Konak Belediyesi’nin geçtiğimiz mart ayı meclisinde tüm partilerin oybirliğiyle onaylanan Beştepeler planları, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden de oybirliğiyle geçti.
200 hektarlık alanı ve 14 mahalleyi kapsayan Beştepeler bölgesi planları İzmir Büyükşehir Meclisi’nin temmuz ayı oturumda gündeme alındı. Dayıemir, Dolaplıkuyu, İmariye, Selçuk, Aziziye, Tınaztepe, Duatepe, Kocatepe, Çimentepe, 1. Kadriye, 2. Kadriye, Hasan Özdemir, 19 Mayıs ve Zafertepe olmak üzere 14 mahalleyi kapsayan Beştepeler Bölgesi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu önerisi mecliste oybirliğiyle karara bağlandı.

“BEŞTEPELER’E HAYIRLI OLSUN”
Konak’ın kentsel dönüşümde Gültepe’nin ardından ikinci büyük adımını Beştepeler’le attığına dikkat çeken Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Konak’ta yıllardır kördüğüme dönen kentsel dönüşümün önünü açan karara destekleri için başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e, imar komisyonu üyelerine, belediye bürokratlarına ve mecliste bulunan tüm gruplara teşekkür ederim. Konak’ta ilk önceliklerimizden biri kentsel dönüşümdü ve bunu sağlamak için çok hızlı adımlar atıyoruz. Göreve gelir gelmez Gültepe planlarımızı 6 ay gibi kısa bir zamanda tamamlayarak hem Konak Belediye Meclisi’mizden hem de İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’mizden tüm partilerimizin oybirliğiyle geçirdik. Pandemiye rağmen Beştepeler bölgesi planlarımızı da hızla tamamladık. Ne mutlu bize ki, Beştepeler planlarımız da hem Konak Belediye Meclisi’mizden hem de İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’mizden yine tüm partilerimizin oybirliğiyle geçti. Kentimizde yaşamı daha çağdaş bir zemine taşıyacak planlarımıza verilen destek için İzmir Büyükşehir Belediye’mizde ve Konak Belediye’mizde emeği geçen herkese, tüm çalışma arkadaşlarıma ayrı ayrı tekrar teşekkür ederim. Bu uzlaşının, bu dayanışmanın Türkiye’ye örnek olduğuna inanıyorum. Beştepeler bölgemize hayırlı olsun” diye konuştu.

PLANLAR ASKIYA ÇIKACAK, VATANDAŞ BİLGİLENDİRİLECEK
Gültepe planlarında olduğu gibi Beştepeler bölgesi planlarında da aynı süreçlerin devam edeceğini ve her aşamada vatandaşların ayrıntılı olarak bilgilendirileceğini kaydeden Batur, “Öncelikle planlarımızı askıya çıkaracağız. Vatandaşlarımız planlara yine hem bölgelerinde hem de internet sitemizde ulaşabilecek. Bölgede koordinasyon merkezimizi kurarak, vatandaşlarımıza tüm bilgileri aktaracak, sorularını yanıtlayacağız. Bu aşamada itiraz olursa elbette onları değerlendireceğiz ve ardından da parselasyon planlarını hazırlayacağız. Beştepeler planlarında da aynı Gültepe’de olduğu gibi şeffaf olacak, süreci böyle yöneteceğiz. Konak’ın eskiyen yüzünü yenilemek, gelişmesi gereken noktalardaki çalışmaları yapmak için göreve geldik. Seçim öncesinde de hemşehrilerimle her buluştuğumda bana ‘Konak’ı da Narlıdere gibi yapacak mısınız?’ diye sordular. ‘Narlıdere’den daha güzel yapacağız’ dedik. İşte bu sözümüzü tutuyoruz. Planlarımız hayata geçtiğinde sadece Konak’ımızın değil, şehrimizin de çehresi değişecek” dedi.

SOSYAL ALTYAPI İKİ KATINA ÇIKTI
Kuzeyinde Kemeraltı ve Cicipark, doğusunda Kadifekale’ye uzanan; güneyde Buca ve Karabağlar ilçeleriyle komşu olan ve adını içinde “tepe” geçen beş mahalleden alan Beştepeler bölgesinin planında özellikle sosyal donatı alanlarının çoğaltılması ve bölgedeki ulaşım sorunlarına getirilen çözümler dikkat çekiyor.
Plana göre, sosyal altyapı alanları iki katına çıkarılıyor. Mevcut halinde hiç spor alanı ve meydanı bulunmayan bölge, yeni sosyal ve yeşil alanlara da kavuşuyor. Sosyal ve kültürel tesis alanları bin 843 metrekareden 14 bin 200 metrekareye çıkarken, aile sağlık merkezi, semt spor alanı ve meydanlar da bölgeye kazandırılıyor. 38 bin 574 metrekare olan park alanı 132 bin 505 metrekareye, belediye hizmet alanı ise 11 bin 246 metrekareden 62 bin 824 metrekareye yükseliyor.

ULAŞIMA RAYLI ÇÖZÜM
Planda, yaklaşık yüzde 27 eğime sahip 19 Mayıs, Hasan Özdemir ve 1. Kadriye mahalleleri arasında kalan bölge için, iki vagonun birbirini karşı ağırlıklarıyla etkilemesi prensibiyle çalışan füniküler sistem çözümü de dikkat çekiyor. Ulaşıma çevreci bir çözüm sunan füniküler hattın 500 metrelik bir güzergâhta hareket etmesi planlanıyor. Planın 50 bin kişilik bir nüfusu, çağdaş ve modern bir yaşam alanına kavuşturması hedefleniyor.