Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ESHOT Genel Müdürlüğü 2018 Mali yılı Kesin Hesabı ile Taşınır Kesin Hebası ilgili oy çokluğuna uygun bulunduğuna ilişken plan bütçe komisyonu raporu konuşuldu.

TOPLAM BORCU 3 MİLYAR 63 MİLYON TL
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Yeşim Tekoğlu 2018 yılı kesin hesabı hakkında söz alırken, kesin hesapların gelir ve gider bütçe kalemlerinin özenle incelendiğini belirtti. Tekoğlu,  “2018 yılı kesin hesabı, mali disiplinden taviz vermeden yerelde kalkınmayı sağlamak amacıyla sağlık, kültür, sosyal hizmetlere önem vererek başarılı bir şekilde hayata geçirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 yılı itibariyle toplam borcu 3 milyar 63 milyon TL’dir. 2018 kesin hesabı oylamaya sunarken şuna dikkat etmenizi istiyorsunuz siz bu kesin hesaba ret oyu verirseniz bu bütçeyle yapılan sosyal yardımları sağlanan istihdamları ve tüm hizmetleri yok saymış olacaksınız o yüzden oy verirken iyi düşünün. Bir önceki dönem belediye yönetimimize başkanımız Aziz Kocaoğlu’na ve tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkürlerim sunuyorum”  diye konuştu.

HIZAL SERT KONUŞTU
Tekoğlu’nun konuşmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal sert açıklamalarda bulundu.
Hızar konuşmasında şunları söyledi:
“Sayın sözcü kadar bizler de kesin hesabının yapılan noktasında mutlu olalım ama ne yazık ki burada meclis üyesi arkadaşımızı kadar tatmin olmadık. Kesin hesabı değerlendirirken aynı zamanda yıl içerisinde yapılan faaliyetlerin değerlendirilmesi gerekiyor. Hepimiz İzmirliyiz diyoruz, İzmir’in çok daha iyi yerlere gelmesi için mücadele veriyoruz. İzmir’de hepimizin çok iyi bildiği, gördüğü sorunların giderilmesi için bir çaba harcanmış mı bizce hayır. Bir kere çok ciddi çevresel, ulaşım, trafik, alt yapı, kentsel dönüşüm sorunları var. Bu sorunların giderilmesi adına kesin hesap cetvelinde yapılmış elle tutulur net çalışmalar yapılmıştır. Bizce ciddi sorunlar mümkündür. Burada asıl konu belediyenin finansal konusudur. Çokça dile getirilir, birincisi borçsuz belediye, bir diğeri de kredi notunun yüksekliğidir. Şimdi gerçekten belediyenin borçsuz bir yapıya sahip olduğunu birazdan anlayacağız. Kredi değerlendirme kuruluşlarının belediyenin notunun yüksek olması bizi mutlu ediyor. Şu da bir gerçek bir belediyenin asli görevleri arasında kredi kurumlarından yüksek not almak yoktur. Bir belediyenin asli görevlerini arasında tasarruf yoktur. Elbette ki kaynakların çarçur edilmesini değildir. Asli görevi kent için yatırımları yapmış olmasıdır. İlerleyen yıllarda göreceğiz borçlanma koşunda belediyemize kambur olacağız” dedi. 

OPERA BİNASINA 66 MİLYON YATIRIM YAPILIRKEN…
Bütçenin ESHOT’un yüzde 98’ler seviyesinde gerçekleşme oranı var. Bazı muhasebe teknikleriyle birleştirmek gayet mümkün. Asıl sorun bütçesinin geçekleşmesi gerçekleşme oranı ve dağılmasıdır. Evet, belediye bir tasarruf yaptı fakat yatırımlar alanında tasarruf yaptı. Mesela yapı işleri daire başkanlığına 430 milyonluk bütçenin 280 milyonluğu kullandı.  176 milyonluk ödeneğinin 86 milyonu kullanılmış. Kesinlik karşı olmamakla birlikte sadece bir tespit açısından söylüyorum. Karşı çıkıyoruz anlamına gelmesin, tespitte bulunuyoruz. Bir opera binasına 66 milyon TL yatırılırken İzmir gibi her gün sorunlar yaşanırken ve otopark sorununa 20 milyon TL harcanmıştır. Belediyemizin finansal durumu konuşulurken borçsuz belediye dedik. Baktığımızda kısa ve uzun vadede 3 milyar TL’nin üzerinde belediyenin şirketleriyle değerlendirirsek 4 milyonun üzerine çıkıyor. Borçsuz belediye söyleminin Ne kadar yanlış olduğunu görüyoruz.

BU TABLO NET ŞEKİLDE GÖSTERİYOR
ESHOT 1 milyon 230 net finansal gideri göstermiştir. Sadece bu tablo bile çok iyi gösteriyor. Bu kadar harcama yapılmış sorunlar çözülmüş mü hayır, umarım bundan sonraki dönemde daha net adımlar atılır. 4 milyarın üzerinde borcu olan yatırımlar noktasında ciddi şekilde tasarruf 712 milyon TL başka kurumlara kaynak aktarılmıştır. Bütçenin verimli kullanılmadığını İzmirli hemşerilerimizin için yararlı yatırımlar silsilesini görmekteyiz.

