Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ- Gaziemir Belediye Meclisi Nisan ayı olağan birinci oturumu Başkan Halil Arda yönetiminde gerçekleşti. Divan katipliği seçimi, ihtisas komisyonları üyelikleri, meclis başkanvekilliği ve encümen üyeliği seçimi yapıldığı toplantıda belediyenin 2020 Yılı Faaliyet Raporu ve Denetim Komisyonu Raporu görüşüldü.

30 CİVARINDA ÇALIŞANIMIZ POZİTİF 
Toplantının açılış konuşmasında dünya ve ülkemiz üzerinde yarattığı olumsuz etkiye değinen Başkan Halil Arda toplantı öncesinde belediyedeki koronavirüs vakalarına ilişkin bilgilendirme yaptı.  “Maalesef 30 civarında çalışanımız pozitif, temaslılarla birlikte epey arkadaşımız çalışamaz durumda” dedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ TARTIŞMASI 
Meclis toplantısının başlangıcında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla feshedilen; kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadele edilmesini içeren İstanbul Sözleşmesi hakkında tartışma yaşandı. CHP’li meclis üyeleri, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi kararını kınarken AK Partili ve MHP’li meclis üyeleri İstanbul Sözleşmesi’nin aile yapısına zarar verdiğine yönelik ifadeler kullanarak sözleşmenin feshinin doğru bir karar olduğunu savundu.  Kadın cinayetlerine dikkat çeken Belediye Başkanı Halil Arda da AK Parti ve MHP meclis üyelerine tepki gösterdi. Arda, “Kadınların hiç mi suçu yok diyen bir kadın milletvekili var. Kadınlar öldürüyor siz bunları söylüyorsunuz. İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan sizsiniz, okumadan mı imzaladınız çok merak ediyorum? Kadınların çığlıklarını yapılacak ilk seçimde duyacağınızı düşünüyorum” dedi.

ŞAHİN’DEN ELEŞTİRİ 
MHP’li Meclis üyesi Selahattin Şahin’in Başkan Arda’ya eleştiriler yöneltti. Şahin, “Daha önceki meclis toplantısında ‘müdürlerimiz atom karınca gibi çalışıyorlar’ dediniz. Şimdi diğer belediyelerden müdürler transfer ediyorsunuz. Diğer belediyelerden gelen maliyeti yüksek girdisi fazla olduğunu düşünüyorum. Başkan yardımcısı olarak bir süre görev aldıktan sonra müdürlük görevine atanıyor. Çalıştıkları belediye belediyelerde daha çok fazla maaş almalarına rağmen, daha düşük ücrete bu belediyeye gelmeleri hayatın olağan akışına aykırı olduğunu düşünüyorum. Diğer belediyelerden getirilen personeller nedeniyle yıllarca kadro bekleyen buradaki personele haksızlık olduğunu düşünüyorum. Atıf Bey mahallesinde bulunan arazinin Büyükşehir’de trampa yapılmasını doğru bulmuyorum.  Gaziemir Belediyesi’ne ait Buca’daki arazilerin Gaziemir’deki arazileri Büyükşehir ile trampa yolu ile devretmesini geçmişe ihanet olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda dava açtığımızı dile getirmek istiyorum” dedi. 

HANGİ PERSONELLE ÇALIŞACAĞIMA BEN KARAR VERİRİM
Eleştirilere yanıt veren Arda, “Sosyal medya sözleşmesi ile ilgili burada çok konuştuk. Limitleri yükseltin dedik. Bu konuda hiçbir adım atmadınız. Sözleşmeye uymadınız diyorsunuz, siz de İstanbul Sözleşmesi’ne imza atmıştınız uymuyorsunuz! Şu an belediyemizin 4 bin tane dosyası var, 4 tane avukat yetmiyor, avukat kadromuz yok ve avukat arkadaşlarımız gece 12’ye kadar çalışıyorlar. Hangi personelle çalışıp çalışmayacağıma idare olarak ben karar veririm. Herkes kendi kadrosunu getirip çalışmak durumunda. Nasıl sürgün yeri dersiniz? Aktepe-Emrez sizin için sürgün yeri mi? Veya Sarnıç’ta görev yapan arkadaşlar var, orası Gaziemir’in değerli mahalleleri değil mi? Belediyeyi zarara uğrattığımız yok, belediyeye kazandırdığımız yeni kaynaklar var, o kaynaklardan biz tüm masraflarımızı karşılarız. Hiç merak etmeyin. Buca’daki yerle ilgili hem mahkemeye müracaat etmişsiniz hem de teferruatlı bir şekilde konuşuyorsunuz. Kimseyi zarara uğrattığımız yok, karşılığında alacağımız bir sürü yatırım var. Meclisten de geçti. Nedense sanat merkezi deyince sizin tüyleriniz diken diken oluyor!” dedi. 

