Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin öncesi paydaş buluşmaları programlarıma devam ediyor. Soyer'in öncülüğündi Tarihi Havagazı Fabrikası'nda üçüncü işçi ve iktisat politikası toplantısı gerçekleşti. Toplantı sonrası öneriler  bir deklarasyon halinde kamuoyuna İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer  paylaştı.

GELECEK TÜRKİYESİ'NİN POLİTİKALARINI BELİRLEYECEK
Başkan Soyer, işçi sendikaları ve temsilcilerinin bulunduğu toplandı yaptığı açıklamada, "İkinci Yüzyılın kongresini yapmak için 1 Ağustos'ta yola çıkmıştık. Çiftçiler, işçi, sanayi ve esnaflarla ayrı ayrı toplantılar yaptık. son derce olumlu ve son derece verimli toplatının karalar oy birliyle alındı. Bugünün siyasal ikliminde geleceğinin Türkiye'nin iktisat politikalarını belirleyecek, emeğin, işçinin hakkını koruyacak karar altına alındı. Birçok kararlar alındı ama temel ikeler üzerinde belirlenen 14 maddeyi sizinle paylaşmak istiyorum" dedi.

14 MADDELİK BİLDİRGE
Başkan Soyer'in okuduğu  14 maddelik bildirgesi şu şekilde:

Geleceğin Türkiyesi yalnızca üretim değil ayrı zamanda paylaşım iktisadı ve refahın adil şekilde paylaşılması üzerine yükselecek. Türkiye'nin ekonomisin büyemis  ancak işçilerin ve tüm emekçilerin büyümesine paralel olduğu sürece  değerlidir.

Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı çalışma hakkına sahiptir. Yaşam standartlarının yükseltilmesi istihdam gereklerinin karşılanması, işsizlik ve eksik istihdamın karşılanması kamunun temel görevidir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her işçi maddi ve manevi varlığını geliştirme, insan onuruna yaraşır bir  yaşam sürme, yetenek ve becerilerine yatkın bir görevde çalışma, çalışma saatleri içinde ve dışında kendi kabiliyetlerini geliştirme hak ve özgürlüğüne sahiptir. Bu haklar hiçbir ekonomik gerekçeyle tartışılamaz.

Demokratik, laik sosyal hukuk devletine dayalı yeni bir anayasada emeğin hakları güvence altına alınacaktır.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler insanlarına yönelik diğer sözleşmelerinde belirtilen diğer olanaklar ve uluslararası çalışma örgütünün temel sözleşmeleriyle, yetkili organ kararlarıyla çalışma yaşamında yer alan temel ilkeler ve bildirgelerde yer alan temel haklardan asla vazgeçilemez. Çalışma yaşamıyla ilgili tüm düzenlemeler için bu haklar temel alınır.

Ayrımsız tüm çalışanların ve tüm emeklerin sendika kurma, kendi seçecekleri sendikalara özgürce katılma ayrılma ve sendikal haklarından vazgeçilemez. Bu haklar her koşulda koruma altında olacaktır.

Ayrımsız tüm ücretli çalışanlar toplumsal iş sözleşmesi ve grev hakkına sahiptir. TİS ve diğer alanlarda kendi seçtikleri sendikalar tarafından temsil edileceklerdir. TİS'in belirlenmesinde referandum ilkesi belirleyecektir.

Çalışanların haklarını savunulması, Türkiye'de yaşayan tüm yurttaşların demokratik hak ve özgürlüklerinden ayrı tutulamaz.

İş yaşamında ırk, etnik köken, din, dil, mezhep, siyasi görüş, yaş, toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim tüm ayrımcılıkları ortadan kaldıracak yasal düzenlemeler yapılacaktır.

Güvenceli çalışma temel bir insan hakkıdır. Bu çalışma çerçevesinde her türlü güvencesiz çalışma ortamı bütünüyle ortadan kaldırılacak. Ve uluslararası çalışma örgütünün insana yaraşır iş ilkesi çerçevesinde düzenleme yapılacaktır.

18 yaş altındaki hiçbir birey çalıştırılamaz. Çocuk işçiliğine kati bir biçimde son verilecektir.  

Kontrolsüz ekonomik büyüme sonucunda oluşan ekonomik yıkımlar, işçilerin de yaşam standartlarını kısıtlamaktadır. Sağlıklı çevresel ilkelerde çalışmak, her işçinin temel hakkıdır.

Can güvenliği üretimden önce gelir. Hiçbir sektörde üretimi büyütme gayesiyle, işçilerin iş güvenliğini, sağlığı ve yaşamı tehlikeye atılamaz. İşçi sağlığının ve iş güvenliğini piyasaya açan düzenlemeler terk edilecek. Ve bu süreç akademini, sendikanın, meslek odaları örgütlerinin denetimine açık bir şekilde düzenlenecektir.

İşçilerin uluslararası birlik ve dayanışma mücadelesi insanı ortak değeri ve birikimidir. Geleceğin Türkiyesi, işçilerin uluslararası mücadelesine güç katacaktır.

DÖR AYRI KARAR DAHA ALINDI  

Başkan Soyer sözlerine şöyle devam etti:
"Bu ilkeler çerçevisinde dört ayrı başlıkta çeşitli kararlar alındı.  İşçi güvencesi ve sendikal örgütlenme, Çalışma yaşamı, istihdam ve sosyal politika, iş kollarına ilişkin düzenlemeler. İşçi sınıfının çok büyük temsil oranı ile iktisat kongresinin paydaşı olmuştur. Bugün Türkiye'nin her yerinden, İstanbul'dan, Ankara'dan katılan tüm başkanlarımıza tüm temsilcilerimize huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum."