Maden ve doğal kaynak zenginliği, sektör deneyimi, ham madde bolluğu, teknolojik alt yapısı, ulaşım kolaylığı ve dinamik sektör yapısı ile Minex – 8. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı kapılarını 8’inci kez açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası işbirliğiyle 23-26 Ekim 2019 tarihlerinde fuarizmir’de düzenlenen MINEX, İzmir’in maden sektöründeki tanınırlığını uluslararası pazarda artıracak. 

DOĞA DOSTU EKONOMİ KENTİ
Ekonomik stratejilerin doğa dostu bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Ticaret, turizm ve tarım başta olmak üzere İzmir, üretim olanakları ve nitelikli yaşam kalitesini bir arada sunan çok yönlü bir şehir. Türkiye ve dünyada pek çok endüstrinin kesişim noktası olan İzmir, bir liman kenti olarak kuruldu ve 8500 yıllık tarihinde de her zaman bir liman şehri olmaya devam etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kendimize bu tarihsel mirası rehber ediniyor ve ticari stratejimizi İzmir’in yaşayan bir ekonomiye sahip olması üzerinden inşa ediyoruz. Ancak tüm stratejik hedeflerimizde parçası olduğumuz doğa ile uyumlu olmayı en temel referans kabul ederek gerçekleştirmeyi esas alıyoruz. Madencilik sektörünün ekonomiye katkıları şüphesiz çok fazla ve tek bir zerresini ıskalamamak gerekiyor. Dünyanın en güzel coğrafyalarından biri olan bu topraklarda ekonomik refahı yükseltirken diğer taraftan doğaya uyumlu zarar vermeyen bir anlayışın hakim olmasını temenni ediyoruz. Sektörün tüm bileşenlerinin katkı sağlayacağını düşündüğümüz bu fuar ve kongrede sektör temsilcileri ve uzmanların dikkat çekeceğimiz bu hususlara önem vereceğine inanıyoruz” dedi.

MAKİNE İHRAÇ EDEN ÜLKE KONUMUNA GELDİK
Madencilik ve teknoloji sektöründe Türkiye’nin son dönemde üstün gelişmeler kaydettiğine değinen Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, “Madencilik gelişirken makine teknolojisi ile birlikte gelişiyor ve birbirini tamamlıyor. Bu kapsamda artık ülkemiz makine ithal eden değil ihraç eden ülke konumuna geldi. MINEX fuarımız da artık T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından teşvik gören fuarlar listesine alındı. İnanıyoruz ki bu fuar da tıpkı Marble İzmir Fuarı gibi sektöründe öncü ve bir dünya markası halini alacak. 81 milyonun sahip olduğu değerler üzerinde bizler birer kiracıyız. Ev sahibi olan bu topraklarla ilişkimizi doğru kurgulamamız lazım. Sürdürülebilir, ‘önce insan ve çevre’ sloganıyla bizim bunu tüm sektörlerimizle birlikte insanlarımıza anlatmamız gerekiyor. Yurt dışında yürütülen bölgesel projeler eğer o bölgeye ait taşların en az yüzde 25’i kullanılmazsa iptal ediliyor. Bu sebeple yerel yönetimlerin desteği çok büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu. 

İNSAN REFAHI VE MUTLULUĞU ÖNCELİKLİ
Madencilik faaliyetleri ve maden üretimi bireysel ve toplumsal gereksinimlerin karşılanmasında temel öneme sahip olduğuna değinen Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ayhan Yüksel, “İnsanlığın ortak değerleri olan yer altı ve yer üstü kaynaklarının bir gramı bile kaybedilmeden üretilmelidir. Madencilik faaliyetlerinde amaç insanın refah ve mutluluğudur. Planlama, arama, üretim ve pazarlama gibi her aşamasında insan onuruna ve emeğine saygı hareket noktası olmalıdır. Kamu yararı öncelikli olarak korunmalıdır. Günümüzde mineral ihtiyacı sürekli olarak artarken kaynaklar da aynı oranda azalıyor. Bu nedenle madencilikteki gelişmeler minimum üründen maksimum faydayı temel alır. Bunun yanında sektörümüzde çevre konusu göz ardı edilerek faaliyetlerin yürütülmesi mümkün değil. Çünkü madencilik bilim ve tekniği çevre dostu teknoloji ve yöntemleri geliştirmiş durumda. Bu konuda yapılması gereken sektör bileşenlerinin yöre halkıyla barışık çevre politikaları belirlenerek yaşama geçirilmelidir” dedi. 

