GÜNDEME BAKIŞ – Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz’un görevden alınmasının ardından Urla Kaymakamı Önder Can, Belediye Başkanvekili olarak atanmıştı. Can, geçtiğimiz hafta başka bir ilçede görevlendirdi. Can, görevden alınmasıyla ilgili farklı iddialar gündeme getirildi. Kaymakam Can, bu konuda sessizliğini bir açıklamayla bozdu. Can, şunları söyledi:

“20.09.2017 den beri yürüttüğüm Urla Kaymakamlığı ve 18.12.2019 tarihinden beri sürdürdüğüm Urla Belediye Başkan Vekilliği görevlerinden İçişleri Bakanlığının 29.12.2020 tarihli Geçici Görevlendirme Olur'u ile Aydın Köşk Kaymakamlığına atanmış olmam nedeniyle ayrılmış bulunuyorum. Bu görev yeri değişikliğinin ilçemizde son dönemde gerçekleşen Hazine ve Orman arazileri ile ilgili usulsüzlüklerle ilişkilendirilmesine dair haberlerin gerçekle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Söz konusu operasyonun gerçekleştirilmesinde dönemin Urla Cumhuriyet Başsavcısı ile birlikte en büyük katkıyı sağlamış kişilerden biri olarak adımın bu usulsüzlüklerle birlikte anılmasından üzüntü duymaktayım. Hazine ve Orman arazilerinin işgali ve İmar Barışı usulsüzlüklerine karşı sürdürdüğüm mücadele İzmir Çevre Ve Şehircilik il Müdürlüğü Milli Emlak Birimi', Urla Kaymakamlığı ve Belediyesindeki mesai arkadaşlarım ile Muhtar arkadaşlarımın malumudur. Görev sürem boyunca yaklaşık 320 hazine arazisini işgalden kurtarmış ve pek çok usulsüz imar barışı başvurusunun iptalini sağlamış olmanın vicdani rahatlığını ve gururunu taşımaktayım”

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ETİK BULMADI
Bu görev yeri değişikliğinin gerekçesi ise şahsımın hem Kaymakam hem de Belediye Başkan Vekili olarak görev yaptığı Urla ilçesinde her ne kadar hukuken bir engel bulunmasa da, emekli olunca yerleşmek amacı ile babamla birlikte, eşi doktor olarak görev yapan 17 yıllık bir Mülki idare Amiri olarak şahsi birikimlerimiz ve banka kredileriyle ile de olsa 5 ay önce 125+125 toplam 250 m2 konut inşaat iznine sahip 1785 m2 büyüklüğünde bir arsa satın almasının İçişleri Bakanlığınca Etik bulunmamasıdır.

HESAP HAREKETLERİ ORTADA
Satın alma bedeli olarak bazı sosyal medya ve haber organlarında dile getirilen meblağlar abartılı ve gerçeği yansıtmamaktadır. Gerçek satın alma bedeli ve kaynağı olan paraya ilişkin mevduat ve banka kredi hesaplarımıza ilişkin resmi belgeler İçişleri Bakanlığının ilgili makamları ile paylaşılmıştır. Bu işlemle ilgili hesabını veremeyeceğim tek bir kuruşum bile kesinlikle bulunmamaktadır. Bununla ilgili herhangi bir endişem veya açıklayamayacağım bir husus olsa zaten bu satın alma işlemini gerçekleştirmezdim.

KİŞİSEL ÇIKAR AMAÇLI TALEPLERİN KARŞISINDA DURDUM
Meslek hayatım boyunca görev yaptığım tüm il ve ilçelerde Türkiye Cumhuriyeti Devletinin onurlu bir Kaymakamı olarak; Din, dil, ırk, siyasi düşünce ayrımı yapmaksızın eşit, adil, şeffaf, tarafsız ve hesap verebilir bir yönetim sergilemek yegane amacım olmuştur. Kimden gelirse gelsin kamu yararı amacına hizmet eden her talebi gerçekleştirmeye çalıştım. Kişisel çıkar amaçlı taleplerin ise her zaman karşısında durdum. Bu çabama beni yakından tanıyan bütün vatandaşlarımız, yakın mesai arkadaşlarım ve Allah şahittir.

6 MİLYON BORÇ VARDI, KASADA ŞİMDİ 20 MİLYON TL VAR
Aynı ilkelerle 18.12.2019 tarihinde yaklaşık - 6.000.000 TL şirket ve piyasa borcu ile (SGK ve Vergi Borçları hariç) devraldığım Urla Belediye Başkan Vekilliği görevini de, emeğiyle çalışan 1 kişiyi bile işten çıkartmadan, kasasında yaklaşık 20.000.000 TL nakit para ve mesai arkadaşlarımla birlikte Urla'ya yapmaya çalıştığımız hizmetlerle devretmenin gururunu taşıyorum. Urla Belediyesinde mesai mefhumu gözetmeden büyük bir özveriyle çalışan Memurundan, Sözleşmelisine, Kadrolu işçisinden, KHK 'lısına tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyor ve kendilerine bundan sonraki hayatlarında mutluluk ve başarılar diliyorum.

GERÇEKLER ER YA DA GEÇ…
20 Eylül 2017 tarihinde gururla başladığım Urla Kaymakamlığı ve 18.12.2019 tarihinde başladığım Urla Belediye Başkan Vekilliği görevlerinden yine büyük bir gururla, başım dik ve vicdanım rahat bir şekilde 31 Aralık 2020 tarihinde ayrılmış bulunuyorum. Bana ve aileme hayatımız boyunca unutamayacağımız bir 39 ay yaşatan değerli Urla halkına ve kıymetli mesai arkadaşlarıma bu vesileyle teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Hakkımda ki asılsız iddialara ilişkin cevabım ve son sözüm ise;"Gerçeklerin er veya geç ortaya çıkmak gibi kötü bir huyu vardır."