Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı 3. olağan Meclis toplantısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yönetiminde gerçekleşti. Meclis, Başkan Kocaoğlu ile Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Ali Kökoğuz arasındaki diyalogla gerildi.

BİR DAKİKA KARDEŞİM OTUR YERİNE
Meclis gündeminde yer alan bir numaralı  komisyon raporunun okunduğu esnada Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Ali Kökoğuz itiraz etti ve ayağa kalktı. Kökoğuz’un bu davranışının ardından Aziz Kocaoğlu, “Bir dakika kardeşim, otur yerine, söz vereceğim” dedi. Komisyon raporunun okunmasının ardından konuşma hakkı alan Kökoğuz, “Bir numaralı komisyon raporunda Urla- Fahrettin güzergaha göre ücret belirlenecek deniyor.  Her ne kadar vatandaşın lehine gözükse de vatandaşa kaşıkla verip kepçeyle alıyorsunuz. Vatandaşın 90 dakika hakkını kaldırıyorsunuz. Ekonomik olarak zarar edilecek. Her ne kadar karlı gözüküyorsa da… 90 dakika kalktı mı kalkmadı mı? ” dedi.

KOCAOĞLU: VATANDAŞIN ALEHİNE HİÇ BİR ŞEY YAPMADIK
Kökoğuz’a cevap veren Kocaoğlu, “Ulaşımda Türkiye’ye örnek olacak oya gibi işleyerek hayata geçiyoruz. Vatandaşın aleyhine hiç bir şey yapmadık. Ulaşım konusundaki yeni kurduğumuz sistem vatandaşımızın lehinedir. O projeyi sana bir gün anlatırım. Madra Dağı’ndaki köyden Beydağ’daki köye kadar herkes merkezi hükümet ve belediyenin ulaşım için verdiği destekten yararlanacak. Bu onun projesidir. Bu kadar” diye konuştu.

BÖYLE Mİ HER YER İZMİR GİBİ OLSUN
Kökoğuz, “Sayın Saşkan İzmirimizi gören göremeyen, İzmir’in Dünyanın ve Türkiye’nin incisi olduğunu bilmektedir. Bazı bulvar ve caddelerde  Büyükşehir billboardlarını görmekteyiz, billboardlarında da şiirsel cümleler görmekteyiz ‘’Her yer İzmir gibi olsun’’ demektesiniz. İzmir bir deniz şehridir, İzmir’i deniz kültürüne yabancı bıraktınız.  Deniz ulaşımı yetersiz, "Yüzülebilir Körfez' dediniz insanları denize yabancı bıraktınız. Tramvay ve sahil yolunda yapılan düzenlemeler deniz ulaşımını engellemiş durumdadır. Konak Meydanı'nda yürümek yayalar için işkencedir” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’LA 10 YIL ÖNCEKİ KONUŞMA
Kökoğuz’a cevap veren Aziz Kocaoğlu ise şunları söyledi:
“2008 senesi tam 10 sene önce 2009 seçimlerinde 6- 7 ay kala bir  arsenik krizi yaşandı,  3- 3,5 ay uğraştık. İzmir’in suyunda arsenik var diye, bunu o zamanki Ankara Belediye Başkanımız Sayın Melih Gökçek duyurdu ve çoğu vilayetlerimizde bizim değerlerimizden kat ve kat fazla arsenik olmasına rağmen sadece İzmir gündeme getirildi. Aslında  bir geçişten dolayı bu yaşandı, 50 miligram olan değer 10 miligrama düşürüldü. Bizimde bazı yerlerimizde 15- 20 miligram,  1 gün önceki göre düşük veya yüksek olan bir şey allandı pullandı. Kızılırmak’ın ağır metal yüklü suyu,  İstanbul’da, Ankara’da su yoktu.  O  zaman Ankara’da yaşayan insanlara Ankara’nın suyunu sormamız mümkündür.  O süreçte epeyce uğraştık, birçok bakanımız sular içerek şov yaptılar. En son Ankara’da 36 yerden numune aldım, değerlerin tespit ettim son derece berbattı. Açıklayacaktım,  o dönemdeki Sayın Başbakan, şimdi Cumhurbaşkanımız ‘bu tartışmayı bitirelim’ dedi.  Devlet nezaketimden dolayı açıklamadım. Şimdi koku problemi ile karşı karşıyayız. Çeşitli nedenler üzerinde çalışıyoruz, tek bir nedeni yok sabaha karşı artıyor borular boşalınca... Biz çok yoğun bir çalışma gerçekleştirdik ve su değerlerimiz hem çevre il müdürlüğü tarafından hem diğer kurumlar tarafından sürekli denetlenmektedir.  Bir problem söz konusudur. Basmane de bir havuza dökülür güneyden gelen sular,  oradan da cazibeyle Bayraklı gümrük pompasına  gider, Basmane ile Bayraklı gümrük pompası Çiğli arıtmaya kadar 2200 boru ile tahliye olur.  Basmane’ye kadar olan boruda bir yetersizlik vardı, 6-7 sene önce trafiği aksatmasın diye Gazi Bulvarı’ndan bir hat çekerek o hattı rahatlattık.  Geçen kış aynı şekilde üç kuyular yani hava eğitimin oradan gümrük pompaya gelen hatta zaman zaman denize deşarj olduğunu tespit ettik. Proje ihalesine çıktık proje bitti,  bir de aynı kazıyı yaparken temiz ve pis suyu birlikte yapalım dedik onu da 1 ay içinde ihaleye çıkıyoruz. Cazibeyle gelen hattı gümrük pompaya ulaştırıp kısa zamanda bitireceğiz. Körfeze zaman zaman doluluktan dolayı olan tahliyenin olduğu yerden alınan değerlerle bize saldırılıyor. Çiğli arıtma çalışmıyor deniyor ama 3 faz 24 saat çalışıyor. Biz kentin büyümesini de hesaba alarak 4. fazla başladık . 13-14 ay içinde 4. faz devreye alınacak.  Bu daha gelişmiş bir sistem, yüzde 30-32 daha fazla artacak. Ayrıca büyük kanal projesi o zaman İzmir de yaşayanlar bilirler, yıllarca Anadolu caddesi bir tarafı kapalı tek hat çalıştı ve uzun sürdü o günkü ekonomik koşullardan dolayı. Bir taraftan yapılırken bir taraftan kullanılmadan eskimeye başladı.Biz şimdi yaptığımız pis su master planında onu da bitirmek üzereyiz,  tünel sistemiyle ve çok uzun yıllar İzmir’in ihtiyacını karşılayacak bir projelendirme çalışmasını daha gerçekleştiriyoruz. Bu bugün yapılmayacak ama önümüzdeki yıllarda köklü çözüm olarak biz bunu değerlendiriyoruz” dedi.

