Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısının üçüncü oturumu Başkan Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti. Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2017 mali yılı kesin hesabı ile taşınır mal kesin hesapları görüşüldü. Plan ve bütçe komisyonlarından gelen raporlar mecliste okundu ve oylamaya sunuldu. Raporlar AK Parti’nin reddine rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.

ÇETİNKAYA’DAN ÖVGÜ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Sözcüsü Bülent Çetinkaya konuşmasında rakamlar üzerinden örnekler verirken belediye çalışmalarından övgüyle bahsetti. Çetinkaya, “Rakamlardan anlaşıldığı gibi bütçenin gerçekleşme oranı yüzde 97’dir. Bu ne kadar gerçekçi bir bütçe yapıldığını göstermektedir. İzmir modeli büyükşehir belediye başkanı önderliğinde dürüst ve şeffaf belediyecilik anlayışıyla ortaya çıkmıştır. 2017 yılında yerelde kalkınma başarılı bir şekilde uygulanmıştır. Çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz. Her iki raporla ilgili CHP olarak olumlu oy kullanacağımızı bildiririz” dedi.

KOCAOĞLU’NDAN URUGUAY GÖNDERMESİ

Çetinkaya’nın ardından bu kez AK Parti Grup Başkanvekili Ali Kökoğuz söz aldı. Kökoğuz eleştirilerini sıralarken, “Konuşmaları klasik bir roman gibi dinledik. Geçen yılla birebir aynısı. Rakamları değişik sadece. Bu kadar mı her şey aynı? Araya bir hizmet sokulamaz mı? Gerçek bu değil” diye konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Kökoğuz’un sözünü keserek, “Gerçeği de siz söyleyeceksiniz, buyurun” dedi. Konuşmasına devam eden Kökoğuz, “Yapılan hizmetlere bakalım. Gemi alımı, süt kuzusu vs… Geçen yıl da aynıydı bu sene de aynı” açıklamasında bulundu. Başkan Kocaoğlu bu kez esprili bir şekilde, “Onlar Çiftlik Bank’a gitti, Paraguay’da” dedi. Kökoğuz da, “Uruguay’dan Paraguay’a mı geçti? Biz Uruguay diye biliyorduk” cevabını verdi. Kocaoğlu, “Tamam ben yanlış biliyormuşum” dedi.

“GEMİ BATIYOR SİZ KEMAN ÇALIYORSUNUZ”

Kökoğuz önceki oturumda gündeme getirdiği otopark yapımı için toplanan paralar hakkında bir kez daha konuştu. Kökoğuz, “Dürüst başkanımızın sözleri var. Bir kentin anayasası olan stratejik plandan bahsediyorum. Altında imzanız var. Söz vermişsiniz. Bunun lamı cimi yok. Kentsel dönüşüm, katı atık sözü vermişsiniz. Viyadük, yeşil alandan bahsediyorsunuz. Çalakalem bunları yapabilmişsiniz. Ulaşım konusunda alt geçit, üst geçit yapacağım demişsiniz. Alttan gireceğim üstten çıkacağım diyorsunuz. Nasıl olabilir bu? Söz verdiğinizi yapamıyorsunuz. Borcumuz yok diyorsunuz. Kredibiletimiz sağlam diyorsunuz. Bu durağanlık niye? Bu hizmetleri niye yapmazsınız? Nedir sizin derdiniz? Her şey sağlam diyorsunuz. Titanic gemisi de sağlamdı ama İngiltere’den sefere çıktığında battı. Kaptan 20 tane kemancıyı güverteye çıkardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde de durum bu. Keman çalıyorsunuz. Otopark sözünüz var. Bölgesel otoparklar 16 taneydi. Yaptığınız 4… Bu paraları topluyorsunuz dediğimde, ‘mahkemeye gidin’ dediniz” açıklamasında bulundu. Kocaoğlu bunun üzerine Kökoğuz’a, “Mahkemeye git” dedi. Kökoğuz, “Gitmiyorum. Vatandaşın mahkemesi burasıdır” cevabını verdi. Kocaoğlu ise, “Mahkeme burasıysa yargıç benim” dedi. Kökoğuz bunun üzerine, “Yargıç siz değilsiniz. Unutmayın ki meclis başkanları da yargılanır. Vatandaştan aldığınız otopark paralarında yüzde 110 artış var. Milyonlarca para toplamayı düşünüyorsunuz. Bu bir yanlıştır. Vatandaştan aldığınız borç parayı iade ediniz” diye konuştu. Kocaoğlu yine söz aldı ve “Biz kimseden borç almadık kardeşim. Otopark parası borç değildir” şeklinde yanıt verdi.

BAŞBAKANA SÖYLEYİN….

