Çocuklar ve yetişkinler için atölyelerin gerçekleştirileceği, geri dönüşümlü malzemeler ile müzik aletlerinin yapılacağı atölyenin açılışı Karşıyaka Spor Kulübü’nün kuruluş yıl dönümü olan 1 Kasım’da gerçekleştirildi. Türkiye’nin tek kadın kanun yapımcısı Burçin Bayar Babaoğlu, geri dönüşüm müzik aleti ile katılımcılara mini bir konser verdi; İzmir Marşı’nı seslendirdi. Aynı zamanda merkezde eğitimler de verecek olan Babaoğlu, açılışta yaptığı konuşmasında Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve eşi Öznur Tugay’a desteklerinden ötürü teşekkür etti.

“HAYALLERİMİN PEŞİNDEN KOŞTUM”

Kadınların vazgeçmeden hayallerinin peşinden koşması gerektiğini vurgulayan Babaoğlu, “Bu atölye tüketen bir nesille üretmeyi amaçlamak için yapılmış bir atölye ve biz burada tüketmek yerine üreteceğiz. Müzik aletleri yapımında tamamen atık malzemeler kullanıyorum ve bunların hepsi sahnede, konserde kullanılabilecek profesyonel enstrümanlar. Bana önce marangoz mu olacaksın, kadınsın erkek işine karışma dediler, herkesin bakış açısı çok farklıydı. Konservatuarda okumak benim tek hayalimdi, sağ olsun ailem de beni sonuna kadar destekledi. Girdiğim 5. sınavda kazandım, 5 yıl da okulum sürdü ve 10 yıllık bir emeğin sonucu Türkiye’nin ve dünyanın tek kadın kanun yapım ustası oldum. Bu benim için çok büyük bir şeref, hiçbir kadın hayallerinden vazgeçmemeli; hayallerinin peşinden koşmalı” dedi.

“GURUR DUYUYORUZ”

Konuşmanın ardından merkeze ismi verilen sanatçı Mahmure Handan Hanım’ın özgeçmişi okundu. Mahmure Handan Hanım’ın aile fertleri adına konuşma yapan Özgür Yiyici de teyzesinin kişisel yaşamı ve kariyeri hakkında bilgi verdi. Konuşmasında Mahmure Handan Hanım’ın hem seslendirdiği hem de bizzat bestelediği ‘Karşıyakalı’ şarkısının Süreyya İplikçi’nin biricik kızı Masume Muşkara’ya yazıldığının bilgisini verdi. Yiyiyci bu bilgiye aile büyükleri sayesinde ulaştığını da ekledi. 

Aile olarak çok gururlu ve mutlu hissettiklerini dile getiren Yiyici, “Teyzemizin isminin kendi meslek yaşamı ile bu kadar örtüşen bir merkezde ölümsüzleştirilmiş olması ailemiz adına büyük bir gurur kaynağı. Başta Karşıyaka Belediye Başkanı’mız Cemil Tugay olmak üzere bunda emeği geçen herkese ailemiz adına teşekkürü borç bilirim. Bu açılışın Karşıyaka Spor Kulübü’nün kuruluşunun 110. yılına denk gelmesi bu hikayenin hala devam ettiğini, bir satır daha eklendiğini gösterir. Bu satırı eklediğiniz çok teşekkür ederim” diye konuştu.

“BİZ CUMHURİYET’İN EVLATLARIYIZ”

Karşıyaka Spor Kulübü’nün Cumhuriyet değerleri ile bütünleşmiş bir kulüp olduğunu dile getiren Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, açılışta yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Bugün 1 Kasım, Karşıyaka için çok özel bir gün çünkü Karşıyaka Spor Kulübü’müzün kuruluş günü. Biz bu açılışı bilerek ve isteyerek bugün gerçekleştirdik çünkü Karşıyaka, Karşıyakalı şarkısı ve Karşıyaka Spor Kulübü ile hiçbir zaman ayrılmayacak, bütünleşmiş bir kenttir. Bugün aynı zamanda saltanatın kaldırılışının ve harf devriminin de yıl dönümü, böylesine özel bir gün. Bizim için bugün içinde yaşadığımız şehrin gerçek kimliğini bulması, Türk milletinin gerçek kimliğini bulması, bu toprakların hak ettiği gerçek sahiplerine teslim edilmesi, Kurtuluş Savaşı ve ardından Cumhuriyet’in ilanı ile başlayan bir hikayedir. Biz bu Cumhuriyet’in evlatları olmaktan gurur duyuyoruz. Bu hikaye Mustafa Kemal Atatürk ile başlayan bir hikaye; tabii ki arkasında onun gibi düşünen, onun gibi hisseden koca bir millet de var. Doğduğumuzdan itibaren bize özgüvenimizi kaybettirmek, milletimizin asaletini hissetmemize adeta engel olmak isteyenlere karşı biz bugün Atatürk’ü, onun kurduğu Cumhuriyet’i, saltanatı kaldırmasını, harf devrimini yapışını ve aynı zamanda bu ülkenin sanatına ve sanatçısına sahip çıkışını hatırlıyoruz; bununla gurur duyuyoruz. Bu gurur duygusunda birleşmemiz gerektiğine inanıyorum.”

“BU ŞARKI İÇİMİZDE ÇİÇEKLER AÇTIRIR”

‘Karşıyakalı’ şarkısının her Karşıyakalı için çok özel olduğunu vurgulayan Başkan Tugay konuşmasına şöyle devam etti: “Karşıyaka Spor Kulübü kurulduğu günden itibaren Cumhuriyet’in, kurtuluş mücadelesinin, Türkiye idealinin her zaman bir parçası olmuştur. Sadece bir spor kulübü değil bir kültürdür, kültür kurumudur; bu kentteki her insanda izler bırakmıştır. Bu ne takımının hangi ligde oynadığı ile ilgilidir ne de sportif başarıyla, bu bambaşkadır. Karşıyaka da her sokağıyla, caddesiyle böyledir. İşte Handan Hanım bu nedenle bizim için çok değerlidir. Onun sesi, Karşıyakalı şarkısındaki sesi bizim için duyduğumuz en güzel seslerden biridir. O şarkıyı duyduğumuzda içimizde bir çiçek açar, başka dünyalara gideriz ve orada biz hayata her zaman umutla bakarız. Sevgili Burçin Bayar Babaoğlu genç bir sanatçı arkadaşımız, bir kültür insanı; Karşıyaka ve Karşıyaka Belediyesi’ni çok güzel temsil etti. Umarım burada çok güzel işler yapılacak.”

Açılışa Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve eşi Öznur Tugay, Cumhuriyet Halk Partisi Karşıyaka ilçe yöneticileri, meclis üyeleri, Mahmure Handan Hanım’ın aile fertleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.