Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos ayı ilk olağan toplantısı Başkan Soyer idaresinde gerçekleşti. Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kadına şiddeti önlemek için yaptığı çalışmalar ve İstanbul Sözleşmesi ile ilgili bir slayt gösterimi yapıldı.

“İFTİHAR EDİYORUZ”
İstanbul Sözleşmesi ile ilgili söz hakkı alan AK Partili Melis Üyesi Fikret Mısırlı, “AK Parti’nin İstanbul Sözleşmesi’ne karşı olduğu yönünde bir algı var ama böyle değil. Bunu bir siyasi partinin üzerine yıkmamak lazım” dedi. Mısırlı’nın ardından açıklama yapan Başkan Soyer, “Türkiye ilk imzacısı bunun. İlk imzacısı olduğu için iftihar ediyoruz” diye konuştu.  

MECLİS SOLONU YENİLENDİ
İzmir Büyükşehir Belediye Meclis salonu yeni bir görünüm kazandırıldı. Yaşanan pandemi süreci fırsat bilinerek salonun iç tasarımında yenilemeye gidildi ve masa ile koltuklar arasında mesafe genişletildi. Ayrıca salona konuşmacılar için 5 dakika ile sınırlı dijital sayaç da yerleştirildi. Yeni meclis salonuyla ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Güzel bir meclis salonu oldu. Bir art niyet aramıyoruz ama Türk bayrağını göremedik. Türk bayrağı ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün resimleriyle tamamlamasını bekliyoruz” dedi. 

TİYATRO BİLETLERİ YÜZDE 50 AZALDI
Toplantıda, 13. Kültürpark Şube Müdürlüğünce Koronavirüs (Covid-19) dönemi kapsamında tiyatro topluluklarını desteklemek amacı ile İzmir Sanat ve İsmet İnönü Sanat Merkezinin tiyatro tahsis ücretlerinde 2020 yılı sonuna kadar yüzde 50 azaltılmasına karar verildi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA AĞUSTOS SONUNA KADAR ULAŞIM ÜCRETSİZ
COVID-19 salgın hastalığının yayılmasının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında; sağlık hizmeti veren kamu ve özel sektöre ait tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla, 31 Ağustos 2020 tarihine kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanmasının oybirliği ile kabul edildi.

BİR SONRAKİ TOPLANTI BERGAMA’DA
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ağustos ayı olağan ikinci Meclis toplantısı (Çarşamba) Bergama’da yapılma kararı aldı. Oturum, saat 20.00’de başlayacağı bildirildi. Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, "Bergama’ya bekliyoruz. Bergama ile bu vesileyle daha iyi anlatma fırsatı bulacağız” dedi. Başkan Soyer ise, “Fırsat bulmuşken söyleyeyim. Hanımlar, Bergama’ya gelirken ince toplu ayakkabılar giymeyin. Malum yollar biraz bozuk. Daha rahat ayakkabılar giymeniz iyi olur” dedi.

SENGEL’DEN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NE VURGUSU
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Türkiye’de tartışılan konuların başında gelen İstanbul Sözleşmesine dikkat çeken maske taktı. Sengel’in taktığı maskede, “İstanbul sözleşmesi yaşatır” yazısı yer aldı. 

AK PARTİ’DEN ÖZEL EĞİTİM ALANINA TEPKİ, SOYER VE TUGAY’DAN YANIT
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız’ın Karşıyaka Şemikler’deki alanın açık spor tesisinden özel eğitim alanına dönüştürülmesine tepki gösterdi. Yıldız, “Son mecliste burada olmadığınız için sözlerimizi duyamadınız. TOKİ satışlarına tepki gösteriliyor ama bu alan da özel bir eğitim kuruluna veriliyor. Burada samimiyetsizlik ortaya çıkıyor” dedi

RANTA İZİN VERMEYECEĞİZ SÖZÜ HERKES ADINA SÖYLENDİ
Yıldız’a cevap veren Soyer, “Burada kimsenin kimseye samimiyetini sorgulamaya hakkı yok. Burada ranta izin vermeyeceğimiz dediğimiz de sadece bizim değil hepimizin sözüdür. Ben bunu hepimizi adına söylüyorum. Varsa eksiklik düzeltilir ama bu samimiyeti herkes taşındığını emin olun” dedi.

