GÜNDEME BAKIŞ – Menemen Belediyesi’ne yönelik yapılan “irtikap ve zimmet” operasyonuna bazı meclis üyelerinin isminin karışması sonrası İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in meclis üyelerini ilgili yasa maddeleriyle ilgili uyardığı ortaya çıktı. Tüm meclis üyelerine Soyer'in imzasıyla gönderilen “bilgilendirme” metninde şu ifadelere yer verildi:

Sayın Meclis Üyemiz,

"5393 sayılı Belediye Kanununun, Belediye Başkan ve Meclis üyelerinin Yükümlülükleri başlıklı 28. Maddesi Başkan ve Meclis Üyelerinin yükümlülüklerini belirtmektedir.

Madde 28 "Belediye başkanı görevi süresince ve görevinin sona ermesinden itibaren iki yıl süreyle, meclis üyeleri ise görevleri süresince ve görevlerinin sona ermesinden itibaren bir yıl süreyle, belediye ve bağlı kuruluşlarına karşı dogrudan doğruya veya dolaylı olarak taahhüde giremez, komisyonculuk ve temsilcilik yapamaz” denilmektedir.

Maddede, Belediye Başkanı ve Meclis üyelerinin yükümlülükleri ve yapamayacağı işler belirtilmektedir. Yasa'nın 28'inci maddesi hükmüne göre:

Belediye başkanının, görevi süresince ve görevinin sona ermesinden itibaren 2 yıl süreyle,

Belediye meclis üyelerinin ise, görevleri süresince ve görevlerinin sona ermesinden itibaren 1 yıl süreyle

Belediye ve bağlı kuruluşlarından doğrudan veya dolaylı olarak iş almaları, belediye nezdinde komisyonculuk ve temsilcilik yapmaları yasaklanmıştır. Bu düzenleme ile Belediye Başkanı ve Meclis üyelerimizin görevleri sırasında veya görevleri sona ermesinden itibaren belli bir süreyle  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, bağlı kuruluşları, şirketleri ve ilçe belediye başkanlarının ve şirketleri ile olan iş ve işlemlerinde ilgili madde uyarınca gerekli hassasiyeti göstermelerini önemle rica ederim"