GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iki yıl içerisinde hayata geçirmeyi planlandığı 11 kilometrelik Çiğli Tramvayı’nın temel atma töreni gerçekleşti. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İzmir Milletvekilleri, belediye başkanları ve meclis üyeleri katıldı.

,

TÜM TÜRKİYE’YE BAHARI GETİRECEĞİZ’
Bir İzmir Milletvekili olarak sizlerle olmanı gururunu yaşıyorum. Martın sonu bahar dedik, bahar oldu. Ama bütün Türkiye’ye baharı getireceğiz. Huzuru, birlikteliği getireceğiz. Bu konuda çok kararlıyım, azimliyim. Hiçbir güç beni inandığım yoldan döndüremeyecek. Halkın tüm katmanları ile birlikte sevgiyi, huzuru, demokrasiyi getireceğiz. Kaygıyı tasayı uzaklaştıracağız. Böyle bir kentin Milletvekili olduğum için mutluyum, bu ayrıcalıklı bir onur.

‘HESAP VEREN SİYASET ANLAYIŞI’ VURGUSU

Çiğli tramvayı projesinde Büyükşehir Belediyemizin sözleşmeye koyduğu hüküm; yeni mezun veya işsiz mühendisler için büyük fırsat. Projede yeni mühendisleri çalıştıracaklar. Bu da son derece önemli. Her büyük kentin ulaşım sorunu vardır, belediye başkanlarının görevi bunu çözmektir. Çaba harcarlar ama yaptıkları harcamanın hesabını halka vermek zorundadır. Halka hesap vermek hakka hesap vermektir. Her kuruşun hesabın halka veren belediye başkanı doğru ve dürüst belediye başkanıdır. Halkına hesap veren siyaset anlayışını hayata geçirmeye çalışıyoruz. Halkın günlük ve gelecekteki sorunlarını gören siyaset anlayışını hayata geçirmeye çalışıyoruz. İnşallah iktidara gelince de bunu yapacağız. Belediyelerden başlayarak hizmeti kendi halkımıza yapacağız.

‘TÜRKİYE’Yİ BELEDİYELERDEN BAŞLAYARAK İNŞA EDİYORUZ’

İktidar, Londra’daki tefecilere dünyanın faizin ödüyor. Döviz faiz endeksli bir politikayla ülkeyi yönetemezsiniz. Yatırım ve istihdam gerekir. Ülkenin en temel sorunlarından biri işsizlik. 10 milyonu aşkın işsiz var ama sarayda oturanlar işsizlik sorununu bilmiyor. Sarayda 1 maaş yetmiyor, 1,2,3, 5 maaş alanlar var, onların tuzu kuru ama biz Türkiye’yi, 84 milyonu düşünüyoruz. Huzurun temeli herkesin kazandığı ürettiği evine helal ekmek götürdüğü bir Türkiye… Bu Türkiye’yi belediyelerden başlayarak inşa etmeye çalışıyoruz. Belediyeler çalışacak tüm Türkiye görecek. Belediye bunu yapıyorsa CHP iktidara geldiğinde çok daha fazlasını yapacaktır.

‘DEVLETİN YAPAMADIĞINI YAPMAK İÇİN TALİBİZ’

Pandemi dönemini yaşıyoruz, 5 maskeyi dağıtamayan bir iktidar düşünün. Bizim belediyelerimiz hem kendi bölgelerine hem de bizim belediyelerimizin olmadığı yerlere milyonlarca maske dağıttı. Çünkü biz halkın partisiyiz, halk için çalışırız, halk için üretiriz. Belediye başkanlarımız bu konuda tarih yazdı, herkes bunu çok iyi biliyor. Milyonlarca kişiye maske dağıttık, nakdi ve ayni yardım yaptık. Esnafın sorunlarının giderilmesi için her türlü çabayı gösterdik. 10 binlerce öğrenciye tablet verdik, internetten yararlanmaları için imkan sağladık. 21. YY Türkiye’sinde hala birleştirilmiş sınıflar var. Hükümete dedik ki; biz yer gösterin 11 büyükşehir belediye başkanlığının olduğu yerlerde okul yapacağız, çocuklarımız güzel okullarda okusunlar. Devletin yapamadığını yapmak için 11 büyükşehir olarak takip olduk aynı çağrıyı İzmir’den yapıyorum.