ÇEVRE VE İNSAN İÇİN TEKNOLOJİ
Tüm dünyada yapılan madencilik çalışmalarında işçi sağlığı ve güvenliği hususunda yeterli önlemler alınmadığına dikkat çeken Yüksel, “Maden ocaklarında yapılan ölümler yapılacak bilimsel çalışmalar ve mühendislikle önlenebilecek olaylar. Maden mühendisliği bilim ve tekniği hem dünyada hem de ülkemizde ölümleri sonlandırmak için gerekli gelişmeleri sağlamış durumda. Sorunun kökten çözümü için sektörün tüm taraflarının sorumluluklarını yerine getirmesi yeterli olacak. Hem işçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanması hem de çevresel sorunları ortadan kaldırmak amacıyla madencilikte endüstri 4.0. sanal gerçeklik ve yapay zeka yaşama geçirildi. Bugün dünyanın pek çok maden işletmesinde aramadan pazarlamaya kadar otonom sistemler kuruluyor ve insansız maden işletmeleri inşa ediliyor. Sanayi devriminin başka bir aşamasına geçildi ve çağa ayak uydurmanın tek yolu mühendislik bilim ve tekniğine sarılmak” şeklinde konuştu. 

Başladığı günden bugüne dek yoluna güçlenerek devam eden MINEX - 8. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı, iki yılda bir düzenlenmesine rağmen rekor büyümelere imza atıyor. Uluslararası tanınırlığını tüm dünyaya duyuran 8. MINEX’in yabancı katılımcı sayısında önemli artış yaşandı. 8. MINEX, 2017 yılına oranla yabancı katılımcı alanını yaklaşık dört kat artırdı. Fuarda bu yıl; Amerika, Almanya, Fransa, İngiltere, Polonya, Çin ve Rusya başta olmak üzere toplam 32 ülkeden uluslararası katılımcılar yer alıyor. 2017 yılında 180’i yabancı toplam 322 katılımcının yer aldığı fuara bu yıl 250’si yabancı toplam 345 firma katılıyor. Dünyanın dört bir yanından binlerce sektör temsilcisinin ticaret yapmak için buluştuğu fuar, Türkiye’nin maden sektöründeki 5 milyar dolarlık yılsonu hedefine umut aşılayacak.

FUAR ULUSLARARASI YATIRIM ARENASINA DÖNÜŞECEK
Dünya maden sektöründe kısa süre içinde büyük ilgi gören MINEX Fuarı’na İngiltere’den milli katılım atağı geldi. İngiltere, ABMEC - Maden Ekipmanları Derneği ile birlikte fuara büyük bir katılımla yer alıyor. Maden sektöründe önemli ülkelerin katılımının yanı sıra fuarın uluslararası ziyaretçi sayısında da artış bekleniyor. 2017 yılında bin 519 yabancı ziyaretçi ile kapılarını kapatan MINEX’te bu yıl daha fazla yabancı misafir hedefleniyor. Alım heyeti programı kapsamında başta Rusya, Çin, Orta Doğu, Avrupa ve Balkan ülkelerinden olmak üzere sektörün önemli ülkelerinden sektör temsilcileri yatırım fırsatlarını değerlendirmek için fuar süresince bir araya gelecek. Program kapsamında gerçekleştirilen ikili iş görüşmeleri, madencilik makineleri ve yedek parçalarının ihracatına katkı sağlayacak. Ayrıca görüşmeler, yerli firmaların da uluslararası mühendislik projelerini üstlenmelerine zemin hazırlayacak. Madencilik sektörüne yönelik çeşitli ürün gruplarının yer aldığı fuarda ürünlerin kullanıcıya tanıtılması, verimliliklerinin ve ekonomiye katkılarının araştırılması, teknik ve bilimsel çalışmalarla sektörün farklı alanlardaki profesyonelleri aynı alanda buluşturarak etkin bir iletişimin kurulması amaçlanıyor.

UZMANLARDAN KALİTELİ ÜRETİME TEŞVİK ÇAĞRISI
Fuarla eş zamanlı olarak gerçekleşen ve uluslararası katılımla düzenlenen IMMAT – 7. Uluslararası Maden Makinaları ve Teknolojileri Kongresi’nde bu yıl da yabancı katılımlara ağırlık verildi. Almanya, Amerika, Çin, İngiltere, İran, İspanya ve Ukrayna başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen uzmanların katıldığı kongrede, kaliteli üretimi artırıp tüketimin iç piyasada yaptırılmasını teşvik etmek amaçlanıyor.