Karaburun’a bağlı Eğlenhoca Köyü’nde geçen Eylül ayında başlatılan meydan çalışmasının, AKP Karaburun İlçe Başkanı Adem Avcı’nın bazı basın kuruluşlarına yaptığı ihbarlar sonucu yarım kalmasına ilçe ve köy halkı sert tepki gösterdi. 
Eğlenhoca Köy Meydanı’nda toplanan vatandaşlar, yıllardır kullanılan ve çok eskiyen meydana ilişkin düzenleme taleplerini, yerel seçim öncesinde tüm başkan adaylarına aktardıklarını ve istisnasız hepsinden olumlu yanıt aldıklarını söyledi.
Köy halkının yanı sıra ilçedeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı eyleme destek veren Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan,  AKP İlçe Başkanı tarafından dile getirilen “eski mezarlığın üzerine eğlence alanı inşa edildiği”, “ölülere saygısızlık yapıldığı”, “ortaya insan iskeletlerinin saçıldığı” iddialarının kesinlikle gerçeği yansıtmadığını söyledi. 

“HER BAŞKAN ADAYI AYNI SÖZÜ VERDİ”

Seçim çalışmalarında Eğlenhoca Köyü’ne pek çok kez gelerek vatandaşların sorunlarını dinlediğini hatırlatan Erdoğan, süreç hakkında şu bilgileri verdi: 
“Seçim öncesinde köylümüzden bana ve diğer partilerin başkan adayı arkadaşlarımıza ulaşan taleplerin başında, yarım yüzyılı aşkın süredir kullanılan ve adeta tel tel dökülen bu meydan düzenlemesi geliyordu. Biz de göreve gelir gelmez projemizi hazırladık ve Eylül ayında meydandaki çalışmamıza başladık. Amacımız Kasım ayına kadar projeyi tamamlayarak Hurma Zeytin Festivali’ne yetiştirmekti. Köyün yaklaşık 70 yıldır kullandığı meydanın devamı olan ve içinde Atatürk büstünün de bulunduğu alanı yeniden düzenleyecek, köye gelen ziyaretçilere köylülerimizin ürettiği ve yetiştirdiği ürünleri satabilecekleri, turistlerin vakit geçirebilecekleri bir alan hazırlayacaktık. Meydanın düzenlemesi yapılırken, kot farkı olan kısımlarda muhtemel toprak kaymalarını önlemek için mevcut istinat duvarına ek yaptık. Ancak AKP İlçe Başkanı arkadaşımızın ihbarları sonucunda İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tedbir amaçlı olarak projeyi durdurmuştur. Durdurma talebine gerekçe olan yazı ise Çeşme Müze Müdürlüğü’nün 7 Ocak 2020 tarihli raporudur. Bu raporda, alanda tespit amaçlı sondaj kazısının yapılması gerektiği ifade edilmektedir. Bölgede mezarlık bulunup bulunmadığına yönelik sondaj kazısı başlatılacak. Biz de hukuka ve yasalara saygımız gereği, ekiplerimizi sahadan çektik ve bekleme durumuna geçtik. Tüm kamu otoritelerimizi hızlı hareket etmeleri için göreve davet ediyor, bizlere desteklerini esirgemeyen hemşehrilerimize teşekkür ediyoruz.”

“VEHİME DAYANAN GÜLÜNÇ İDDİALAR”

    Eğlenhoca’nın 400 yıldan fazla süredir yerleşime açık bir köy olduğunu hatırlatan İlkay Girgin Erdoğan, projeye başlamadan önce bölgenin imar planlarını ayrıntısıyla incelediklerini, alanın Karaburun Belediyesi’nin 118 yıllık tarihinde hiçbir zaman “mezarlık” vasfı olmadığını belirtti. 
An itibarıyla Eğlenhoca Köy Meydanı’nın planlarda “zeytin ağaçlı tarla” vasfında olduğuna dikkat çeken Erdoğan, amaçlarının, bahar aylarının gelmesi ile birlikte Eğlenhocalı yurttaşlarımızın geçim kaynağı olan tarım ürünlerini satacağı bir alan yaratmak olduğunu kaydetti. 
İlkay Girgin Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Bahar ve yaz aylarının yaklaşmasıyla, İzmir’den ve ülkemizin farklı illerinden çok sayıda doğa sporcusu vatandaşımız yarımadamıza geliyor. Onların en önemli yürüyüş güzergâhları arasında yer alan Efes-Mimas rotasının duraklarından biri olan Eğlenhoca’da dinlenip soluklanacakları bir ortam yaratmayı amaçladık. Çalışmalar tamamlanınca, bugün yerinden kaldırdığımız Atatürk büstü de alanda yer alacak. Meydan çalışmasının durdurulması köylümüzü, çiftçimizi mağdur etmiş; yurttaşlarımıza geçim kaynağı fırsatı yaratma çabalarımızı baltalamıştır. İddialara konu olan ‘eğlence mekânı, düğün salonu’ yapmak gibi bir düşüncemiz hiçbir zaman olmadı. Vehime dayanan bu gülünç iddiaları reddederken, iddia sahiplerini ciddiyete davet ediyoruz. 

19 NİSAN AKP İLÇE KONGRESİ’NE HAZIRLIK MI?
AKP Karaburun İlçe Başkanı arkadaşımızın, kendisine ulaşan her türlü bilgiyi sorgulamadan ve teyit etmeden basın kuruluşları paylaşmasını, 19 Nisan tarihinde yapılacak İlçe Başkanlığı seçimlerinde siyasi yerini sağlamlaştırma çabasının bir örneği olarak görüyoruz. Herhangi bir siyasi partinin iç işlerine karışmak gibi bir düşünce ve çabamız hiçbir zaman olmadı. Bu partilere AKP’de dâhildir. Çok daha önemli ve vakit kaybına tahammülü olmayan işlerimiz var. Ancak siyaset yapan arkadaşlarımızın, bu tür konularda daha sorumlu davranmalarını beklemenin de hakkımız olduğunu düşünüyoruz. Kendi siyasi çıkarlarını, yaşadığı ilçenin ve hemşehrilerinin çıkarlarının üzerinde tutan siyasetçileri, milletimizin de artık iyi tanımaya başladığını görmekten mutluluk duyuyoruz.”