AK Parti Grubu'nun Karabağlar Belediyesi'nin faaliyet raporuna itiraz ettiği ile ilgili haberde geçen 'Karabağlar Belediyesi'nin AK Parti meclis üyelerinden harcama kalemlerine ilişkin belgeler saklandı' ifadelerine Karabağlar Belediyesi'nden itiraz geldi. Karabağlar Belediyesi'nin konuyla ilgili, "Harcama kalemlerine ilişkin belgelerin saklanması iddiası tamamen gerçek dışıdır" dendi. Tüm sürecin yasal prosedür içinde gerçekleştiği belirtildi. Karabağlar Belediyesi'nden yapılan açıklama şöyle:

“Ak Parti Grubu’ndan Karabağlar’ın faaliyet raporuna itiraz” başlığı ile  15.04.2019 tarihinde internet sayfanızda yayınlanan haber içeriğinde Karabağlar Belediyesi’nin kurumsal kimliğine yönelik haksız algı oluşturabilecek ifadeler yer almaktadır. Bu nedenle yanlış bilgiler içeren haberiniz hakkında, aşağıdaki açıklamaları değerli kamuoyu ile paylaşma zarureti hasıl olmuştur.
Bilindiği üzere; 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun“Denetim Komisyonu” başlıklı 25. Maddesinde belediye meclisinin, her ocak ayı toplantısında belediyenin bir önceki yıl gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerinin denetimi için kendi üyeleri arasından bir denetim komisyonu oluşturacağı,“Komisyonun  belediye birimleri ve bağlı kuruluşlarından her türlü bilgi ve belgeyi isteyebileceği, bu isteklerin gecikmeksizin yerine getirileceği” hükmü bulunmaktadır. Diğer taraftan denetlenecek işlerin başlıcasını oluşturan belediyenin gelirleri ve giderleri Belediye Kanunu’nda detaylı olarak belirtilmektedir. Denetim komisyonunun denetim yetkisi belediyenin genel olarak “mali işlemlerinin” denetimini kapsamaktadır.
Ayrıca şunu belirtmek isteriz ki; komisyonun her bir üyesine, denetim komisyonundan bağımsız olarak ve denetimin kapsamı dışında bilgi verilmesi “Belediye Meclis Çalışma Yönetmeliğine” aykırıdır. Söz konusu Yönetmeliğe göre “Denetim komisyonu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alır.”  

Buna göre; ilgili Yönetmelik kapsamında Denetim Komisyonu’nun istediği tüm bilgi ve belgeler, gelir ve giderler  ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemler, kapsamı belirlenen denetim çerçevesinde ve komisyonun aldığı karar doğrultusunda belediye birimlerince “Denetim Komisyonu’na sunulmuştur.  Harcama kalemlerine ilişkin belgelerin saklanması iddiası tamamen gerçek dışıdır.  Ayrıca bütün bu belgeler Sayıştay tarafından da denetlenmektedir.

Diğer taraftan Belediye Başkanı Yönetmelik hükmü gereği Nisan ayı meclis toplantısında denetim raporunu okutmak suretiyle meclise bilgi vermiştir. Haber içeriğinde yer alan “2018 Denetim Komisyonu Raporuna Yönelik Olumsuz Oy Kullandık. Ancak maalesef CHP’li meclis üyelerinin destek vermesi üzerine, rapor oy çokluğu ile kabul edildi” ifadesi de gerçek dışıdır. Çünkü “Denetim Komisyonu Raporunun oylanması” gibi bir usul Yasada yer almamaktadır. Mecliste oylanan Karabağlar Belediyesi’nin 2018 Yılı Faaliyet Raporundaki açıklamaların yeterli görülüp görülmediğidir.

GERÇEK ŞUDUR Kİ; Karabağlar Belediyesi kamuoyunda ekonomik saygınlığı ve itibarı olan, kurumsal yapısıyla örnek bir belediyedir. Açık, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışıyla yaptıklarımızı yürüttüğümüz tüm faaliyetlerle ilgili bilgileri kamuoyuna sunduk. Sunmaya da devam ediyoruz. Durmadık, çalıştık, ürettik ve üretmeye de devam edeceğiz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.