İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü kentin sağlıklı bir altyapıya erişmesini sağlamak amacıyla 2019’da bir dizi yatırıma imza attı. İZSU’nun yatırım miktarı 500 milyon 557 bin lira olarak kayıtlara geçti. 

2019’da İZSU bünyesinde öne çıkan projeler şöyle:

Bir yılda 280 milyon m³ atıksu arıtıldı
İZSU 284 kilometrelik içme suyu şebekesi, 139 kilometrelik kanalizasyon şebekesi ve 33,9 kilometrelik yağmur suyu hattı açtı. 405 kilometrelik bir alanda dere temizlik ve bakım çalışması yapıldı. Atıksu arıtma tesislerinde ise bir yılda 280 milyon m³ atıksu arıtıldı.

Sağlıklı içme suyu için yatırım
Kent merkezine uzak ilçelerde yaşanan su sıkıntısının çözümü için 49 kuyu açıldı. Bu yerleşimlerin içme suyu altyapısı, yeni ve sağlıklı borularla değiştirildi; su depolarına güneş enerjili klorlama sistemleri, Kınık ve Torbalı Karakuyu ile Su Ürünleri Hali ve Sebze- Meyve Hali’ne ise paket içme suyu arıtma tesisleri kuruldu. İçme suyu arıtma tesislerinde geride 251 milyon m³ suyu arıtılarak şebekeye verildi. 

Koku sorunu bitti
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ne bağlanan dört büyük pompa istasyonunda koku giderim sistemleri kurdu. Karşıyaka, Bayraklı, Gümrük ve Çiğli pompa istasyonlarında hayata geçirilen proje sayesinde tesislerin çevresindeki koku şikâyetleri sona erdi. Narlıdere’deki Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi’nde de koku kontrol sistemi kurularak, toplam 4 bin 400 m² havuz yüzeyi kapatıldı. 

İZSU 2019'da neler yaptı?

  • 284 kilometrelik içme suyu şebekesi ve iletim hattı imalatı yaptı ve 49 su sondaj kuyusu açtı.
  • İçme suyu arıtma tesislerinde 251 milyon m3 su arıttı.  
  • Atıksu Arıtma Tesislerinde 280 milyon m3 atıksu arıttı.   
  • Güzelbahçe'den başlayarak atıksuların Çiğli Arıtma Tesisi'ne iletilmesini sağlayan hat üzerindeki Gümrük, Bayraklı, Karşıyaka ve Çiğli pompa istasyonları için koku giderim sistemi kurdu.
  • Foça Gerenköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, 12 milyon 400 bin liralık yatırımla hizmete girdi. 16 bin kişiye hizmet veren Gerenköy Arıtması, günde 2 bin 600 metreküp evsel atık su arıtıyor.
  • Kanal alt yapısı olmayan Mordoğan’a modern bir kanalizasyon şebekesiyle birlikte ileri biyolojik atık su arıtma tesisi kurma çalışmaları başlattı. Bölgeye 110 kilometrelik atıksu ve 8,5 kilometrelik yağmur suyu hattı döşenecek. Yüzde 18’i tamamlanan projenin 2022 bitirilmesi öngörülüyor.
  • Bergama’da 500m³'lük içme suyu depo imal etti ve toplam 26,1 kilometrelik şebeke yenileme çalışması yaptı. Bu yatırımlar 4 milyon 855 bin liraya mal oldu. 
  • 1,7 milyon liralık yatırımla İzmir Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri ve Sebze Halleri paket atıksu arıtma tesislerini hizmete aldı. Su Ürünleri Hali’nde kurulan paket arıtma tesisi günde 60 metreküp, Sebze Hali’nde kurulan tesis ise günde 85 metreküp atıksu arıtıyor. 
  • 5 milyon 300 bin liralık yatırımla Karaburun Mordoğan Gölet’i İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin yapımını tamamladı. 
  • İZSU Torbalı’da ileri biyolojik atık su arıtma tesisine uzak yerleşim yeri olan Karakuyu Mahallesi’nin evsel atıklarını arıtmak için paket arıtma tesisi kurdu. 1,7 milyon liraya mal olan yatırım kapsamında tesis günde 320 metreküp atık su arıtıyor. Ayrıca Karakuyu’ya 28,6 kilometrelik kanal şebekesi de döşendi.