SAĞLIK İL MÜDÜRÜNE CEVAP
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün açıkladığı verilere değinen Kocaoğlu, “Sağlık İl Müdürü bir değer bulmuş biz de değer aldık 200 metre öbür tarafından… Değerler kabul edebilir değerlerin altında çıkıyor.  Yeni Foça da bir gemiden atık sızdı, çevre kirliliği oldu. Çevre il müdürlüğü bu yeni  Foça arıtmadan mı geliyor diye müdür yardımcısını gönderdi. Bu yakıt olabilir eğer orda jeneratör kullanılıyorsa onunda yakıtı varsa oradan sızmış olabilir diye. Oraya kadar iyi niyetli  bir çalışmada bulundu.  Kendisini de canı yürekten tebrik ediyoruz. Aliağa’da binlerce kişi PETKİM’de yemekten zehirlendi.  O yemek firmasının, yemekleri yapanların kimler olduğunu biliyor musunuz araştırın” diye konuştu.

KOCAOĞLU: BU ŞARBON İŞİ NEDİR HOCAM YA?
Kocaoğlu’nun konuşması esnasında, AK Partili meclis üyelerinin bulunduğu sıralardan uğultu sesleri yükseldi. Bu durum karşısında Kocaoğlu, Bu şarbon işi nedir hocam ya?” dedi. Bu durum üzerinde mecliste kısa bir sessizlik oluştu.

Konuşmasına devam eden Kocaoğlu, “Bakın arkadaşlar İzmir büyükşehir belediyesi çevre konusunda dünyada yatırım yapmış,  çevreyi koruyan en önemli kentlerden bir tanesi . İstanbul bizim yarımız kadar su arıtıyor. Ankara 15’te 1’imiz kadar su arıtıyor. Bunları bilip, İzmirliyi körfeze küstürdünüz tebrik etmek lazım. Tabi İzmir’i kim körfeze küstürdü?  70 sene körfezi kim lağım çukuru olarak kullandı ? 2002 yılından bu tarafa büyük kanal bittikten sonra gözümüzün içi gibi bakıyoruz. Körfezin değişimini de tüm İzmir takdir ediyor,  körfez dünyanın en büyük çevre projelerinden bir tanesidir. İzmir’in kurtuluşu oradadır. Bana ve 5 arkadaşıma ait bir projedir. Devlet Demiryolları ile çıktık ÇED raporunu aldık, liman sahasını derinleştirmek ve kuzeydeki ada yapımı için… Biz ÇED raporunu alır almaz proje ihalesine çıktık. Çalışmalar devam ediyor. Kazı yapabilmemiz için gerekli donanımların tespiti ve temini yolunda hızlı bir şekilde ilerliyoruz.  Bunu anlayıp değerlendirmek gerekir” dedi.

Kocaoğlu’nun açıklamalarına yeterli bulmayıp itiraz eden Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi İmet Tunç, “Konuya gelin Başkanım” dedi.
Tunç’un sözlerine kızan Kocaoğlu, ‘’Bu işlerde konuşmak, konuşulanı anlamak , doğru dinlemek ve art niyetli bakmamak gerekir. O da ayrı bir kapasite işidir, sen konuşma müsaade et ben konuşayım’’dedi ve meclis toplantısını sonlandırdı.