AK Parti Grup Sözcüsü Hakkı Durmaz ise konuşmasında eleştiriler sıraladı. Rakamları örnek göstererek açıklama yapan Durmaz, “Merkezi hükümet size kepçeyle sunuyor ama siz İzmir halkına bunu kaşıkla sunuyorsunuz. AK Partili olarak değil İzmirli olarak konuşuyorum. İzmirli hizmete susamıştır. İzmirli bunun daha fazlasını hak ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesi bunu kaldıracak güçte. Bu niçin yapılmıyor? Bu bir öngörüsüzlük müdür, beceriksizlik midir? İzmirli niye 5 sene sonra bu hizmeti alma derdine düşüyor? İzmir’in acelesi var. Bütçe rakamları ortada. Alınan kredi notlarını biz de alkışlıyoruz, diyeceğimiz yok. Merkezi hükümetin bütçesine sırtınızı dayamışsınız” dedi. Kocaoğlu araya girdi ve “Vermeyin kardeşim. Sayın başbakana söyleyin İzmir için kanun çıkarın. Ne İzmir’de yaşayan insanlara ne İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bütçeden para vermeyin deyin” çıkışında bulundu.

İZBAN ÇIKIŞI

Durmaz konuşmasına devam etti ve “İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmirliye hakkını vermemektedir. Altını çize çize söylüyorum. Şirketler tasarruf yapar ama imkan olduğu halde metrolar ve hizmetler yapmamakta bir sıkıntı vardır. AK Parti grubu olarak ret oyu kullanacağım. ESHOT ile ilgili olarak sormak istediğim bir şey var. Gittiğin kadar öde sistemine geçildi. Her kişi her gün 11 lira gibi bir para ödemek zorunda. Günlük olarak bu kart sahibi insanların yatırdığı para olarak günlük dönen parayı kim kullanmaktadır?” dedi. Kocaoğlu ise, “Çiftlik Bank’a gönderdik. Karşılıksız para yok burada. Çiftlik Bank falan... Kesin hesap konusunda konuşacak adamın bütçe, kar- zarar konusunda belirli bir bilgisi olacak. Bilmeyebilir ayıp değil. Ama bilen bir kişinin hazırladığı bir raporla ya da brifing alarak gelip konuşması lazım. Bu konuşulanın endazesi yok. Benim ne dediğimi bu işi bilenler anlıyor” yorumunu yaptı.

KÖKOĞUZ  TANSİYONU YÜKSELTTİ

CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise, “Kaç yıldır bu mecliste konuşulan şey aynı. Merkezi hükümet yatırım yaptı, yapmadı. Merkezi hükümetin ekstra yatırımları ayrıdır belediyelerin aldığı pay ayrıdır” dedi. Kocaoğlu yine araya girdi ve “Partimizin gruptaki milletvekillerine söyleyeceğim. Mecliste teklif etsinler. İzmir’e verilen para verilmesin” diye konuştu. AK Partili Kökoğuz bunun üzerine, “Ondan sonra ağlıyorsunuz” dedi ve salonda ortam birden gerildi. CHP’li Aydoğan da, “Ağzından çıkanı kulağın duysun. Burada seviyeli konuşacaksın. Kendini de grubunu da rezil etmeyeceksin” çıkışında bulundu. Yeniden konuşan Kocaoğlu, “Merkezi hükümet sadaka veriyor. Merkezi hükümetin geçen sene İzmir’den aldığı vergi 64 milyar TL. İzmir’e verdiği valinin parasından yatırımlara kadar hepsi 13 milyar. Sadaka mı veriyor İzmir’e?” açıklamasında bulundu. Kocaoğlu’nun ardından konuşan Aydoğan, “Şimdiden belediye başkanlarını ikaz ediyorum. Seneye vergi gelirleri çok az olacak. Vergi az olunca bize de az gelecek. Bunda bir şey yok. İstanbul’a Ankara’ya bakın, tabi yapılacak. Ama buraya gönderilene bakın. Valinin maaşı da var her şey de var. Bu yatırım değildir. Ankara’ya metro yapılırken buraya yapılmıyor” dedi.

KOCAOĞLU: GELSİN CANIM, NİYE GELMESİN?

Daha sonra Kocaoğlu, AK Partililerin eleştirilerine karşılık, “ Sayın Kökoğuz 10 ay kaldı. Siz bu tavrı sürdürürseniz, bu tarz tarz değil. Biz burada İzmir’in hep beraber İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne düşen görevlerini, hizmetlerini, onun da meclise düşen bölümünü gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Biz burada düşman kardeş değiliz. Aynı hedef doğrultusunda çalışıyoruz. Ne sen ne ben?” dedi. Kökoğuz bunun üzerine, “Biraz eleştirmeyelim mi?” cevabını verdi. Aydoğan da, “Sayın Kökoğuz muhalefetin başkanvekili. Belediyeyle ilgili her konuda eleştirebilir. Bunun bir üslubu olur. Bu merkezi hükümet verdi- vermedi bir daha gündeme gelmesin” ifadelerini kullandı. Kocaoğlu da, “Gelsin canım, niye gelmesin?” şeklinde konuştu.

AK PARTİ’DEN ÇAKAR’A TEPKİ!

Karşılıklı diyalogların ardından konuşan CHP’li Yusuf Kenan Çakar, “Türkiye’de yüzde 35’in üzerinde bütçesini gerçekleştiren kurum başarılıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde bunun yüzde 60’ların üzerinde olduğunu görmek mutluluk vericidir” dedi.

