Seferihisar Belediyesi tarafından uzun süren çalışmalar sonrasında Topan Karakılçık Buğdayı’ndan üretilen “Ata Ekmeği” ve Seferihisar’ın yöresel “Armola Peyniri” vatandaşların beğenisine sunulacak.

EŞSİZ LEZZET VATANDAŞI BEKLİYOR
2011 yılında Tohum Takas Şenliği’nde Gödence Köyü’nde bulunan Topan Karakılçık Buğdayı, uzun uğraşlar sonrasında Can Yücel Tohum Merkezi’nde çoğaltılıp köy değirmeninde aynı atalarımızın yaptığı şekilde öğütülerek un haline getirildi. Yüzde yüz doğal olarak elde edilen unla, Turgut ve Ulamış köyündeki kadınlar taş fırında ekmek yapmaya başladı. Ata Ekmeği ismi verilen bu çok özel ekmek, büyük ilgi görüyor ve sabahın ilk saatlerinde tükeniyor. Seferihisar Belediyesi’ne ait online alışveriş sitelerinin de en çok satılan ürünü Ata Ekmeği. Armola Peyniri ise Seferihisar’ın en lezzetli yöresel peyniri. Bu iki lezzet aynı şenlikte hem tanıtılacak hem ikram edilecek. Ayrıca şenliğe katılanlar bu lezzetlerle birlikte Seferihisar yöresel lezzetlerinden satın alabilecek.

SON TOHUMDAN DÖNÜMLERCE BUĞDAYA
Şenliğe büyük ilgi beklediklerini belirten Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, karakılçık buğdayıyla ilgili yaptıkları “Alım Garantili Buğday” projesiyle kaybolmak üzere olan tohumu tüm köye yaydıklarını ve köylülere yeni bir istihdam yarattıklarını belirtti. Başkan Soyer; “2011 yılında Tohum Takas Şenlikleri’yle başlattığımız, yerel tohumu yaşatma mücadelemizin sonuçlarını alıyor olmak ve tüm Türkiye’ye yayıldığını görmek, geleceğe dair umudumuzu kat kat artıyor. Topan Karakılçık Buğdayı da köy köy yerel tohum ararken Gödence Köyü’nde yaşlı bir amcanın sandığından bulduğumuz son tohum. Artık neslinin tükendiği düşünülüyordu. Uzun zaman uğraştık ve Can Yücel Tohum Merkezi’nde çoğaltmayı başardık. Ardından, aynı atalarımızın teknikleriyle ekmek ürettik ve Ata Ekmeği ismini verdik. Daha sonra köydeki çiftçilerimize bu tohumları ücretsiz dağıttık. Hasat zamanı geldiğinde ise devletin açıkladığı taban fiyatın iki katına satın alıyor ve ekmek üretiyoruz. Armola Peyniri ise Seferihisar’ın muhteşem bir lezzeti. Tüm vatandaşlarımızı yoğun ilgi gören ve piyasaya çıkar çıkmaz tükenen muhteşem lezzetleriyle buluşmaya davet ediyorum. Ulamış Köylülerimizi seferber olmuş durumda ve herkese yetecek kadar ekmeği üretecek. Bu keyifli günde hep beraber olalım” dedi.

ETKİNLİK GÜN BOYU SÜRECEK
Ata Ekmeği ve Armola Şenliği 21 Temmuz Cumartesi günü Saat 12.00’de başlayacak ve akşam saatlerine kadar devam edecek. Programda, ünlü kantocu Nurhan Damcıoğlu da sahne alacak.

Tüm gün sürecek etkinlikte şu programlar yer alacak. Rahvan Atları Gösterisi, dedelerden kalma “Şıngırdak” oyunu, selvi altında salıncak, Ata Ekmeği yapımı Atölyesi, dere içinde atla buğday düveni, köy seyirlik oyunları, Seferihisar Belediyesi Tiyatro Topluluğu (SEFTİT) pantomim gösterisi, Ulamış Tiyatro Topluluğu tiyatro gösterileri, Seferihisar Belediyesi Halk Dansları Topluluğu gösterileri, Ulamış Halk Dansları Topluluğu, Seferihisar Belediyesi Ritm Grubu, Seferihisar Belediyesi Çocuk Korosu, Seferihisar Belediyesi Bandosu, Seferihisar Belediyesi Modern Dans Grubu, Devlet Opera Balesi Sanatçıları Handan Gürkan Hakan Gürkan Klasik Müzik dinletisi, Türk Halk Müziği Sanatçısı Ali Çakar konseri ve kantocu Nurhan Damcıoğlu gösterisi.

ATA EKMEĞİ
2011 yılında Seferihisar’ın Gödence Köyünde keşfedilen Topan Karakılçık Buğdayı’ndan, köy değirmeninde aynı atalarımızın yaptığı şekilde öğütülerek un haline getirildi. Yüzde yüz doğal olarak elde edilen unla Turgut ve Ulamış köyündeki kadınlar ekmek yapmaya başladı.

ARMOLA PEYNİRİ
Diğer peynir çeşitlerinden farklı olarak keçi peyniri suyunun ve peynir kırıklarının lor ve yoğurt ile iyice yoğrulmasından meydana gelen tulum içerisinde yapılan yumuşak bir peynirdir. Armola, Yunanca’da “peynir suyu” anlamına gelmektedir. Zeytinyağı ile karıştırılarak yenmesi tavsiye edilir.