Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği kent için vatandaşlardan görüşlerin alındığı toplantı “Kültürpark Arama Konferansı”nın İzmir Sanat’ta yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Soyer’in katılımıyla gerçekleşen toplantıda İzmirliler, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve belediye yetkilileri Kültürpark hakkındaki görüşlerini paylaştı. Toplantının başlangıcında salondaki LED ekranda Kültürpark tanıtım filminin gösterimi yapıldı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Soyer, “Arkadaşlar bu kadar kalabalık olacağını ön görmemişti. Bilseydik, daha büyük, daha güzel bir salonda yapardık. Bugün bu kadar ilgili özenle burada bulunan herkese teşekkür ediyorum. Bugün daha çok sizi dinleyeceğiz ki bundan sonra yapacaklarımızla ilgili bir yol haritası çıkarabilirim. Kültürpark’ın kapıları Lozan, Montrö, 26 Ağustos kapıları çok kıymetli bir değer” dedi

ARAMA KONFERANSLARIMIZ DEVAM EDECEK 
Kent için “Arama Konferansı”larının devam edeceğini belirten Soyer, “Kültürpark aynı zamanda kuşların yatakhanesi, İzmir’in en iyi korunmuş ve en zengin noktasıdır. O nedenle burada bulunan herkesin benzer hassasiyetlerin taşındığını biliyoruz, düşünüyoruz. Bunun üzerinde konuşmamız ve geleceğini birlikte planlamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu toplantı, ortak akılla yönetme irademizin ilki. Bundan sonra da tarım arama konferansı, turizm arama konferansı, İzmir’in doğası ve doğal varlıkları arama konferansı gibi konferanslar olacak. Bu konferanslardan da İzmir Büyükşehir Belediyesi yol haritası çıkaracak” diye konuştu.

VATANDAŞLARIN TALEPLERİ DİNLENDİ

Başkan Soyer, katılımcıların kültür park ile ilgili öneri ve düşüncelerini dinledi. Toplantıda, Kültürparka halk kütüphanesi yapılması, Kültürpark halk meclisi kurulması, alan içinde eğitici ve öğretici etkinliklerin olacağı halk okulu yapılması, alanın sermayeye açılmasının önünün kesilmesi, alan içerisine sanatçılar sokağı yapılması, alana motorlu taşıtların girmemesi gibi birçok istek ve öneri geldi.
Katılımcılardan biri Başkan Soyer’e; “Fuar etrafındaki duvarları yıkacak mısınız?” sorusunu yöneltti. Soyer ise, “Bu, eskide kaldı. Biz burada sizleri dinleyeceğiz, buradan ortak bir akıl çıkaracağız” dedi.

KÜLTÜRPARK’IN BİR YANGIN SENERYOSU YOK SANIRIM 
Kültürpark’a Dokunma Platformu adına konuşan Ayşen Teksen “4 Ayrı raporumuz var, bunun içinde kuş envanterini de çıkardık. Kısa vadede çok ağır sorunları ve çözümü çok kolay ve maliyeti düşük durumdalar. Burası otel olarak kullanılıyor, çocuklar, manolya ve kozalak topluyorlar.  Güvenlik konusunda çok sorunlar yaşanıyor. Su içme sebilleri son derece sağlıksız. Kadınlar için burada yaşam çok zor. Karakol bölgesinde sorun olduğunu düşünüyorum. Mangal meselesi çok artmaya başladı ve sanırım Kültürpark’ın bir yangın senaryosu yok. Bunun için bir adımlar atılabilir. Sanatçıların büstleri olmalı” dedi. 

KÜLTÜRPARK'TAKİ ÖZEL İŞLETMELER YIL SORUNA KADAR BOŞALTILIYOR
Öte yandan bir vatandaşın, "Kültüpark betonlaşacak mı? Buradaki yapıların yüzde 80’i sağlıksız durumda” sözlerine cevap veren Soyer, “Kültürpark’taki binalarda yer alan ticari işletmelerin tahliyesine yönelik tüm hukuki süreçler tamamlanmış olup, tahliye işlemlerinin 2019 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenmektedir” dedi.  Ayrıca Kültürpak’da yer alan işletmelerin sözleşmelerini yıl sonunda bittiği ve yeni sözleşmenin imzalanmayacağı belirtildi. 

2 KONUDA TALİMAT VERDİ!
Kültürpark içerisindeki, park bahçelerin bakımı, güvenlik ve mangal sorunlarının gündeme getirilmesiyle Soyer, söz konusu problemlerle acilen ilgileneceğini belirterek, “Genel sekreterimiz de burada, hemen talimat verelim. Şu iki konu acilen önem taşıyor. Birincisi, parkların, ağaçların, bahçelerin budanması ve ilaçlanması... İkincisi ise mangal ve ateşe asla izin vermeyeceğiz. Bu 2 konuda ivedilikle adım atacağız. Ayrıca güvenlikçi arkadaşların burada ne olup bittiğinden mutlaka haberi olmalı” dedi.

BEHÇET UZ'UN VASİYETİNİ YERİNE GETİRECEĞİZ
Programı olduğundan dolayı toplantıdan ayrılması gerektiğini ifade eden Başkan Soyer, tüm katılımcılara teşekkür ederek, “Behçet Uz’un vasiyetini yerine getireceğiz. Tabi ki burayı, yeşil alan kent parkı olarak koruyacağız ama kültürparkın kültürünü geri vereceğiz. Bunun formülünü beraber değerlendireceğiz.  Nihai adım atmadan önce mutlaka bir araya geleceğiz. Bir söz vardır; 1 metreküp beton gelecekse 1 metreküp beton çıkmalıdır. Buna özen göstereceğiz. Ben bu toplantının çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Birçoğumuzun aklına gelmeyen fikirler ifade edildi, bildiklerimiz perçinlendi, aklımın ucuna gelmeyecek çok değerli fikirlerle karşılaştım. Hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.