Çakar ayrıca yaptığı uzun açıklamada büyükşehir belediyesinin çalışmaları hakkında olumlu görüş bildirdi. Çakar’ın iktidarı rakamlar üzerinden eleştirmesi sonrasında AK Parti grubu duruma tepki gösterdi. AK Partili Çağlar Haspolatlı, Çakar’ın geçmiş dönemde AK Parti’de siyaset yapmasına atıfta bulunarak, “Başkanım siz bu arkadaşa nasıl dayandınız?” dedi. Başkan Kocaoğlu da, “Şimdi nasıl dayanıyorsak o zaman da öyleydi” cevabını verdi. Kökoğuz, “Başkanım hatırlatmak isterim, size ruh hastası diyen bu vatandaştı” dedi. Çakar’ın yaptığı konuşma uzayınca Kökoğuz bu kez, “Biz Çakar’ın gençlik anılarını dinlemek zorunda mıyız? Bugün gündem maddesi neyse o konuşulacak. Sayın Çakar, sayın başkanımız Kocaoğlu’ndan ruh hastası dediğin için özür dile. Ayıp, böyle şey olur mu? Bu bir kara leke gibi duruyor. Sayın başkanım bu konuşmalar size normal geliyor mu?” ifadelerini kullandı.

BİR GÜN HERKES BETON VE ASFALTIN YENMEYECEĞİNİ ANLAYACAK

Çakar sözlerini bitirirken, “Bir Çin atasözüyle sözlerimi sonlandırmak istiyorum. Bir gün herkes beton ve asfaltın yenmeyeceğini anlayacaktır. Tarım ve hayvancılığın kalkınmasını bir an önce hayata geçirmemiz gerekiyor” dedi.

ULAŞIMIN EN UCUZ OLDUĞU KENTİZ

Başkan Kocaoğlu eleştirilere toplu cevap verdi. Kocaoğlu, “Bir belediye başkanı, ‘metro yapmak belediyenin işi değildir. Ben metro yapmayacağım’ dedi, Ulaştırma Bakanlığı yaptı. 4 milyona yakın para harcandı. Bizimle kıyaslanabilecek tek il. Oradaki metronun kaç mislinden fazlasını biz kendi kaynaklarımızla raylı sitsem yaptık. Ulaşımın en ucuz olduğu kentiz. Titanic falan, bunlara cevap vermek ayrı bir şey. ÇED raporlarımız geldi. İhaleye çıktık. Aynı ÇED rapor İzmir Limanı için beraber geldi. Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları’nın (TCDD) ihale çıkıp liman yolunun nasıl genişletileceği konusunda proje ihalesine çıkıp bir an evvel yapması gerekiyor ki İzmir Limanı büyüsün, iş hacmi gelişsin, İzmir kalkınsın. Çandarlı Limanı’na er geç yatırım yapılacak. Ona da zemin hazırlanmış oluyor. Biz büyük körfez projesi için ihaleye çıktık. Sonra yapım işlemine devam edeceğiz” diye konuştu.

BİZ O PARAYI ÇİFTLİK BANK’A YATIRMADIK

Otoparklardan alınan bedellere yönelik eleştiriler hakkında açıklama yapan Kocaoğlu, “İnşaatlardan alınan otopark bedelini merkezi hükümetin hazırladığı düzenlemeye göre alıyoruz. Belli yerlerde yüzde 50’den fazla alamaz diyor. Dönüşüm var. Biz o parayı Çiftlik Bank’a yatırmadık” dedi.

BEN KİMSEYE BORCUM YOK DEMEDİM

Kocaoğlu, “Şurada elektrik fabrikası var. Gözümüzün önünde akıyor gidiyor. Almaya razıyım. 1 milyona almak yetmiyor. Orada en az 30-40 milyon para harcamak lazım. Ben kimseye borcum yok demedim. Şu anda Narlıdere Metrosu’nun yaklaşık 200 milyon euro kredisini aldım. İhale süreci devam ediyor. Buca Metrosu şu anda Kalkınma Bakanlığı’nda bekliyor. Onaylayacak. Alt yapılar genel müdürlüğü onayladı, gerisi prosedür. Onun da kredi görüşmelerini yaptım. Minimum 500 milyon euro. Onun da inşaatına gelir gelmez çıkacağım” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE İLK DEFA ARAZİ YOLLARINI ASFALTLAYAN BELEDİYEYİZ

Bazı ilçelerdeki mahallelere hizmet götürülmediği yönündeki iddialar karşısında açıklama yapan Kocaoğlu, “Türkiye’de ilk defa arazi yollarını asfaltlayan, tarımı ayağa kaldıran belediyeyiz. Sosyal yardımlarda 96 milyon yıllık desteğimiz var” ifadelerini kullandı.

BU AYDAN SONRA 3 DEFA GELMEYEN GİDER

Toplantıya katılım için konuşan Kocaoğlu, “Önümüzdeki aydan itibaren gelmeyen gelmez. 3 defa gelmeyen gider. Bu artık çoğunluğun sağlanamamasına yol açmaya başladı” dedi.