Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Kemalpaşa Belediye Meclisi Ekim ayı ikinci Olağan son oturumu Başkan Rıdvan Karakayalı yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda 2021 bütçesi tartışmalar neden oldu.  

AK PARTİ’DEN ELEŞTİRİ YAĞMURU
Kemalpaşa Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Metin Yaşar 2021 mali bütçenin gerçekleşme olasılığının olmadığına vurgu yaparak, “145 milyon bütçeyi oylayacağız. 2020 yılında bu 151 milyondu. Bütçenin 6 milyonluk azalma olmuş. Ekonomik şartları göz önüne alındığında bunun nasıl izah ediyorsunuz. Bütçemizin küçülmesini ben anlamıyorum. Toplamda personel giderlerinin yüzde 46 görülüyor. Bu ön görülen bütçenin sürekliliği gerçekçi olamaz. Kemalpaşa Belediyesi’nin ödediği faiz giderleri ise sadece 4 milyondur. Bu da bütçenin yüzde 2’ne denk geliyor. Seçimlerden önce ve başkan seçildikten önce billboardlarda ve televizyonlarda borç ve faiz batağının sloganını attınız. Hazırlanmış olduğunuz bütçede görüyoruz. Karşılığında kendi döneminde bu kadar işletme hizmete sunulmuş, isimlerine adı gibi güzel isimler verilmiş. Alpaslan Türkeş, Muhsin Yazıcıoğlu ve Binali Yıldırım isimleri eserlere verilmiş. Bunun gibi birçok güzel isim. İlk 500 günlük sunumuzda hangi projeyi gururla anlattınız? İlk sırada Alpaslan Türkeş Kongre merkezi. Sunumunuzda ilk iki sırada AK Parti belediyeciliğinin eserledir. Kızılcadaki evlerin boyanması, parkların yapılması, parke döşemesi, tuvalet ve okulların boyanması gibi çok da Kemalpaşa Belediyesi’nin ufkuna yakışır projeler değil. Yapılacak olanlar var onlar da yapılınca konuşuruz. Bahar gelecek dediniz, gele gele ilçemize susuzluk geldi. Korkarım ki bahar yerine kış gelecek” dedi.  

İÇİMİZE SİNMESE DE BİR YIL DAHA OLUMLU OY KULLANIYORUZ
AK Partili Yaşar konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Personel giderleri yüzde 46, yatırımlara yüzde 26’dır. Bu oran makul müdür? Personel giderleri, iki katından fazla… Siz belediyede yeni birimler açmak, yeni işçiler almak peşindesiniz. Yeni krediler, araçlar almak peşindedir. Daha sonra da ‘Cumhur ittifakı önümüzü kesiyor’ diyorsunuz. Maharet personeli verimli kullanmaktır. Kar amacı gütmeyen kurumlar vara destek başlığı var. Bu kurumlar kimlerdir, öğrenmek istiyorum. Seçim meydanında verdiğiniz sözlerin takipçisi olacağız. Biz elimizden gelen desteği verdik, vermeye devam edeceğiz. 2020 Atatürk ve Soğukpınar’da mahallelerinde kentsel dönüşüm faaliyetlerin ‘tamamlanma oranı yüzde 50’ demişsiniz. Böyle bir şey var mı, Kemalpaşalılar mı göremiyor? Ben taktiri Kemalpaşalılara bırakıyorum. Bu yüzde 145 milyonluk bütçenin gerçekleşme oranı yoktur. Bütçenin ayağı yere basmıyor. Sızlanmayı bırakın, önce millet deyin ve çalışın. Şayet Cumhur İttifakı olarak hayır der, olumsuz oy kullanırsak meclis düşüyor. Önümüzdeki yıl için size bir şans daha veriyoruz. İçimize sinmese de bu bütçeye olumlu oy veriyoruz.”

