Konak Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) bu yıl 5’incisini düzenlediği Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Ödül Töreni Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapıldı. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nünün de kutlandığı törene Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Genel Koordinatörü Karikatürist Sadık Pala, İGC önceki dönem Başkanı Misket Dikmen, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından, İyi Parti Konak İlçe Başkanı Coşkun Tatar, CHP ve İyi Parti İzmir İl Yöneticileri, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, İGC Yönetim Kurulu Üyeleri, muhtarlar, sivil toplum ve demokratik kitle örgütleri ile oda temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Türkiye’nin köklü müzik grubu Moğollar’ın muhteşem konseriyle taçlanan törende Ferhan Şensoy’un kızı Derya Şensoy video mesajıyla, CHP İzmir Milletvekilleri Tuncay Özkan,  Bedri Serter ve Atila Sertel ile Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç de gönderdikleri mesajlarıyla ödül törenine katılanları selamladı.

“KALEMİNİN HAKKINI, HALKININ ÇIKARLARINI KORUYAN TÜM GAZETECİLERİN ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUM”

Başkan Batur, törenin açış konuşmasında Konak Belediyesi’nin İzmir Gazeteciler Cemiyeti’yle birlikte bu yıl 5’incisini düzenlediği Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması’nın ayrı bir önem taşıdığını dile getirdi.  Her yıl önemli bir konuya karikatürün evrensel diliyle dikkat çekmelerinin yanı sıra Çalışan Gazetecilerin Gününü de kutladıklarını ifade eden Başkan Batur, “Yarışmamızın önemli bir misyonu var. Hem karikatürün daha özgür bir alana ihtiyacı olduğunu vurguluyor hem de ödül törenlerimizi özgürlüğü elinden alınmış gazetecilerin de olduğunu düşünerek çok özel bir güne, yani 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne denk getirmeye çalışıyoruz. Ben buradan çalışan ve çalıştırılmayan gazetecilerin gününü kutluyorum. Bu buruk günde onlarla birlikte olmaktan onur duyduğumu söylemek istiyorum” dedi.

Başkan Batur, ülkede yaşanan tüm zorluklara rağmen gazetecilik mesleğini hakkıyla icra eden tüm gazetecilerin gününü kutladığı konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Gazeteciler bu ülkede o kadar çok sorunla karşı karşıya ki kutlanacak bir şey bulamıyorlar maalesef. Ne yazık ki ülkeyi yönetenler toplumun tarafsız, hızlı ve doğru bilgi almasını istemiyorlar. Özgürce gazetecilik yapmak isteyenleri korku ve her türlü sansür mekanizmasını işleterek sindirmeye çalışıyorlar. Ülkemizde, doğru ve dürüst gazetecilik yapmak her geçen gün zorlaşıyor. İktidar bir zamanlar dördüncü kuvvet olarak bilinen ve gerçek demokrasilerde vazgeçilmez olan medyayı, gazetecileri ya bendensin ya da bu işi sana yaptırmam, zihniyetiyle baskı altında tutuyor. Meslek etiği, iktidar yanlısı gazeteciler yüzünden ayaklar altına alınıyor. O tür gazeteciler için tek hedef iktidarı her koşulda halka şirin göstermek. Doğrular, tarafsızlık onlar için gerekli değil. Basın, meslek ilkeleri onlar için hiç önemli değil. Onun için bu kadar baskı, tehdit, ifade özgürlüğü ihlallerine; özgürlüklerinin ellerinden alınmasına rağmen kaleminin hakkını, halkının çıkarlarını koruyan tüm gazetecilerin önünde saygıyla eğiliyorum.”

“YAŞASIN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ, YAŞASIN BASIN HÜRRİYETİ”

