Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler’in (UCLG) kültürü, kültürel çeşitliliği ve turizmi teşvik etmeyi amacıyla her iki senede bir farklı bir kentte düzenlediği ve dünyanın önde gelen kültür üreticilerinin, sanatçıların ve kanaat önderlerinin bir araya geldiği UCLG Kültür Zirvesi’nin dördüncüsüne İzmir ev sahipliği yapacak. İzmir’de 9-11 Eylül tarihleri arasında ‘Kültür: Geleceğimizi Kurarken’ adıyla düzenlenecek olan UCLG Kültür Zirvesi’nin lansmanı, Barselona’da kurulan stüdyo ile eş zamanlı olarak Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) çevrimiçi gerçekleşti. Lansmanda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra; UCLG Başkanı Dr. Mohamed Boudra ile UCLG Genel Sekreteri Emilia Saiz, Bilbao Belediye Başkanı Juan María Aburto, Mexico City Kültür Sekreteri Vannesa Bohórquez, Buenos Aires Kültür Bakanı Enrique Avogadro, Lizbon Kültür Belediye Başkan Yardımcısı Catarina Vaz-Pinto ve UCLG-MEWA Kültür ve Turizm Komitesi Başkanı Nidai Güngördü de zirveye ilişkin açıklamalarda bulundu. Zirvenin ana temaları da açıklandı.

TOPARLANMAK İÇİN KÜLTÜRE YASLANDIK
Lansmandaki konuşmasını İngilizce olarak gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Covid-19, iklim krizi ve biyolojik çeşitlilik kayıpları ile birlikte sürdürülebilir kalkınmayı da tehdit ediyor. Bunlar sınır tanımayan ortak zorluklarımızdır. Bu bağlamda, sürdürülebilir kentleşme konusunda küresel dayanışma, bu büyük zorluklarla yüzleşmede çok öneml. Kültürel canlılık, ekonomik refah, sosyal eşitlik ve çevresel sorumluluk ile birlikte sürdürülebilirliğin dört direğinden biridir. İzmir, son iki yılda kısa bir süre içinde büyük bir orman yangını, tsunami, deprem, kuraklık ve şiddetli sel gördü. Toparlanmak için kültüre yaslandık, çünkü o yerel topluluklarımızın can damarı” dedi.

KÜLTÜRÜN ÖNEMİNE VURGU
Kültürün önemine vurgu yapan Başkan Soyer, “Kültür, günlük hayatımızın her alanındadır. Kültür, tarihimizi geleceğimize bağlar. Bu bizi benzersiz kılan şeydir. Yaratıcı ifademiz kim olduğumuzu ve kim olabileceğimizi tanımlamaya yardımcı olur. Kültür, içsel değerinin yanı sıra şehirlerimiz için önemli sosyal ve ekonomik faydalar sağlamaktadır. Öğrenmemizi geliştirir, toleransı arttırır ve başkalarıyla bir araya gelme fırsatları yaratır. Kültür, yaşam kalitemizi geliştirir ve hem bireyler hem de topluluklar için genel refahı artırır. Kültür, tüm yerel toplulukların canlılığı için önemlidir. Sosyal sermaye oluşturmaya yardımcı olur, toplulukları bir arada tutan bir yapıştırıcıdır. Kültürel faaliyetler insanları bir araya getirerek sosyal dayanışma ve uyum yaratır, onur ve hoşgörüyü artırır. Kültürel katılım, yoksulluğun azaltılmasında ve risk altındaki toplulukları destekleme stratejilerinde de önemli bir rol oynamaktadır. Kültür, şehirlerin ilgi çekici şehir anlatıları ve ayırt edici markalar geliştirmesine yardımcı olur. Kültürel açıdan zengin bölgeler, yetenekleri ve işletmeleri çekerek rekabet gücünü de artırır. Kültürel miras, turizmi ve toplumsal yenilenmeyi destekleyen kırsal kalkınmada da önemli bir faktördür” açıklamalarında bulundu.