ONA CESARET EDEMEZSİNİZ
Yaşar’a yanıt veren Başkan Karakayalı, “Hayır deyin o zaman, ben tek başıma yaparım. Ona cesaret edemezsiniz” dedi. 

MARTTA SEÇİM VAR, ŞUBAT’TA 4 MİLYON KREDİ ÇEKTİLER, BİR AYDA HARCADILAR.  

Başkan Karakayalı konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Dünyanın başına olan bela olan pandemiyi unuttunuz. Türkiye’deki ekonomik sıkıntıları da unuttular. Güllük gülistanlık her şey… Belediyemizde 5 tane kamyon şoförüm,12 temizlik işçisi, 3 tane kepçe operatörü karantinada. İş yapamıyoruz. Geçen yıl 400 ruhsat keserken bu dönemde 70 tane kesemiyoruz. Elinizi vicdanınıza koyun. 24 milyon195 bin 12 yıl ya ödeyeceğiz. Bu dönem hiç borçlandık mı hayır. Bütçemizde  sıfır borçlanma var. 18 milyon borç ödedi bu gariban belediye.  Renkli parke taşı 7 yıl ödeyeceğiz. Martta seçim var, Şubat’ta 4 milyon kredi çektiler, bir ayda harcadılar. Reva mı bu?”  

HER AY 1,5 MİLYON VERİN, KEMALPAŞA’YI UÇURMAZSAM NAMERDİM
İller Bankası’ndan belediyelere gelen paraların düştüğünü belirten Karakayalı, “Büyükşehir 20 milyonu büyükşehir ile birlikte yapacağımız işlere bağlı. Siz şu olmadı, böyle olmuyor diyorsunuz ama yapıyoruz. Piyasaya sorun, herkes Kemalpaşa Belediyesi insana dokunuyor. ‘6 milyon geçen yıla göre bütçenizi düşürdünüz’ dediniz. Ulucak’a doğalgaz, kanalizasyon, içme suyu, hepsi geliyor. Efsane başkan dediğiniz döşettiği kaldırdığımız taşlarının hepsi hurdalıkta. onların parasını vereceğiz 12. kongre merkezi 14 milyon, faizlerle birlikte 29 milyon. Faizi ödüyoruz.  Ana paraya seneye geçeceğiz. Faiz haram ama bol bol kullanmışınız. İller Bankası 3 milyon 200 bin TL’yi göndermiyor, düşük gönderiyor. Ekonomik sıkıntı yok mu yani, var.  Devletimiz paraları toplayamıyor haklı olarak belediyelere aktaramıyor. İller bankası her ay 1,5 milyon kasama para versinler Kemalpaşa’yı uçurmazsam namerttim. Ama güneş çarığı sıkıyor, çarık da ayağı sıkıyor” dedi.  

İŞKUR İŞÇİSİ İÇİN YALVARDIM
İŞKUR üzerinden işçi çalıştıramadığına dikkat çeken Karakayalı, “1 Nisan’da seçimi kazandım, 300 tane iş kurdan çalışanları hemen görevden aldınız. Yalvardım işçi verin diye. Ankara’ya Vali’ye gittim. 50 kişi istedim ama vermediler. Adalet mi bu arkadaşlar? 300 kişi Adalet ve Kalkınma Partisi başkanı döneminde İŞKUR’dan çalıştırsın, CHP’li belediye başkanı gelsin hemen çeksin. Nerde eşitlik? Su istimal yapmadan çok iyi sıkarak, Kemalpaşa Belediyesi'ni takım arkadaşlarımızla yönetiyoruz. Muhalefet olarak eleştiri yapabilirsiniz ama biraz da çuvaldızı kendinize iğneyi başkasına batırın. Günümüz şartları belli. Kahvelerin durumları ortada. Onlara çay şeker dağıtacağız. Kuaförlerin durumları orda. Bu bütçe bize çok çok iyi bize. Daha 3,5 senemiz var, hepsini yapacağız” dedi.