüyle kentli, üreticiyle tüketici bir araya geldi güzel bir sinerji yaratıldı. Bu yıl daha da coşkulu, zengin bir etkinlik planlıyoruz. İzmir’in her ilçesinden üreticiler ve tüketiciler o meydanda olacağız.”

KOOPERATİFLER GÜÇLENDİ
İzmir’in tarımsal alandaki başarısında Büyükşehir Belediyesi’nin kooperatifler vasıtasıyla yürüttüğü kırsal kalkınma yatırımlarının büyük payı olduğuna değinen Eskiyörük şunları söyledi: “Üreticinin en önemli sorunu olan üretim yollarımız yapıldı. Aile işlemelerine küçükbaş hayvan verilerek, eğitimlere tabi tutulan besicilerin geliri arttırıldı. Tire Süt Kooperatifi ortaklarının sütü alınarak İzmir’de çocuklara dağıtıldı. Bayındır Kooperatifimizden çiçek alımlarıyla çiçekçilik ilçenin en önemli geçim kaynağı haline geldi. Fidan alımları sayesinde güçlenen Bademli Kooperatifimiz şu an ihracat yapar konuma geldi. Kiraz’dan peynir alımlarıyla İğdeli Kooperatifi raflarda aranan ürünler arasına girdi. Bergama’da süt alım merkezi kurularak kooperatifçilik hareketi başlatıldı. Kozak yaylasında bal paketleme tesisi kuruldu. Urla Bademler’e doğal yaşam köyü kazandırıldı. Bir çok alanda soğukhava ve paketleme tesisleri gibi tarımsal altyapılar oluşturuldu. Bizler tarımımızı daha ileriye taşımak ve geliştirmek için çabalıyoruz”

KOCAOĞLU’NA TEŞEKKÜR
Kırsalda yaşayan köylümüzün Aziz Kocaoğlu’na olan minnet duygularını, CHP İl Başkanı ile paylaştıklarını aktaran Eskiyörük, bu görüşmede 20 Ekim’de Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilecek Yerel Üretim Şöleni’ni vurguladığının altını çizdi. İzmir Tarım Grubu Başkanı,  “Miting değil şölen yapacağız. Sözlerimizi kimse kasıtlı olarak çarpıtmamalı. Geçen yıl başlattığımız şöleni bu yıl kapsamını genişleterek düzenleyeceğiz. Siyasetle işimiz yok. Biz binlerce üreticiyi temsil ediyoruz ve üreticilerin taleplerini ilgili mercilere iletmek en önemli görevimizdir. Elbette tarıma verdiği desteklerle kooperatiflerimizin gelişmesine katkı koyan Başkan Aziz Kocaoğlu’na biz üreticiler bir vefa örneği olarak teşekkürlerimizi sunacağız. Türk köylüsü vefalıdır, bu vefayı yansıtacağız. Ancak biz konuya köylümüze sunulan hizmetler açısından bakıyoruz. Biz İzmir tarımını daha ileriye taşıma mücadelesindeyiz. Tekrar ediyorum, 20 Ekim bir miting değil, yerel üretim şöleni” olacaktır”