Ziyaretlerde, esnafın ve Karşıyaka’nın ekonomik gücü ve refah seviyesinin geliştirilmesi için yapılabilecek plan ve projeler de konuşuldu. Küçük esnafı desteklemek amacıyla çalışma başlatılması konusunda görüş birliğine varıldı. Dernek başkanları ve ilçe esnafı, Karşıyaka Belediyesi’nin çalışmalarından duydukları memnuniyeti de dile getirdi.

GECE PAZARI
Gece pazarları ile esnafa ve ev hanımlarına yeni bir gelir kapısı açılabileceğini ifade eden KASİAD Başkanı Süleyman Özsakallı, “Karşıyaka’mızda çok sayıda çarşı var. Pandemi sonrasında gece pazarları kurarak, 24 saat alışverişi canlı tutabiliriz. Ev hanımlarına da ekstra bir gelir sağlanmış olur. Türkiye’de en büyük sıkıntı vatandaşların tam araştırma yapmadan iş yeri açmaya kalkmasıdır. Örneğin üç tane yan yana lokanta olmaz. Stratejik olarak adım atarlarsa esnaf arkadaşlarımız daha başarılı olurlar. Bunun sağlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Karşıyaka Belediyesi’nin, iş yeri kurmak isteyen vatandaşları yönlendirmesi gerektiğini vurgulayan BESİAD Başkanı Emre İpek de “İnsanlar emekli olduktan sonra ya da elinde belirli miktar birikim olunca ticarete girmek istiyor. Ama altyapısı olmadan bir işe girmek yanlış. Belediye iş yeri kurmak isteyen vatandaşa yönlendirici olmalı. En önemlisi de yatırım yapmak isteyen esnafa kolaylık sağlanmalı. Pandeminin en büyük etkisi esnafa oldu. Bostanlı’da yeme-içme sektörüyle uğraşan vatandaşın genel olarak dükkanları küçük olduğu için kaldırıma daha fazla masa koymak istiyorlar. Kaldırımlar genişletilip, esnafa daha fazla yardımcı olunmasını istiyoruz. Normalleşme süreci sonrasında da restoranların bulunduğu cadde trafiğe kapatılsın istiyoruz” dedi.

DÜZEN GELMELİ
Zincir mağazaların küçük esnafın işini zora soktuğuna dikkat çeken ŞEFİYAD Başkanı Kenan Kahraman ise “Bizim hedefimizde zincir mağazalar var. Sokak sokak gezdik, saydık. Üç harf ile kodlayarak söyleyeceğim; Şemikler’de 20 tane zincir mağaza var. Bunların bir tanesinde, 280 ile 320 parça arasında kendi işi dışında ürün tespit ettik. Beyaz eşyadan mobilyaya, konfeksiyondan ev tekstiline kadar her çeşit ürün bir arada. Bu işi küçük esnaf yapsın. Bu mağazanın yeri de 220-230 metrekare. Biz sermayeye karşı değiliz, elbette onlar da işini yapacak ama bir market en az bin metrekare olsun. Sayısı 20 tane olmasın, 2’ye insin. Aralarında belirli mesafeler olsun” diye konuştu.