Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, İzmir’deki koronavirüs tablosu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çamlı, “Çeşme gibi sahil ilçelere 17 günlük kapanma başlamadan önce hatta Perşembe günü akınlar başladı. İstanbul il olarak Covid vaka sayısının en yoğun olduğu, 100 binlik vaka sayısının en yüksek olduğu kent. Dolayısıyla böyle bir kısıtlama geldiğinde geçtiğimiz süreçte olduğu gibi sahip kasabalarına İzmir’e ve daha güneye ‘Covid göçü’ denilen göçler aldık. Böylelikle vaka geçişleri olmuştu. Özellikle İstanbul’da Hindistan varyantı görüldüğü ifade edildi. Ülkemiz için de yeni olan varyantın bu şekilde bütün Türkiye’ye ve sahil ilçelerine yayılabilmesi olasıdır. Bunun için kısıtlamadan önce şehirlerarası seyahatlere bir kısıtlama gelmesi faydalı olurdu” dedi.  

SAĞLIK ALT YAPISI SORUN YAŞAYABİLİR   
Çamlı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Kaldı ki bu sahil ilçeleri belli bir nüfus için tasarlanmıştır. Bir anda nüfuslarının 7-8 katı artmasıyla karşı karşıya geldiler. Buradaki olası artan vakalara sağlık alt yapısını karşılaması söz konusu değil. Özellikle yoğun bakım taleplerinin İstanbul’da zor karşılandığını göz önüne alırsak bu tür sorunlar yaşanabilir.”   

İZMİR’DE YÜZDE 10’LUK ARTIŞ VAR
Çamlı, kentte vaka artışının devam ettiğini vurgulayarak, “İzmir’de geçen haftanın verilerine göre 100 binlikte yüzde 10 artış devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Sayın Vali Yavuz Selim Köşger de İzmir’de vaka sayısında bir düşüş olmadığını söyledi. Dolayısıyla Türkiye’de pozitif olguda azalmadan bahsedilebilir ama ağır hasta ve vefat sayılarında bir düşüş yok. İzmir’de yoğun bakımların hala dolu olduğu, ciddi bir yoğun bakım hazırlıkları yapıldığı söyleniyor” diye konuştu.