NEDEN O ZAMANA SES ÇIKARMADI

Arda konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Daha önce de söyledik; hazine arazilerinin imara açılmasını biz bilmeyiz, orman arazilerinin imara açılmasını biz bilmeyiz, belediye hizmet alanı olarak belirlenmiş yerlerin imara açılmasını biz bilmeyiz. Dolayısıyla yaptığımız iş ortaya çıktığında göreceksiniz, Gaziemir adına son derece memnun olunacak hem bir kültür sanat merkezine sahip olacağız, hem de 2 bin metrekarelik bir gençlik merkezimiz olacak. Büyükşehir Belediyemize de bu konuda teşekkür ediyoruz. Gaziemir’i geçmiş yıllarda AKP yönetirken, eğer sizin için buralar çok değerliyse neden peşine düşülmedi? Neden Büyükşehir Belediyesi’ndeyken kimse ses çıkarmadı. Niye CHP’li bir belediye dava açıp burayı Gaziemir’e kazandırdı. Keşke siz Gaziemir’i yönetirken bu davaları açsaydınız da bu davaları kazansaydınız da oraları değerlendirseydiniz. Bu konuda söyleyecek hiç sözünüz yok!” 

KOMİSYONLARA KİMLER SEÇİLDİ?

Meclis Birinci Başkanvekilliğine Necati Kırmaz, Meclis İkinci Başkanvekilliğine Ali Ekber Sarıgül seçildi.

Divan Katipliğine; asil üye olarak CHP’li Nevin Mutlu, CHP’li Leman Emin, AK Partili Tuğba Aksoy, yedek üye olarak CHP’li Cemal Çalışkan, CHP’li Murat Serin, AK Partili Hülya Cici seçildi.

Encümen üyeliğine; Murat Serin, Tahir Türkbay, Nevin Mutlu seçildi.

İhtisas komisyonları seçimi de yapıldı. Komisyonlara seçilenler şöyle;

Bayındırlık ve İmar Komisyonu: CHP’den Nevin Mutlu, Emin Aksoy, Murat Serin, Ünal Işık, AK Parti’den Uğur İnan Atmaca

Plan ve Bütçe Komisyonu: CHP’den İlhan Özköse, Bengü Sayköse, Cemal Çalışkan, Tahir Türkbay, AK Parti’den Oğuz Seyran

Çevre Komisyonu: CHP’den Emin Aksoy, Leman Emin, Cemal Çalışkan, AK Parti’den Ejder Öztop

Sağlık Komisyonu: CHP’den Ünal Işık, Emin Aksoy, Bengü Sayköse, İlhan Özköse, AK Parti’den Enver İşinibilir

Hukuk Komisyonu: CHP’den Leman Emin Cemal Çalışkan Emin Aksoy Bengü Sayköse, AK Parti’den Ali Gönen

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu: CHP’den Bengü Sayköse, Leman Emin, Nevin Mutlu, Murat Serin, AK Parti’den Tuğba Vural

Esnaf ve Pazaryerleri Komisyonu: CHP’den Cemal Çalışkan, Murat Serin, Ünal Işık, Nevin Mutlu, MHP’den Aydın Kemahlı

Kültür Komisyonu: CHP’den İlhan Özköse, Murat Serin, Emin Aksoy, Leman Emin, AK Parti’den Enver İşinibilir

Kurs, Eğitim ve Engelliler Komisyonu: CHP’den Ünal Işık, Tahir Türkbay, Bengü Sayköse, Leman Emin, AK Parti’den Tuğba Vural

Spor Komisyonu: CHP’den İlhan Özköse, Tahir Türkbay, Cemal Çalışkan, Murat Serin, AK Parti’den Oğuz Seyran

Kent Konseyi Komisyonu: CHP’den Cemal Çalışkan, Emin Aksoy, Nevin Mutlu, Bengü Sayköse, MHP’den Selahattin Şahin

Kentsel Dönüşüm Komisyonu: CHP’den Nevin Mutlu, Ünal Işık, Leman Emin, Tahir Türkbay, AK Parti’den Uğur İnan Atmaca

Deprem ve Afetler Komisyonu: CHP’den Bengü Sayköse Cemal Çalışkan Emin Aksoy, Nevin Mutlu, AK Parti’den Nuray Öztürk