İKİ ALANI BİR TUTMAK BÜYÜK HAKSIZLIK
Başkan Tugay ise, “Karşıyaka’daki rekreasyonun alanın sadece kamunun ait olmak üzere planlaması halde, özel kişilere sadece onların kullanılmasına için TOKİ tarafından satılmasıyla, bir alanın eğitim alanın çevrilmesinin karşılaştırılamayacağını düşünüyorum. Bunu aynı kefeye koymanız TOKİ’nin Karşıyaka’daki satışların müdafaa çabasıdır. Bunun kabul edilecek bir tarafı yoktur. Daha duyarlı olmanıza davet ediyorum. Yeşil alanları sadece halk kullanılmalıdır. Büyük haksızlık” dedi.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIDA SUYA ZAM YAPILDI 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin ardından İZSU olağanüstü toplantı yapıldı. Toplantıda suya yüzde 11, 76 zam kararı oy çokluğuyla alındı. Alınan karar doğrultusunda 1 Eylül’den itibaren yeni su tarifesine AK Partililerden tepki geldi. İZSU’nun yapacağı yatırımlar için 34 milyon dolar ve 49 milyon 800 bin euro kredi çekme kararı alındı. Karar, oy birliğiyle Meclis’ten geçti.


“BABALAR GİBİ ZAM YAPILDI” 
Önerge ile ilgili söz hakkı alan AK Partili Hızal, “Bu oturumda krediler ve gerekçelerle fiyat tarifesindeki güncellemeler. Yani zam. Grup olarak yatırım odaklı talep edilmiş kredilere onay veriyoruz. Biz defalarca şunu dile getirmiştik. Yapıcı bir muhalefet anlayışıyla hareket etmek istediğimiz söylemiştik. Şuan İzmirlilere yapılan bir haksızlığı tartışmak istiyoruz. Zam için bir takım gerekçeler ortaya koydu. Aslında sorun şu; İZSU yapması gerekenleri yapmadığı için bu problemleri yaşıyor. İzmir’deki hemşehrilerimizin 30 ilçedeki 4,5 milyon vatandaşımızın ihtiyaçlarını karşılayamadığı için bu durumu yaşıyor.  Kiraz’daki su ihtiyacı Kiraz Belediyesi tarafından tankerlerle gideriliyor. Tarım ve hayvancılıktan bahseden bir belediye başkanı tarım ve hayvancılığa bu haksızlığı yapmamalıdır. 16 ay önce bu sorunun giderileceğini söylemiştiniz. Bu sorun sadece Kiraz’da değil dikilide, Foça’da Karaburun’da da yaşanıyor. Bütün şehirlerde neredeyse yaşanıyor. Bu şehirlerde neredeyse 72 saat suların kesildiği dönemi yaşıyoruz. Bir takım gerekçeler nedeniyle bu zammın yapılmasını savunuyorsunuz. Türkiye’de en pahalı İzmirliler kullanacak. Hem de musluklarından akmayan bir suyun parasını verecekler. Bir taraftan mağdur edeceksiniz, su ihtiyacını gidermeyeceksiniz, bir taraftan çıkıp bu zammı savunacaksınız. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Adayken söylediğiniz içilebilir musluk suyu dediğiniz geldiğiniz nokta bu. Türkiye’nin en pahalı içilebilir suyunu veriyorsunuz. Bu kredileri neden çekiyorsunuz. Dikili, Foça, Kiraz’da Karaburun’da su sorunu bunlar yaşanırken, biz çıkıp da bir fiyat düzenlemesi demek doğru değil. Burada babalar gibi bir zam yapıldı. Burada yatırım yapacağız zam yapılıyorsunuz” dedi.

MALİYETİNİ KARŞIYAMAK İÇİN ZAM YAPILIYOR
Eleştirilere yanıt veren Başkan Soyer, “Atık su talebinin yeri değişmesiyle ilgiliymiş. İtiraz geldiği için kesintiye uğradı. Kiraz ile ilgili çokça dile getirdi. 47 kuyu bizim zamanımızda açıldı. Jeolojik olarak bazı kuyular çekiliyor, ya da göçüyor. Bütün plansızlık suyun çok vahşice yürütüldüğü bir tarım ekonomisini sürdürmeniz, sadece Kiraz’da değil tüm Türkiye’de yaşarsanız. Türkiye’de yeni düzenleme yapılmamız gerekiyor. Sadece Kiraz’ın İzmir’in değil, Türkiye’de, dünyada sorun var. Küçük Menderes Havzası’nda belki önümüzdeki 5 yıl sonra tarım yapılmaması gerekiyor. Kim bunun suçlu? İZSU, İzmir Büyükşehir mi? Bizim tarım planlaması yapmamız gerekiyor. Küresel, kuraklaşama ile ilgili bir sorundur. Bizim de Kiraz’da yaşadığımız uç noktasıdır. Dünyanın her yerinde ishale hatlarında patlama yaşanıyor, şehre gelen suda sıkıntı olabiliyor. İzmir’in suyu sorun var. Kiraz’da su sorunu var o zaman zam yapmayalım. Hala maliyeti karşılayamayan bir durumdayız. Bu yapılan zam sadece maliyeti karşılamak gibi bir sorumluluğumuz olduğu için. Sadece 11.76’lık TÜFE zammı yaptık. Atık su arıtma tesisleri konusunda Türkiye’nin hala en iyisi İzmir. Bunlar bahane, mazur göstermek için değil. Ama İzmir’in bu konuda sicili çok kuvvetli… Eksikleri düzelteceğiz. Yatırım yapıyoruz. Yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bugün yapılan fiyat uyarlamasının sadece maliyeti karşılamak içindir. Bir nebze olsa da o suyu maliyetini karşılık bir bede ayarlamasıdır. Türkiye’de atık su tesisine açık 23 tane. Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. 2 tane daha yapıyoruz" dedi. 

