İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı olağan meclis toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun idaresinde gerçekleştirildi.  Toplantının açılışında konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, 24 Haziran milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik eden Kocaoğlu, “24 Haziran'da milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimleri oldu. Milletvekili seçilenlerin kentlerine ve ülkeye yararlı çalışmalar yapmasını diliyorum. Cumhurbaşkanına da aynı şekilde başarılar sağlıklar diliyorumö dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ali Kökoğuz da 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünün yaklaştığını hatırlatarak, “Ahlaksız, şerefsiz bir terör örgütünün girişimiydi. Bir daha böyle darbe girişimleri ile karşılaşmak istemiyoruzö dedi.  Meclis üyeleri, gündemdeki maddeleri görüştükten sonra dilek ve temenniler bölümünde söz alan Ali Kökoğuz,  belediyede kıdem tazminatını zamanında alamayan işçilerin olduğunu ve bunların paralarının zamanında ödenmesini istedi. Kökoğuz, “Biz geçmiş dönemlerde işçinin, emekçinin hakkının verilmesinin esas olduğunu söylemiştik. Siz her zaman, 'bizim yoğurt yiyişimiz budur' dersinizö dedi. 

Bunun üzerine Kocaoğlu, Kökoğuz'un sözünü keserek, “Sonuca gel sonuca. Benim hikayemi anlatma. Benim hikayem çok derinö dedi. 

Açıklamasını sürdüren Kökoğuz,  “Bana ayar vermeyinö dedi. Meclis'teki atışmalar bir süre karşılıklı olarak devam etti. Kökoğuz'un sözlerine yanıt veren Kocaoğlu bu kez, “Benim yoğurt yiyişimden sana ne kardeşimö diye konuştu. Ali Kökoğuz da, “Siz burada beni memurunuz mu zannediyorsunuz? Vatandaşın hakkını yiyorsunuz. Vatandaş hakkını istiyor. Siz vermiyorsunuz. Haklı olarak dava açacak. Belediyenizde 50-60 tane avukat var. Vatandaşın 5 bin 800 lira alacağı var siz ödemiyorsunuz, sonra 17 bin lira ceza oluyor.  Bu İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yakışıyor mu? Lütfen zamanında emekçinin hakkını verin. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin giderlerine baktığınızda Akdemir Plaza'ya 14 milyon para ödediniz. İki göz iki çeşme ağlayacağınıza bina yapın. Siz 16 milyona 5 yıllık kira ödüyorsunuz. Siz belediyenin giderlerini arttırıyorsunuz. Santral garajlar ödemesi gerekeni ödemiyormuş.  Bunun dedikodusu çoğaldı İzmir'de. Konuya açıklık getirinö  diye konuştu.

MECLİS'TE AF TARTIŞMASI
Kocaoğlu'nun açıklama yapmasını isteyen Kökoğuz'a, “Biz İzmir'i dedikodulara göre yönetmiyoruz. Kimsenin hakkını yememiz söz konusu değil. Burası bir devlet kurumudur. Yargı neye karar verirse kurum onu yapar. Kurumun ödeyebileceği şeyler bellidir. Çelişkili olan konular yargıda çözülür. O zaman Adalet Bakanlığı niye var? Sen öyle uzatırsan konuyu hakim, savcı niye var? Konu derinlere gider. Biz işimize bakalımö diye konuştu. Toplantıda söz alan AK Partili Çağlar Haspolat da, imar barışına dair, “Bu imar barış vatandaş tarafından benimsendi. Belediyelerin de ruhsata aykırı yerleri var. Bayraklı Belediyesi'nin yeşil alan üzerine yaptığı kafe varö dedi. Kocaoğlu da “O da onu yasallaştırır. Nasıl olsa kanun çıktı. Sadece Bayraklı Belediyesi'nde mi var? İmar affı 34 sene sonra çıkmıştır. Vatandaş 34 senede ne yaptıysa onu temizleyecek. Kuralları da bellidirö açıklamasında bulundu.  Kocaoğlu, “Bir milat belirlenmeden bu iş olmaz. Uydu var, tapu kadastro var. Bir milat belirleyin. 'Şu tarihten itibaren geçerlidir' diyor. Uydudan çekilen fotoğrafları 6 aydan 6 aya yeni fotoğrafla çakıştırıp, takip etmedikten sonra yeni dönemde de af olacaktır. Af doğrudur. Sistem tıkanmıştır, belediyeler çıkarmıştır. Herkes top yuvarlıyor. Milletin evinin yarısını mı yıkacak? Hepimiz top yuvarlıyoruz. Birbirimizi idare ediyoruz. Milat belirlenmeden yapılan af daha büyük hataları peşi sıra getirecektirö dedi. Kocaoğlu'nun açıklamasının ardından yeniden söz alan Kökoğuz, “Her zaman yaptığınız gibi yine adres şaşırtıyorsunuz. Hava fotoğraflarını kim çekecek? İzmir'de İzmir Büyükşehir Belediyesi yapacak. Bakanlık yapsın diyorsunuzö diye konuştu. Kocaoğlu bu kez, “Konu İzmir Büyükşehir Belediyesi değildir. Devlet erkinin devreye girmesidirö dedi

