Çiğli Belediyesi eski binası önünde düzenlenen Toplu İş Sözleşmesi imza törenine Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, DİSK Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Genel-İş Sendikası Genel Sekreteri Şükret Sevgener, Toplu Sözleşme Daire Başkanı Çetin Çalışkan, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel-İş Sendikası 8 Nolu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, bürokratlar ve işçiler katıldı. İmzalanan sözleşmeye göre belediye Çibel Şirketi işçilerinin ücretlerinde ilk yıl için yüzde 22, ikinci yıl için enflasyon artı 2 puan artış yapıldı. Toplu sözleşme kapsamına Çiğli Belediyesi’nin diğer bir şirketi olan Çiğli Gıda’nın şantiyede çalışan 30 işçisi ile 67 belediye güvenlik görevlisi de alındı.

BAŞKAN GÜMRÜKÇÜ : “İZMİR’DE EN İYİ SÖZLEŞME BİZİM”
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, İzmir’in en iyi şartlarında olan bir sözleşmeyi imzaladıklarını belirterek, “Virüs nedeniyle olması gereken coşkuda toplu sözleşmemizi imzalayamıyoruz. Normalde davul zurnayla, halayla kutlama yapmamız lazımdı. Burada bayram havası olmalıydı. Bu anlamda o kadar üzgünüm ki anlatamam. Burası Çiğli ve İzmir’de değişimin başkenti olacak dedik. Sizlerle birlikte geleceği planlıyoruz. Bugün Çiğli’de büyük bir değişimin ilk fitili ateşlendi. Bugün imzalanan bu sözleşme İzmir’deki en yüksek zam oranının alındığı ilk toplu sözleşme olacak. Bu sözleşmenin diğer arkadaşlarımıza da ışık ve umut olmasını ve bu haklara kavuşmalarını diliyorum. Çiğli Gıda’da belediyemizin şantiyesinde daha düşük ücretle çalışan arkadaşlar var. Bu adaletsizliği biz yaratmadık ama tamir etmesi bize düştü. Bu çalışanlarımızın da durumları bir ay içinde çözümlenecek. Güvenlikçi arkadaşlar da KHK ile yılardır mağdur durumdalar. Ancak bu sözleşmeden sonra Genel-İş’e üye olarak bu toplu sözleşmedeki hakların tamamından eksiksiz faydalanacaklar. Çiğli Belediyesi olarak ‘Çiğli’yi kadın dostu kent yapacağız’ dedik. İstanbul Sözleşmesi’nde bizim sözleşmezi ilgilendiren ne varsa çiğli belediyesinin toplu sözleşmesine yansıttık. Bizi büyüten, yetiştiren kadınlara az bile yaptık, daha fazlasını yapacağız. Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramlarında işçimize ikramiye veriyoruz ancak bunların yanında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı da ekledik. Bir ikramiye daha vermiş olacağız.”

ESNAFA MÜJDE, ÇİĞLİ KART GELİYOR
Çiğli’deki esnafın da yanında olduklarını belirten Başkan Gümrükçü: “Biz Çiğli Belediyesiyiz ve kamu kurumuyuz. İşçimiz de kamu emekçisi. Burada belediyenin dışında başka bir kesim var. Enflasyondan ve dövizdeki kur artışından en çok etkilenen kesim olan esnafımız var. Küçük ve orta esnafımıza da bizim müjdemiz var. Emekçilerimize ödeyeceğimiz gıda yardımları Çiğli Kart’a yüklenecek ve emekçilerimiz esnaftan alış verişini gerçekleştirecek. Yıllık 5 milyon civarında bir para esnafımıza dönecek. Kamunun parası, Çiğli’nin esnafına artı olarak katkı sunacak. Bu sizin sayenizde olacak. Esnafımıza da büyük bir müjde oldu. Emek kenti Çiğli’de barış içinde enerji ile geleceğe dönük adımları hemen atarak Çiğli’yi daha da ileriye taşıyacağız.”

“ANKETTE BİRİNCİLİK SİZİN SAYENİZDE”
Avrasya Kamuoyu Araştırma Merkezi’nin Eylül ayında 100 ilçe belediye arasında yaptığı ankette birinci çıkan Başkan Gümrükçü sözlerini şöyle sürdürdü: “Anket firmasının yaptığı kamuoyu araştırmasında, Türkiye’deki en başarılı ilçe belediye başkanları araştırılmış. 100 ilçe belediye arasında Çiğli Belediyesi en yüksek beğeni oranı ile birinci çıkmış. Bu tamamen sizin başarınız. Bu birincilik bütün Çiğli Belediyesi işçi ve memurlarınındır. Pastamızı büyüteceğiz, ekmeğimizi bölüşeceğiz. Birleşe birleşe kazanacağız. Direne direne kazanacağız ve ben de Çiğli Belediyesi olarak ürete ürete kazanacağız diyorum.”

GENEL BAŞKAN ÇALIŞKAN: “İŞSİZLİK ARTTI, İSTİHDAM DARALDI”
Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ise konuşmasında “Emeği geçen Başkanımız Utku Gümrükçü, sendika yöneticilerine ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Krizlerin ortasında bu salgına yakalandık. Ekonomik olarak istihdam daraldı, işsizlik arttı, enflasyon tavan yaptı, çalışan emekçilerin ay sonunu zor getirdiği bir dönemdeyiz. İşçilerimiz de her türlü riski göğüsleyerek çalışmaya devam etti. Belediye işçilerimizi alnından öpüyorum. Her türlü riski alarak görevlerinin başındalar. Aldıkları ücretleri ana sütleri gibi hak ediyorlar” dedi.

GENEL-İŞ 8 NOLU ŞUBE BAŞKANI GÜMÜŞTEKİN “EN İYİ TOPLU SÖZLEŞME BİZİM”
“Ocak 2020 den bu yana 9 aylık süreç sonunda İzmir’in en iyi toplu sözleşmelerinden birini imzalayarak bitirdik. 860 kişiyi ilgilendiren sözleşmemizde en düşük günlük ücrete yüzde 26, sosyal paketlerimize yüzde 12, totalde ise yüzde 22 oranında zam almış bulunmaktayız. İkinci yılda ise enflasyon artı iki puanla sözlemimizi bitirerek İzmir’in en iyi toplu sözleşmesi olarak bitirdik. Ayrıca ikramiye sayısını artırdık. 6 kez aldığımız gıda yardımlarını da bundan sonra Çiğli kart olarak alacağız ve Çiğli sınırları içindeki perakende esnaftan ve zincir mağazalarda kullanacağız. Kazancımızı vergiye gitmeden harcayacağız. Alamadığımız banka promosyonlarımız da bize kazanım olarak geri gelecek. İstanbul Sözleşmesi’ndeki maddeleri bu sözleşmeye ekleyerek kadınlarımızı koruyacağız. Biraz pozitif ayrımcılık oldu ama kadınlarımız bizim için önemli ve değerli. Bütçesindeki daralma çok da olmasına rağmen işçisinin yüzünü güldürmek için elinden geleni yaparak en iyi zammı yapan, işçisini mutlu eden Utku Gümrükçü başkanımıza tekrar teşekkür ediyoruz” dedi.