Karikatüristlerin, sanatçıların eserlerini özgürce sergileyebildikleri, gazetecilerin bildiklerini özgürce ifade edebildikleri bir ülkeyi hep beraber yeniden inşa edeceklerinin altını çizen Başkan Batur, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Bu ülkede gazetecilik doğru, tarafsız, dürüst gazeteciler sayesinde yeniden onurlu hale gelecek. Bu umutla yaşamaya devam ediyoruz, umutluyuz. Bugünü kutlayacağımız güzel günler bizlere çok yakın. Ve işte o gün gelene kadar biz özgür basın mücadelesinde doğru, dürüst basının, gazetecilerin yanında olmaya devam edeceğiz. Sizler de lütfen bu umudunuzu yitirmeyin.  Çünkü geliyor gelmekte olan. Bu iktidar artık gidecek. Ve bugün ne mutludur ki, özgürlüğünün, bağımsızlığının, aynı aydınlık geleceğin peşinden koşan, demokrasiyi, adaleti savunan, memleketini canından çok seven,  çıkarları uğruna vatanını satmayan bizler, bugün burada bir aradayız. Bugün, bizleri burada büyük karikatür ustası Eflatun Nuri bir araya getirdi. Emeği geçen başta Sadık Pala kardeşim olmak üzere İzmir Gazeteciler Cemiyetinin değerli başkanına ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Yarışmayı bizden önceki dönem başlatan değerli başkanımız Sema Pekdaş’a teşekkür ediyorum. Bizlere eserlerini gönderen değerli karikatüristlerimize, bu eserleri titiz bir inceleme sürecinden geçirerek değerlendiren jürimize çok teşekkür ediyorum. Elbette her yarışmanın dereceye girenleri oluyor ama yarışmaya katılmak da ayrı bir onur. Tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum. Her eser, etkilerini yaşamımızın her alanında hissettiren ‘iklim ve çevre’ konusuna ışık tutuyor, bizleri tekrar ve tekrar dünyayı ve önümüzdeki süreci düşünmeye itiyor. Karikatür de aklıyla, yaratıcılığıyla zaten böyle bir sanat dalı. Onu yaşatmak, karikatüristlerimize daha çok alan açmak, ülkemizde daha çok karikatürist yetişmesini sağlamak hepimizin görevi. Karikatüristlerin, sanatçıların eserlerini özgürce sergileyebildikleri, gazetecilerin bildiklerini özgürce ifade edebildikleri bir ülkeyi de hep beraber yeniden inşa edeceğiz. Yaşasın ifade özgürlüğü, yaşasın basın hürriyeti.”

GAPPİ: BASIN NE KADAR ÖZGÜRSE HALK O KADAR ÖZGÜRDÜR

 İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, 10 Ocak 1961 yılından bu yana kutlanan Çalışan Gazeteciler Günü’nün tarihçesine değindiği konuşmasında, 10 Ocak’ın aslında gazetecilerin bayramı olduğunu ancak uzun süredir bayram yerine çalışamayan, çalıştırılmayan gazetecileri andıkları bir gün haline geldiğini söyledi. 2021 basın özgürlüğü endeksinde Türkiye’nin, 180 ülke arasında 153’üncü sırada olduğunu hatırlatan Gappi şöyle konuştu:
“Basın özgürlüğü yalnızca demokrasinin bir parçası değildir. Fikir özgürlüğünün, insan olma erdeminin de en önemli parçalarından biridir. Basın ne kadar özgürse halk o kadar özgürdür. Basın mensuplarının görevi sadece ve sadece halka gerçekleri anlatmaktır. Güç sahiplerine iltifat etmek, onları övmek değildir. Halkımızdan tek talebimiz doğru habercilikten yana olmanız. Ve bu doğru habercilik çizgisini sürdüren medya kuruluşlarının yanında olmanız. Bugünlerde çok zorlu süreçler yaşıyoruz. Söze, habere, fikre yasak getirildi ama hiç değilse çizgiler özgür olsun diyerek 5 yıl önce iddialı bir karikatür yarışması için yola çıktık. İzahı olmayanın mizahı olsun dedik.”

 “TÜRK BASINI ÜZERİNDEKİ TOZLARI SİLKELEYECEK”