YENİ BİR DÖNEMDEYİZ
‘Bilgi ve yaratıcılığa dayalı büyümenin esas olduğu yeni bir dönemdeyiz’ diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Tunç Soyer, “Kültürel ve yaratıcı endüstrilerin özellikle gençler için yarattığı ekonomik fırsatlar, bu geçiş döneminde daha fazla önem kazanmıştır. Bilgiye dayalı ekonomiler, yeniliği teşvik edecek fikirleri tercih eder, özelleştirilmiş hizmetler ve ürünler geliştirir. İzmir'i bir sanat, tasarım ve inovasyon kenti, biyo-kültürel çeşitliliği, çevre dostu üretim ve adil dağıtım modellerini besleyen bir kent olarak tasavvur ediyoruz. Bu bağlamda, topluluklarımız arasında ulusaltı, ulusal ve uluslararası düzeylerde kültürel etkileşimleri teşvik ederek sınır ötesi ilişkileri güçlendirmek istiyoruz. Bu kültürel etkileşimler şehirlerimizi daha müreffeh, demokratik, kapsayıcı, adil, eşit, güvenli ve sürdürülebilir hale getirebilir” diye konuştu.

BAĞ KURACAK
İzmir'deki UCLG Kültür Zirvesi'nde dünya şehirlerinin, kültür ve kentsel dayanıklılık arasında bağ kurmak için birlikte çalışacaklarını belirten Başkan Soyer, “Yerel sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı olan miras, yaratıcılık, çeşitlilik ve bilgi konularında kültürel politikaları teşvik etmek için deneyimlerimizi ve fikirlerimizi paylaşacağız. Kültürü, kalkınmanın dördüncü direği ve küresel dayanışmanın temel bir bileşeni olarak destekleyeceğiz. İzmir'de buluşacağız, paylaşacağız ve birlikte istediğimiz ortak geleceği yaratacağız. Bu bağlamda, Roma Sözleşmesi doğrultusunda çalışacak ve daha iyi bir toplum için bir koşul olarak kültürel yaşama katılma hakkını destekleyeceğiz. Kültür politikalarına birlikte yatırım yapacağız” dedi.

İZMİR’DE GÖRÜŞÜRÜZ
İzmirlileri ve dünyanın dört bir yanındaki insanları UCLG Kültür Zirvesi’ne davet eden Başkan Soyer, “Bir arada yaşama ve özgürlük için araçlarımızı güçlendireceğiz. Bu değişim için deneyimleriniz ve uzmanlığınızın yanı sıra topluluklarınızın aktif katılımı gereklidir.  Yerel, ulusal ve uluslararası düzeylerde kültürün açık yönetimi üzerine tartışacağız. İnsan yaratıcılığını, insan deneyimini, ilerlemeyi ve yeniliği teşvik edeceğiz. Bu şekilde şehirleri ve yerel yönetimleri 2030 Gündemi'nin uygulanması konusunda daha aktif hale getirmek için çalışacağız. Yerel yönetimlerden kültür kurumlarına, uzmanlardan vatandaşlara kültürle ilgili tüm aktörleri bu Eylül ayında 4. UCLG Kültür Zirvesi'ne davet ediyoruz. İzmir'de görüşürüz!” ifadelerini kullandı.

SOYER ANA TEMALARI AÇIKLADI
Zirve’nin ana temaları ise şöyle belirlendi:
Covid-19 Sonrası Kültür, Çevre ve Sağlık #Kültür2030 Kampanyası: Bir Kültür Hedefine Doğru. BM 2030 Gündemi On Yıllık Eylem Planı’na kültüre dair somut önerilerle başlamak.
Kültür ve İklim Krizi, Kültürel Haklar ve Topluluklar Kültür ve Toplumsal Cinsiyet, Yaratıcı Ekonomi ve Kültürel Çeşitlilik, Kültürel Miras ve Turizm, Kültürel Diplomasi, Erişilebilirlik ve Kültür, Yeni Kentsel Gündem’in Beş Yılı, Kültür 21 Eylemleri, Kültür, Engeller ve Eşitsizlikler

Yedi Anahtar Atölye Çalışması: UCLG tarafından Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin yerelleştirilmesine kültürel boyutu dahil etmeye yönelik başlatılan yeni bir program. Mart 2021 itibariyle program, Bulawayo, İzmir, Lizbon, Mexico City, el Puerto de la Cruz ve Xi'an'da geliştiriliyor.

‘UCLG -Mexico City-Kültür 21’ Uluslararası Ödülü. Ödül alan kentler ve iyi uygulamalar.   

ATÖLYE ÇALIŞMALARI DA OLACAK
Zirve, yerel yönetimler arasında bilgi paylaşımını ve birlikte öğrenme pratiklerini artırmayı da hedefliyor. Zirve’de oturumlarla beraber deneyim paylaşımına imkan verecek çeşitli etkinlikler, atölye çalışmaları, somut projeler ve girişim önerilerini tanıtma olanağı sağlayan odak alan sunumları da olacak.