Sıla TEKİN / GÜNDEMEBAKIŞ  - Konak Belediyesi’nin 2019 yılı ilk olağan toplantısı, yeni yıl temenni ve dilekleri ile başladı. Tarık Akan adının bir park veya bir kültür tesisine verilmesine ilişkin önerge mecliste tartışma yarattı. AK Partili Abdullah Siyahkoç, topluma mal olmuş bir ismin siyasete karıştırılmasının yanlış olduğunu dile getirerek, “ Halka ve Türkiye’ye mal olmuş bir değerin, bir ismin 2 seneden beri gündemde tutulması yerine neden önce uygun bir yer bulunmadı da ondan sonra bu önerge değerlendirilmedi? Yani siyaset yapma anlamında sanatçının yıpratılmasına ve gündeme konmasına anlam veremiyor ve karşı çıkıyorum” dedi.



‘ÖNERGE SOMUT DEĞİLDİ’
Başkan Pekdaş ise, “Tarık Akan’ın ölümünden sonra arkadaşlarımız bir tesise veya uygun bir yere Tarık Akan’ın ismi verilsin’ dedi ama bu somut değil genel bir önerge idi. Tabii ki yetkili meclistir ancak bir yer önerilmediği için de uygun olan bir yere bakıldı. Bu anlamda arkadaşlarımız önergeyi somutlaştırarak meclise getirme görevini başkana veriyor, yani meclis adına bu çalışmayı yapan başkanlık makamına veriyor ve somutlaştırarak bu önergeyi tekrar meclise getirmeyi sağlıyor. Biz hukuka saygılı bir parti ve grubuz. Kurumların görüşleri anayasa çerçevesinde ve kendine göre tanımlanmış görevleri yapar. Görev yaptığımız beş yıl boyunca yetkilerimizi devretmedik ama yetkimiz olmayan yerlere de bulaşmadık. Yetki sınırlarının görevi ve kanuna uygunluğunu sonuna kadar işletmiş bir meclistir, bu anlamda meclis üyesi arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum” dedi.

‘BİZE SANATÇININ YIPRATILMASINDAN BAHSETMEYİN’
Siyahkoç’tan ‘Tarık Akan tesisi’ hakkında gelen tepkilere karşılık veren Pekdaş, “Sanatçının yıpratılması konusunun ne olduğunu gelin farklı noktadan tartışalım, yıpratmanın ne olduğunu burada farklı türlü konuşursam hoş olmaz. Sanatçıların yıpratılması, onların bağımsız sanat yapmasına düşüncelerini özgürce açıklamasına uygun bir ortamın engellenmesi ile alakalıdır.  Bu anlamda yıpranmayı başka türlü tartışalım. Dolayısıyla kimse burada sanatçıların yıpratıldığı ile ilgili bize bir şey demesin. Bu çalışmanın devamına yönelik olarak biz sanata da sanatçıya da sanatın özgürce yapılmasına da saygı duyan bir grubuz” dedi.