‘BİZ SİYASETİ KÖŞEYİ DÖNMEK İÇİN DEĞİL HALK İÇİN YAPARIZ’

Biz siyaseti köşeyi dönmek için değil halk için yaparız. Onlar siyaseti zenginleşme aracı görüyor. Biz herkesin hakkına hukukuna saygılıyız. Pandemide CHP’li belediyelere halkın güveni vardı, halk ihtiyaç sahibine ulaştırması için belediyeye yardım yapmak istiyordu, tahammül edemediler. Belediye hesaplarına yatırılan paralara el koydular. Hiçbir belediye başkanı şikayet etmeyecek, engel varsa aşacak. Vatandaşın yoksula yardım için belediyeye yatırdığı paralara el koydular. Ne yaptık? Askıda fatura yaptık, 10 binlerce kişinin faturası ödendi, belediye aracı oldu. Demek ki hangi engel çıkarılırsa çıkarılsın aşmayı bileceğiz. Bakkal borcu olanlar ödendi. Hiçbir yurttaşımızı başkasına muhtaç hale getirmedik. Sadece ihtiyaç sahibi değil, çalışana üretene de saygılıyız. Çalışan, üreten insanlar her zaman çok değerlidir. Bütçe konuşmasında hükümete çağrı yaptım; asgari ücreti vergisiz net 3 bin 100 lira yapın diyorum, 2 bin 825 lira yaptılar. Tüm belediyelerimizde asgari ücret net 3 bin 100 lira. Çalışana üretene destek veriyoruz. Düşünün devasa Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bütçesi var, asgari ücreti 2 bin 825 lira olarak gösteriyor. Bizim en küçük belediyemiz Nurhak Belediyesi’nin çok küçük bir bütçesi var ama asgari ücret net 3 bin 100 TL.

HÜKÜMETE İZMİR’DEN ÇAĞRI YAPTI
Hükümete İzmir’de çağrı yapıyorum; Bizim belediye başkanlarımıza zorluk, engel çıkarmayın. Onlar tüm çabayı gösteriyor, iktidar engel çıkarıyor. Hiçbir koşulda CHP’nin kendi beldesindeki yurttaşlarına hizmet götürmesini engelleyemezsiniz. Buna gücünüz yetmez.

‘ERDOĞAN’A SESLENDİ: KONAK’TAKİ AKPLİLER NEDEN KARŞI ÇIKTI?’
Konak’ta AKP’liler kahvehaneci esnafına nakdi yardım yapılmasına karşı çıkıyor. Buradan Erdoğan’a sesliyorum; Konak’ta kahvecilere nakdi yardım yapmak için belediye karar götürüyor, AKP’liler karşı çıkıyor. Neden AKP’liler karşı çıktılar, açıklasınlar. Formül basit; ihaleleri saydam yapacaksınız, parayı israf etmeyeceksiniz, her kuruşun hesabını halka vereceksiniz. Bunlar birer siyasi tercihtir. Bu siyasi tercihler Türkiye’yi felakete götürüyor. CHP’li belediyeler olmasa çok daha büyük olaylar çıkar. CHP’li belediyeler milyonlarca ihtiyaç sahibine yardım yapıyor. Tramvay hattının hayırlı olmasını diliyorum.