AK Partili Haspolat'ın sözlerine, CHP sıralarından yanıt geldi. Fahrettin Arındı, “Bayraklı Belediyesi'nde kaçak bir yer yoktur. Çağlar Haspolat kardeşim beynini ara sıra İrlandalılara kiraya veriyor, onların ağzıyla konuşuyorö dedi.

İZSU KREDİ ÇEKECEK
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısının ardından İZSU Genel Kurulu yapıldı. Genel Kurulda İZSU'nun 50 milyon Euro borçlanma talebine ilişkin gündem maddesi görüşüldü.  AK Partili Kökoğuz, “İZSU belediyemizin içinde tek kar eden kuruluş. Buna rağmen 50 milyon Euro borçlanması gereksizdir. Siz suya zam yapmayı düşünüyorsunuz. Tabi borç nasıl ödenecek? Bazı CHP'li belediye başkanları birkaç gün önce su bedava yapılsın dedi. Siz kredi çekmek istiyorsunuz.  Biz kesinlikle vatandaşın geleceğine ipotek altına almamak için buna ret vereceğiz. İZSU kendi yağıyla kavrulan bir kuruluşturö dedi. İZSU'nun borçlanmasını öngören madde, AK Parti'nin ret oylarına karşın Meclis'te oy çokluğu ile kabul edildi.

SUDA YENİ TARİFE BELLİ OLDU
İZSU Genel Kurulu'nda, yeni tarifeler de görüşüldü. Buna göre, konutlarda 0-20 metreküp arası suyun metreküpü 3.06 TL'den 3.21 TL'ye yükselirken 21 ve üzeri harcamada 6.81 TL'den 7.15 TL'ye yükseldi. Konut dışı kademesiz tarife ise 7.02 TL'den 7.38 TL'ye yükseldi. Resmi daire kademesiz 4.58 TL'den 4.81 TL'ye, park ve mezarlık kademesiz 3.78 TL'den 3.97 TL'ye, organize sanayi kademesiz 4.76 TL'den, 5.00 TL'ye, NATO ve elçilik kademesiz 7.22 TL'den, 7.58 TL'ye, eski köyler kademesiz 0.77 TL'den, 0.81 TL'ye, ilçe tarımsal ve hayvan sulama 0-20 metreküp arası 1.53 TL'den, 1.60 TL'ye 21 ve üzeri ise 3.06 TL'den 3.21 TL'ye, belde tarımsal hayvan ve sulama kademesiz 1.53 TL'den, 1.60 TL'ye, eski köyler tarımsal ve hayvan sulama kademesiz 0.77 TL'den 0.81 TL'ye, şehit- gazi aboneleri 0-20 metreküp arası 1.53 TL'den, 1.60 TL'ye yükseltilirken 21 ve üzeri ise 3.41 TL'den 3.58 TL'ye yükseldi.

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI
Yeni tarifelere göre, engelli aboneler için de 0-20 metreküp arası 1.53 TL'den 1.60 TL'ye çıkarken 21 ve üzeri ise 6.81 TL'den 7.15 TL'ye yükseldi. Kuyu atık su konut 0-20 metreküp arası 1.52 TL'den 1.60 TL'ye, 21 üzeri ise 3.40 TL'den 3.57 TL'ye arttı. Kuyu atık su konut dışı kademesiz 3.51 TL'den 3.68 TL'ye, kuyu atık su resmi daire kademesiz 2.29 TL'den 2.40 TL'ye yükseltilirken kuyu atık su sanayi kademesiz 0.50 dolar artı KDV olarak uygulanırken yeni yönetmeliğe göre TL şeklinde belirlendi. Buna göre kuyu atık su sanayi kademesi bedeli 2.27 TL oldu. K.Ö.P kademesiz 1.90 TL'den 2.00 TL'ye, belde belediye aboneleri kademesiz 1.53 TL'den 1.60 TL'ye yükseltildi. Konut dışı ham su ise 5.26 TL'den 5.52 TL'ye yükseltildi.

Suya yapılan zam oranları, 1 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe girecek.