Karşıyaka Belediyesi Ağustos ayı meclisinde Başkan Cemil Tugay yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda belediyeye ait Kordelion Şirketi'nin borçlanma talebi görüşüldü. AK Parti'den konuyla ilgili eleştiriler gelirken, Başkan Tugay da eleştirileri yanıtladı.

TOKİ’nin Karşıyaka Mavişehir’de satışa çıkardığı araziler konusunda da CHP ve AK Parti meclis üyeleri arasında gerginlik yaşandı. Başkan Tugay ayrıca bir hekim olarak koronavirüs salgınında ikinci dalga beklentisinin olduğunun altını çizerek uyarıda bulundu.

İKİNCİ KENT A.Ş VAKASI OLMASINDAN KORKUYORUZ

AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran, Kordelion Şirketi’nin borçlanma talebine Kent A.Ş üzerinden karşı çıktı. Baran, “Kordelion’un ilk kuruluşunda ne amaçla kurulduğunu sormuştuk. Siz de; ‘Kent A.Ş’nin çok borcu var, amacımız bu şirketi borçlandırmak değil, amacımız Kent A.Ş ile yapamadığımız işleri yapmak’ demiştiniz. Bu borçlanma talebiyle ikinci Kent A.Ş vakası geliyor diye korkuyoruz. Bu şirket, nasıl ve ne ölçüde borçlanacak? Kent A.Ş’nin düştüğü duruma Kordelion düşerse ne yapacağız? Belediyemize ait olan yerleri ayni olarak Kordelion’a mı vereceğiz yoksa Kent A.Ş’de olduğu gibi sermaye artışı mı yapacağız? Hiçbir şirketin borçlanmasını istemiyoruz. Tüm şirketler borç batağında… Borçlanma talebini doğru bulmuyoruz” dedi.

BİZ DE ŞİRKETLERİN BORÇLANMASINI İSTEMEYİZ

Baran’ın eleştirilerine yanıt veren Karşıyaka Belediye Başkanı Tugay, “Öncelikle, bu madde plan ve bütçe komisyonunda görüşülecek. Komisyondaki arkadaşlarımız şirkete ne ölçüde ne amaçla borçlanma talepleri olduğunu soracak ve öyle karar verecektir. Ne Kordelion ne Kent A.Ş’nin daha fazla borçlanmasını biz de istemeyiz. Bildiğim kadarıyla şirketin bazı yatırım planları var. Bu yatırım planlarının ilgi çekici olduğunu düşünüyorum. Kordelion şu an sağlam, ayağı yere basan bir şirket. Bundan sonraki dönem için yatırım planları var ve belediye için de şirket için de oldukça faydalı şeyler olacağını biliyorum. Ama komisyondaki arkadaşlar değerlendirecektir. Onların vereceği rapor üzerine tartışmada bulunabiliriz” açıklamasında bulundu.  

TOKİ’NİN SATIŞLARI GÜNDEME GELDİ

Toplantının dilek ve temenniler kısmında söz alan CHP'li Meclis üyesi Murat Aydın, Karşıyaka Belediyesi’nin de ihalesine katıldığı ancak satın alamadığı TOKİ’nin Mavişehir’de sattığı arazileri hatırlattı. Aydın, satış hakkında Ankara'daki ihaleyi meclisle paylaştı ve AK Partili üyeleri de kendileriyle dayanışmaya davet etti. Başkan Tugay da satışlara tepki gösterdi.

Tugay şunları söyledi: "Atakent'teki konu bizim meclisimizde alınmış bir karar değil. Büyükşehir meclisinde alınmış, 1/5000'lik bir karar. O alanı özel kişilere satan biz değiliz. Orayı da TOKİ sattı. İşin başına dönelim. TOKİ satmasaydı bütün bunları konuşmazdık. Benzer şeyleri bu iki alan içinde konuşmamız çok normal. Büyükşehir Atakent’teki alan için inşaat artışına yol açmadan, eğitim tesisine çeviriyoruz diyor. Ben bunu çok büyük bir haksızlık olarak görmüyorum. İnşaat hakkı zaten verilmiş. Orası niye TOKİ tarafından özel mülkiyete satıldı. TOKİ niye satmış? Satmasın! Spor alanı olarak satılan alanın şu anki halini görüyoruz. Niye rekreasyon alanına 52 milyon versinler? Biz satışa çıktığı fiyatın biraz üstüne de alma niyetiyle gittik. Öyle bir paraya çıkardılar ki alamadık. Öyle bir lüksümüz yok, halkın parası elimizdeki. O alanı özel kullanım için aldıkları çok açık. TOKİ vicdanen böyle bir yetkiye sahip değil. Bu halkın hakkı var orada. Bu halkın hakkını işgal edemezsiniz. Biz buna izin vermeyeceğiz. Halka ait bir yeri satmanın nasıl bir mantığı olabilir? Alan adamın adını dahi bilmiyoruz. Ahlaka ve vicdana uyar mı? Her şeyi satamazsınız. Bu ülkeye ait satamayacağın şeyler var. Dağı satamazsınız, denizi satamazsınız. Oraya, Karşıyaka halkı adına almaya gittik, belediye mülkiyetine geçsin, çitler olmasın, herkes canının istediği zaman gitsin kuşları izlesin balık tutsun deniz havası alsın diye gittik. Belediyecilik ruhu budur. Bunu yapmaya hakları yok. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. İzin vermeyeceğiz. Vicdanı olan herkesi engel olmaya davet ediyoruz. Başına geri dönünce keşke TOKİ satmasaydı, burayı belediyeye veriyorum burası spor alanı deseydi.”

İKİNCİ OTURUM O ARAZİDE YAPILACAK

Karşıyaka Belediyesi’nin Ağustos ayı olağan ikinci oturumunun TOKİ tarafından Mavişehir’de satılan arsada yapılması kararlaştırıldı. Meclis toplantısı 7 Ağustos Cuma günü yapılacak.  

İKİNCİ DALGA UYARISI

Koronavirüs salgınında ikinci dalga riskinin olduğuna dikkat çeken Başkan Tugay uyarılarda bulundu. Tugay, “Kovid-19 denen hastalığın ikinci dalgası riski altında yaşıyoruz. Tedirginiz. Bu vesileyle tüm vatandaşlarımıza daha dikkatli olmaları çağrısında bulunuyorum. İlk dalgada olduğu gibi toplum için tehdit olma boyutu hissedersek belediye olarak tedbirlerimizi almak için kararlılık göstereceğiz. Hekim olarak da beklentim ikinci dalganın olacağı yönünde. Herkesi buna hazırlıklı olmaya davet ediyorum” dedi.