İZMİR’DE SUYA ZAM!

Eylül ayından itibaren;  konutlarda 0-13 metreküp arası suyun metreküpü 4.98 TL'den 5.57 TL’ye yükselirken 14-20 arası metreküp fiyatı 5.39 TL’den  6.02 TL’ye çıktı. 21 metreküp ve üzeri harcamada ise 11.10 TL’den 12.41 TL’ye yükseldi. Konut dışı kademesiz tarife ise 12.72 TL’den 14.22 TL’ye yükseldi.

Resmi daire kademesiz 7.47 TL’den 8.35 TL’ye, park ve mezarlık kademesiz 4.57 TL’den 5.11 TL’ye, organize sanayi kademesiz 8.63 TL’den 9.64 TL’ye, NATO ve elçilik kademesiz 13.06 TL’den 14.60 TL’ye, eski köyler kademesiz 1.24 TL’den 1.39 TL’ye yükseldi. 5216 eski köyler kademesiz 1.54 TL olarak belirlendi.

İlçe tarımsal ve hayvan sulama 0-13 metreküp arası 2.49 TL’den 2.78 TL’ye, 14-20 metreküp arası fiyat 4.98 TL’den 5.57 TL’ye arttı. 21 metreküp ve üzeri ise 11.10 TL’den 12.41 TL’ye yükseldi.

Belde tarımsal hayvan ve sulama kademesiz 2.49 TL’den 2.78 TL’ye, eski köyler tarımsal ve hayvan sulama kademesiz 1.24 TL’den 1.39 TL’ye yükseldi. 5216 eski köyler tarım-hayvancılık kademesiz 1.39 TL olarak belirlendi.

Şehit- gazi aboneleri 0-13 metreküp arası 2.49 TL’den 2.78 TL’ye yükseltilirken 14-20 metreküp arası fiyat 2.70 TL’den 3.01 TL’ye arttı. 21 metreküp ve üzeri ise 5.55 TL’den 6.20 TL’ye yükseldi.

Engelli aboneler için de 0-13 metreküp arası 2.49 TL’den 2.78 TL’ye çıkarken 14-20 metreküp arasının fiyatı 2.70 TL’den 3.01 TL’ye çıktı. 21 metreküp ve üzeri ise 11.10 TL’den 12.41 TL’ye yükseldi.

Kuyu atıksu konut 0-13 metreküp arası 1.66 TL’den 1.85 TL’ye, 14-20 metreküp arası 1.79 TL’den 2.00 TL’ye, 21 metreküp üzeri ise 3.70 TL’den 4.13 TL’ye arttı. Kuyu atıksu konut dışı kademesiz 4.23 TL’den,  4.74 TL’ye, kuyu atık su resmi daire kademesiz 2.48 TL’den 2.77 TL’ye yükseltilirken kuyu atık su sanayi kademesiz 2.60 TL’den 2.92 TL’ye arttı. K.Ö.P kademesiz 2.30 TL’den 2.56 TL’ye yükseldi.

Belde belediye aboneleri kademesiz 2.49 TL’den 2.57 TL’ye yükseltildi. Konut dışı ham su kademesiz ise 6.35 TL’den 7.10 TL’ye yükseltildi.

Tahtalı Barajı Kısa Mesafeli Koruma Alanı İçinde Kalan Tarım Arazilerine Sulama Suyu Ham Su Bedeli kademesiz de 1.47 TL’den 1.64 TL’ye arttırıldı.