YENİ MEZUN ŞARTI GETİRDİK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in konuşması şu şekilde:
“Bugün, 414 milyon 182 bin 814 TL bedel üzerinden sözleşmesini imzaladığımız Çiğli Tramvayı'nın temelini atmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Tramvayı İhalesi'nde önemli bir ilki de gerçekleştirdi. İlk defa bir belediye; yüklenici firmaya yeni mezun mühendis ve mimar istihdamı zorunluluğu getirdi. Bu örnek uygulamamız sayesinde yeni mezun gençlerimizin mesleki kariyerlerine adım atmaları konusunda önemli bir katkı sağlamış olduk.
İki yıl içinde tamamlanmasını öngördüğümüz Çiğli Tramvayı, toplamda 11 kilometre uzunluğunda ve 14 istasyondan oluşuyor. Bu proje ile Çiğli ve Karşıyaka ilçeleri arasındaki toplu ulaşım alternatiflerine tramvay hattını da dahil edeceğiz.

OTOMOBİLLERİN, İNSANIN KONFORUNU DÜŞÜNÜYORUZ
Karşıyaka Tramvay hattı ile bütünleşecek Çiğli Tramvayı; İZBAN ve Bostanlı Vapur İskelesi bağlantıları ile Çiğli halkına daha hızlı, alternatifli ve konforlu toplu ulaşım kolaylığını da sağlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak; kent içi ulaşımda özel otomobili özendiren yaklaşımlar yerine, toplu taşıma yatırımlarına öncelik vererek araçların değil, insanların konforlu biçimde ulaşımını amaçlıyoruz. Bu yaklaşımın, orta ve uzun vadede İzmir’in yaşanabilirliğine ve cazibesine de önemli katkı sağlayacağını öngörüyoruz.
Şehir içi ulaşımda karbon ayak izini düşüren ulaşım yatırımları yaparak iklimi, doğayı ve çevreyi koruyan sürdürülebilir ulaşım yaklaşımıyla hareket ediyoruz. Bu vizyonla; vatandaşlarımız için hesaplı ve konforlu, belediyemiz için işletme maliyeti verimli bir ulaşım sistemi tasarlıyoruz.
Düşünün; sadece bir buçuk yıl içinde 451 otobüs, iki arabalı vapur satın aldık. Geçen yıl tek seferde aldığımız 364 otobüsle Türkiye’deki en büyük alımına imza atan yerel yönetim olduk.
Göreve başladığımızda yüzde 12'si yapılmış olan Narlıdere Metrosu için hızla 125 milyon Euro'luk finansman sağladık. İki yıl bile dolmadan, olağanüstü bir hızla bu hattaki çalışmalarımızı, yüzde 72 seviyesine getirdik. Geçtiğimiz zor döneme rağmen yer altında 11 kilometre tünel kazdık, ışığı gördük. Şu anda Türkiye’nin en ucuz ve inşaatı en hızlı ilerleyen metro projesi olan 7,5 kilometre uzunluğundaki Narlıdere Metrosu’nu, 2022 yılı sonunda hizmete açarak Evka-3’ten Narlıdere’ye kesintisiz bir ulaşımı mümkün kılacağız.

KARABAĞLAR-GAZİEMİR METROSUNA ONAY
Cumhuriyetimizin 100 üncü yıldönümünü kutlayacağımız 2023'te ise, 11 kilometre uzunluğundaki Çiğli Tramvayımızı hemşerilerimizin hizmetine sunacağız. Böylece, görev süremin ilk dört yılında, toplamda 18,5 kilometrelik yeni metro ve tramvay hatlarını, İzmir'in raylı sistem ağına dahil etmiş olacağız. Bunun sevinci ve gururunu da ayrıca sizlerle paylaşmak istiyorum.
İzmir’deki metro ağının bir diğer fazı olacak Karabağlar-Gaziemir Metrosu Uygulama projemiz ile ilgili güzergâh çalışmaları tamamlanıp ön projeler onaylandı. Halkapınar'dan Adnan Menderes Havalimanı'na uzanacak bu hat; Yenişehir, Basmane, Çankaya, Eşrefpaşa, Karabağlar ve Gaziemir güzergâhını izleyecek. 28 kilometre ile kentin en uzun metro hattı olacak bu hat; yoğun konut alanlarının yanı sıra Sarnıç, ESBAŞ, Fuar İzmir, Kemeraltı ve Gıda Çarşısı gibi önemli iş merkezlerini de birbirine bağlayacak. Tüm bunların üzerine, hafta başında İzmirimiz adına mutluluk verici bir gelişmenin yaşandığını da ifade etmek istiyorum. Kentimizin ulaşım altyapısında çok önemli bir ihtiyacı karşılama yolunda, yine kendi öz gücümüzle başlayacağımız bu yeni yatırımın müjdesini, birazdan Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun verecek olması, gururumuzu ve mutluluğumuzu daha da katlıyor.

