Salih Omurtak Mahallesi’ndeki Azerbaycan Karabağ Hocalı Parkı girişinde yer alan Hocalı Anıtı önünde tören düzenlenen tören, saygı duruşu ve her iki ülkenin milli marşlarının çalınmasıyla başladı. Törene, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, CHP İl Başkan Yardımcısı Çetin Özdemir, CHP İlçe Başkanı Mehmet Türkbay, İyi Parti İlçe Başkanı Aysel Ersöz, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Aydan Tör, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Azerbaycan Türkleri ve Dost Dernekleri Federasyonu Başkanı İsa Ambarcı, Birleşmiş Dünya Azerbaycanlılar Teşkilat Başkanı Gürsel Özdemir, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

‘Acılar bir parça da olsa hafifledi’

Törende konuşan Başkan Selvitopu, işgal altındaki Azerbaycan topraklarının büyük bölümünün bugün özgürlüğe kavuştuğunu vurgulayarak, “1992 yılında Hocalı’da gerçekleşen katliamı, her yıl burada buluşarak, hep birlikte lanetliyoruz. Ancak bu yıl durum biraz daha farklı. Acımız belki birazcık daha hafifledi. Bu mücadeleyi verenleri yürekten selamlıyoruz” dedi.

Dünyada zaman zaman bu tür katliamlar yaşandığını hatırlatan Başkan Selvitopu, şunları söyledi:

“Nerede, kim tarafından yapılırsa yapılsın, bizler bu katliamların karşısında olduk; olmaya da devam edeceğiz. Orada savunmasız, genç, yaşlı, kadın toplam 613 kişi katledildi. Bu olay hepimizi derinden yaraladı. Karabağlar’daki bu anıt da, o acıları hatırlamak ve hatırlatmak için yapıldı. Eğer bu acıları unutursak, geleceğimizi sağlıklı planlayamayız. Umarız tüm dünyada barış, dostluk, kardeşlik, sevgi ve saygı hakim olur. İnsanlar ömürlerini mutlu, özgür bir şekilde kendi vatanlarında sürdürür. Hocalı’da şehit düşen yurttaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor; özgürlüğüne kavuşan Karabağ bölgesini yürekten selamlıyoruz.”

Azerbaycan Türkleri ve Dost Dernekleri Federasyonu Başkanı İsa Ambarcı’yla Birleşmiş Dünya Azerbaycanlılar Teşkilat Başkanı Gürsel Özdemir de konuşmalarında Başkan Selvitopu’na teşekkür etti. Ambarcı ve Özdemir, Azerbaycan’ın bugün, 29 yıl öncesinden çok daha güçlü bir devlet olduklarını da vurguladı.

Konuşmaların ardından katılımcılar Hocalı Katliamı Anıtı’na kırmızı karanfiller bıraktı.