 Beş yıldır düzenlenen yarışmada emeği geçen İGC eski Başkanı Misket Dikmen, Konak Belediyesi geçmiş dönem Başkanı Sema Pekdaş ve desteğiyle yarışmanın gelişmesini sağlayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a teşekkürlerini ileten Gappi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türk basını uzun süredir siyasal ve ekonomik bir kuşatma altında. Tarihinde görülmemiş bir tekelleşme içerisindeyiz. Eleştirel ve bağımsız yayın yapan kurumlarımızın sayısı her geçen gün azalıyor. Kabus gibi para cezaları geliyor.  Pandemide gazetelerimiz satılmakta zorlanırken zamlar da üstümüze geliyor. Üç günde bir matbaalar bizlerden zam istiyor. Bizler bu mücadeleden vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz. Var gücümüzle çalışıyoruz. Meslektaşlarımızın haklarına sahip çıkıyoruz, ücretsiz meslek içi eğitimler düzenliyoruz. Dimdik onların yanında duruyoruz. Çünkü biz gücümüzü ‘Milliyetçilik; vatan, millet, Sakarya, kan, ırk, bayrak edebiyatı mıdır yoksa ulusun çıkarlarını onurunu herkese karşı savunmak yani tam bağımsızlık mıdır?’ diyen Uğur Mumcu’dan, araştırmacı gazetecilikten hiçbir koşul altında ödün vermeyen Metin Göktepe’den, ‘Bu topraklara yakışan birbirlerinin dillerini bilen, konuşan, farklılıklarını bir araya getiren insanlarının güzelliğidir’ diyen Hırant Dink’ten, Abdi İpekçi’den ve onlarca demokrasi şehidimizden alıyoruz. En büyük mirasımız olan Hasan Tahsin’den, ilkelerinden zerre taviz vermeyeceğimiz Mustafa Kemal Atatürk’ten alıyoruz gücümüzü. Bugün değilse bile yarın mutlaka Türk Basını üzerindeki tozları silkeleyecektir.”

PALA: BATUR BAŞKANIMIZ YARIŞMAYI İLERİYE GÖTÜRDÜ

Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Koordinatörü, Karikatürist Sadık Pala da  yaklaşık beş yıl önce İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ne seçilen ilk ve tek karikatürist olarak yönetime geldiğinde bir karikatür yarışması yapmayı önerdiğini anımsatarak, “Çok olumlu baktılar. Bunu güçlü bir paydaşla yaparsak temellerinin çok daha sağlam olacağın söyleyerek Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş’a gittik. Hemen kabul etti. Daha sonra seçimle yönetime gelen Abdül Batur Başkanımız da yarışmayı çok daha ileriye götüreceğinin sözünü verdi ve gerçekten de öyle oldu. Bir iki hafta geçmeden de Eflatun hocamızın uzun yıllar yaşadığı Karataş semtinde, basın merkezi önüne büstünü diktirdi. Ardından çok güzel yarışmalar yaptık. Katılımcı sayısı her zaman arttı. 400’lerden 500’lere çıktık. Bu sene de 700’e yakın eser geldi” dedi.

FERHAN ŞENSOY PORTRELERİ TİYATROSUNA GÖNDERİLECEK

Bu yıl portre dalında karikatüristlerin Mizahçı, Tiyatrocu, Yönetmen ve Oyuncu Ferhan Şensoy’u çalıştıklarını belirten Pala, çok başarılı işlerin geldiğine işaret ederek, eserlerin yarışma sergisinin ardından Ferhan Şensoy Tiyatrosu’na yollanacağını açıkladı. Pala, Moğollar’ı geçtiğimiz aylarda yaşamını yitiren Leman Dergisi Çizeri Kaan Ertem’in tekrar bir araya getirdiğini anımsatarak, grubun ve yarışma kapsamında verecekleri konserin bu nedenle kendileri için çok önemli olduğun da sözlerine ekledi. Pala, Konak Belediyesi’ne, Başkan Abdül Batur’a ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ne yarışmaya katkıları nedeniyle teşekkür etti.

ŞENSOY: BABAMIN MANEVİ MİRASINA SAHİP ÇIKTIĞINIZI BİLMEK GÜZEL

Usta sanatçı Ferhan Şensoy’un kızı oyuncu Derya Şensoy’un video mesajı da ödül töreninde yayınlandı. Şensoy mesajında, “Babamın bizlere bıraktığı manevi mirasa bizler kadar sahip çıktığınızı ve değer verdiğinizi bilmek çok güzel. Hepimizin hayatına yazdıklarıyla, söyledikleriyle ve duruşuyla dokunmuş olması, onu ve eserlerini yaşatırken umarım en büyük gücümüz olmaya devam eder” ifadelerine yer verdi.

EFSANE MOĞOLLAR’DAN EFSANE KONSER

Açış konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi. Kazanan eserlerin tek tek ekrana yansıtıldığı törende, ödüller sahiplerini buldu. Karikatür sanatının yüceltildiği ve gazetecilerin doğru, dürüst, tarafsız haber yapma mücadelesinin simgesi Çalışan Gazeteciler Gününün kutlandığı 5’inci Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Ödül Töreni efsane müzik grubu Moğollar konseriyle devam etti.