GÜNDEME BAKIŞ – Konak Belediyesi,  Zorlu Grup tarafından Pasaporta yapılması planlanan ve 60 kat ruhsatlı gökdelen projesinin ruhsatını iptal etmek için harekete geçiyor. İlk olarak  belediye bünyesinde kurulan ancak faal olmayan Mimarı Estetik Komisyonu yeniden etkin olacak. Komisyon, gökdelen projesini değerlendirecek. 

BAŞKANLIK OLURU İLE…

Konak Belediyesi’nin 2 Ocak’ta yapılacak meclis toplantısında “gökdelen” maddesi görüşülecek. İlgili maddede, “ Yürürlükteki 1/1000 ölçekli uygulama İmar Planında Hmax: Serbest Yapılaşma Koşullu Ticaret Seçenekli Konut Alanı (Taralı TM) olarak belirlenen 7491 ada, 1 parsele ilişkin son dönemde İzmir Kent Siluetinin geleceğine yönelik etkisi yönüyle basında ve kamuoyunda gündem teşkil eden konunun, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 4. Maddesinin (fff) alt bendi ile 66. Maddesi doğrultusunda 22.05.2019 tarihli ve E.1852 sayılı başkanlık oluru ile Belediyemiz Bünyesinde kurulan Mimari Estetik Komisyonunda yeniden değerlendirilmesi…” maddesi yer alıyor.

BATUR NE DEMİŞTİ?

Başkan Batur, "Konak'a bu kadar yüksek katlı bir binanın yapılmasına karşıyız. Aslında bununla ilgili düşüncem yeni değil. Seçim sürecinde de bu projenin doğru olmadığını paylaşmıştım. Bilindiği üzere bu tür yüksek katlı binaların liman arkası ve Bayraklı bölgesine yapılmasına ilişkin bir karar alınmıştı. Gökdelen projesine verilen ruhsatı iptal edeceğiz. Daha sonra 5 kişiden oluşacak estetik kurul oluşturacağız. Bu kurulda şehir plancıları ve mimarlar odası temsilcileri, tarihçiler olacak. Kurulun kararları bizim için geçerli olacak."

ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ!

Zorlu Holding tarafından Konak Pasaport mevkiinde yapılması planlanan dev gökdelen ile ilgili konuşan Soyer, “İzmir’in, diğer illere göre, özellikle Ankara veya İstanbul’a göre en büyük şansı; İzmir’in 25 binlik planlarının sürprizlere yer bırakmayacak şekilde çok iyi örülmüş olması. Benden önceki belediye başkanımıza ve bugün halen çalıştığım bürokratlara minnettarım. Bizde öyle sürprizler yok. Biz de o gökdelenlerin dikileceği yer Bayraklı’da… Gökdelenlerin, kentin siluetini bozmadıkça, tarım arazilerini mağdur etmedikçe yapılmasında bir sıkıntı yok. Ancak biz de bunların yapılacağı yer Bayraklı’nın arkası… Hukuki süreç henüz tamamlanmadı. Kadifekale’nin siluetini bozacak. O ruhsatı kesinlikle iptal edeceğiz. Burada şunu çok net söyleyeyim; İzmir bu sürprizlerle karşılaşmayacak. İstanbul, Ankara karşılaşabilir ama İzmir karşılaşmayacak. Eğer olursa da asla izin vermeyeceğiz” açıklamasında bulunmuştu.