RAKAMLAR BİZİ YANILTIYOR
ESHOT toplu ulaşımda bizim ana hususumuz. Günümüz şartlarında İzmir’de ciddi anlamda raylı sistemler toplu taşıma sistemi kurulması gerekiyordu. Dolasıyla ESHOT bizim için önemlidir. ESHOT günümüz teknolojilerine ayak uyduramıyor. 2018 yılı gerçekleşen 818 milyon. Bu bizi rakamsal olarak bizi yanıltıyor. Esasında ESHOT bu kadar geliri olmuyor Büyükşehir Belediyesi tarafından aktarılmış bir 330 milyon civarında aktarımı var. Sermaye gideri 20 milyon kadar yatırım yapılmış. 20 ya da 30 otobüs alınmış. 

VAATLERİNDE KARBON SALIMINI YÜZDE 20’LERE ÇEKECEĞİZ DEMİŞTİNİZ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığında seçim vaatleri arasında İzmir’de karbon salınımın yüzde 20’lere çekmekti. Biz de istiyoruz yüzde 30 olsun. Henüz çözüm noktasında bir çözüm üretilemeyen, ESHOT’un elektrikli otobüs sorununu aşmamız nerdeyse imkansız. Bütçe ile de çözülebilmesi neredeyse imkansızdır. Bu vesileyle şahsim ve grubum adına olumsuz oy vereceğimiz saygılarımızı iletiyoruz."

BİZE HESABI HALK SORAR
AK Partili Erhan Çalışkan’ın, “Kuzguna yavrusu güzel gelirmiş, sizin yapılanlar üzerine olumlu görüş bildirmeniz normal” açıklamalarında CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu cevap verdi. 
CHP’li Özuslu, “Bizim yavrumuz güzeldir. Biz kuzgun değiliz. Bizim her yaptığımız da güzeldir. ‘Biz İzmir’in problemlerine yöneliyoruz, İzmir’den bahsediyoruz’ deyip başka mukayeselerle başka işler yapılıyor. Bütçe bir tercihtir. Bütçe siyasi bir şeydir. Hepimiz siyasetçiyiz. Bizleri halk seçti. Ülkenin meclisinde geçen bütçe görüşmelerini hatırlıyor musunuz? Orada rakam mı konuşuluyor? Biz de burada siyaset yapacağız. 100 TL’niz var, onu nasıl kullanacaksınız. AK Partili arkadaşlar başka kullanır biz başka kullanırız. Biz sosyal demokrat halkçı bir gelenekten geliyoruz. Bize bütçenin hesabını halk sorar. İzmir halkı da yüzde 58 ile tercih göstermiştir. Biz İzmir’de her işin nasıl daha iyi yapılacağını konuşursak elbette bu mümkün. Kesin hesabı konuşuyoruz. Bütçe ya da faaliyet raporu konuşuluyor olsaydı eleştirileri anlamak mümkündü. Bu konuşmayı yapmayı zorunlu hissettim” açıklamasında bulundu. Özuslu’nun ardından AK Partili Hızal, “Bu mesele bu noktaya gidecekse, meclisi toplamayalım”  dedi.

FAZLA ZORLAMAYIN
Başkan Soyer bir kez daha söz aldı ve “Sadece kesin hesap konuşulacaktı. Biz 2 saattir her şeyi değerlendirdik, hiç müdahale etmedim. Bu bir demokrasi gereğiydi, bunu daha fazla zorlamanın anlamı yok” diye konuştu.  Salonda meclis üyelerine sorularak tek tek oylama yapıldı.

İZSU’NUN BORCU 469 MİLYON 224 TL
2018 yılı İZSU Genel Müdürlüğü faaliyet raporu ve kesin hesabının görüşüldüğü toplantıda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, İZSU’nun faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi Yeşim Tekoğlu ise 2018 yılı İZSU kesin hesap cetveli hakkında açıklamalarda bulundu. AK Parti’nin ve MHP’nin ret oyu verdiği İZSU kesin hesabı oy çokluğuyla kabul edildi. CHP’li Tekoğlu, İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2018 yıl sonu itibariyle 469 224 bin TL borcu olduğunu belirtti.

İZSU BU YATIRIMLARI YAPMAZSA…
İZSU faaliyetlerine ve kesin hesabına eleştirilerde bulunan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “İZSU 2018 faaliyet dönemi içerisinde istenilen faaliyetleri ve yatırımları yerine getirememiştir. İZSU’nun 2018 mali yılı geliri 1 milyar 563 milyon TL. İZSU giderlerinde öngörülen bütçe 2 milyar 176 milyon TL . Gerçekleşen ise 1 milyar 610 milyon TL. Buradaki sapma 566 milyon TL. İZSU, yatırımcı bir kuruluş böyle bir sapma oranı kabul edilemez. 1 milyar 610 milyon TL içerisinde yatırıma harcanan rakam 578 milyon. Eğer İZSU bu yatırımları yapmazsa, biz koku problemini, yüzülebilir körfez sorununu, musluktan akan suların içilip içilmeyeceğini tartışmaya devam edeceğiz ve yağan yağmurlarda şehrin belli bölgelerinde araçlarımız sular altında kalmaya devam edecek. Şahsım ve grubum adına ret oyu vereceğimizi söylemek isterim” dedi.