İZMİR’İ DEMİR AĞLARLA ÖRECEĞİZ
“İzmir’i demir ağlarla öreceğiz” demiştik. Bahsettiğim tüm bu raylı sistem yatırımlarımız ve bugün temelini attığımız Çiğli Tramvayı ile İzmir halkına verdiğimiz bu sözü, bir bir yerine getirmenin onurunu yaşıyoruz.

Tüm bu büyük ulaşım yatırımlarımızı; öz kaynaklarımız ve belediyemizin güçlü mali yapısının, uluslararası alanda yarattığı güvenilirlik sayesinde gerçekleştiriyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçe disiplini ve güvenilirliği; dünyanın en büyük altyapı yatırım kuruluşlarından, ülkemizdeki kamu bankalarından bile daha düşük faiz ve uygun ödemeli vade koşullarıyla, finansman kaynağı bulmamızı mümkün kılıyor. Örneğin Çin merkezli Asya Altyapı Yatırım Bankası, Türkiye’de ilk kez bir yerel yönetime, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kredi sağladı.  Tüm bunlar; belediyemizin, dünyanın her yerinde saygınlığının, itibarının ve kent yönetimimize duyulan güvenin göstergeleridir.
Pandemiyle derinleşen ekonomik krize, belediyemizin gelirlerinin ciddi oranda düşmesine, depreme ve en son yaşadığımız sel felaketi gibi krizlere, yaşadığımız acılara rağmen tüm yatırımlarımızı, kararlılıkla sürdürüyoruz.

EN ÖNEMLİ KİLOMETRE TAŞI
İzmir’de sosyal ve demokratik belediyecilik anlayışının gereğini yerine getirmeye ve vatandaşlarımızın en temel beklentilerinin başında gelen ulaşım ihtiyacını çözmeye büyük bir azimle devam ediyoruz. İzmir’in her yerine çevre dostu, nitelikli, güvenilir, engelsiz, ekonomik ve konforlu toplu ulaşımı sağlayarak kentimizin yaşam kalitesini artırmak için durmadan, canla başla çalışıyoruz.
Bugün temelini attığımız Çiğli Tramvayı’nın da bu hedeflerimizi gerçekleştirmemizde önemli bir kilometre taşı olduğunu düşünüyorum.  Sayın Genel Başkanımızın İzmir için böyle mutlu bir günde, bizi onurlandırmasından büyük bir sevinç duyduğumuzu ifade ediyor, kendilerine şükranlarımı sunuyorum.”

ÇİĞLİ’YE BAHARI GETİRDİNİZ
Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü de, “Mart’ın sonu bahar diyerek Anadolu’ya baharı getiren Sayın genel başkanım bugün Çiğli’ye gelerek de baharı getirdiniz. Çiğli çok eski ve tarihi bir kent ve buluşma noktası özelliğini taşıyor. Bu özelliğini kazanmasında başka özelliği öne çıkıyor. O da bu kentin demiryolu kenti olmasıdır. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Türkiye’yi demir ağlarla örmüştü şimdi Tunç Soyer ve arkadaşları İzmir’i demir ağlarla örecekler. Pandemi, sel, deprem demeden bütün şartlar altında bu ihaleyi yapan herke başta Büyükşehir Belediye başkanımız ve çalışma arkadaşlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Hayırlı olsun” dedi.