GÜNDEME BAKIŞ- Buca Belediyesi’nin Ekim ayı son oturumu Başkan Gümrükçü yönetiminde gerçekleşti. Meclis’te 2021 yılı bütçesi tartışıldı.

AK PARTİ’DEN ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ ELEŞTİRİSİ
Daha sonra performans raporunu eleştiren ve olumsuz oy kullanacağını kaydeden Kaner sözlerini şöyle sürdürdü; “Bir metropol ilçeyiz, vatandaşımız da belli. Bayraklı ve Konak incelendiğinde bizim sahip olduğumuz personel ile daha verimli işler yapmamız lazım. Mevcut emekçi arkadaşlarımız ile bahsi geçen performans raporunda daha verimli, daha iyi ve daha aktif bir hizmet alabiliriz diye düşünüyorum. Bize 500 günü anlattınız ve biz de AK Parti Grubu olarak her zaman yanınızda olduk, destek verdik. Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Plan ve Proje Müdürlüğü’ne bence yeterince bütçe ayrılmamış. Plan ve Proje Müdürlüğü’ne 1 milyon 393 milyon ayırıyoruz,  Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’ne  6 milyon ayırıyoruz. Özel Kalem Müdürlüğü ise size bağlı ve bütçesi 8 milyon. Konak Belediyesi’nde Özel Kalem Müdürlüğü’nün bütçesi   2020 yılında 3 milyon,  keza Buca Belediyesi’nde de Özel Kalem Müdürlüğü bütçesi 4 milyon.  Bizim geçen yıl ki bütçemiz de bu 8 milyondan pek de uzak değil. Sizin belediye başkanlığınızda arzumuz bir eser meydana getirip onunla anılmak. Rutin çalışmalar ise zaten yapılıyor. Burada siyasi dokunuş ve belediye başkanı dokunuşu anlamında statikodan çıkarak farklı bir dokunuş olması gerektiğine inanıyoruz. Size verdiğimiz sınırsız destek ile sizin bu dokunuşları yapmanızı arzu ederdik. Ataşehir’in imar durumu ve yapılaşması ile hem belediyenin vergi kazanımı hem Çiğli’nin kazanımını görüyoruz. Çiğli Devlet Hastanesi’nin yapılaşması ve Yeni Mahalle’nin olumsuz anlamda Ateşhir’den ayrıştığını da görüyoruz. Bunun yanında Sasalı, Harmandalı, Güzeltepe, Maltepe’nin imar anlamında önünün açılması ve vergi anlamında katkı sağlaması lazım ama bu işlemlere ayrılan para sadece 300 bin lira bu bizi üzdü. Çiğli’yi kalkındıracak projelere böyle az bütçe ayırırken özel kaleme 8 milyon bütçe bizi hayal kırıklığına uğrattı. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne ayırdığınız bütçe 8 milyon özel kaleme de 8 milyon biz yaptığımız yardımlarla övünürken sizin özel kaleme bu bütçeyi ayırmanız hayal kırıklığı. Kıyı Kesimi İmar çalışmasına ayrılan bütçede bizce yetersiz. Çiğli denizine kavuşmak istiyor ama bununla ilgili ayırdığımız para sadece 100 bin lira. Ataşehir Mahallesi’ne 60 bin, Harmandalı’ya 100 bin ayırdığınız bütçe bu . Özellikle şirketlerin şeffaflığı konusunda yasal zorunluğunuz olmasa da şirketlere ödediğiniz paranın nerde nasıl isterseniz görüşmeye hazırız. İdare performans raporu geçen yıldan farklı değil. İdari performans raporu statik, önceki dönemi içinde barındıran ve bizi kentleşme noktasında bir yere götürecek durumda değil. Bunları düşünerek bu konuda ret oyu vereceğiz” dedi.

AVDAN'DAN AK PARTİLİLERE YANIT 
Bütçe görüşmesi öncesi söz alan  Çiğli Belediyesi Başkan Yardımcısı CHP’li Mustafa Avdan hem performans raporuna hem de bütçe eleştirilerine yanıt verdi. Avdan , “Bir önceki seçimde performans raporu  oy birliğiyle geçiyor ve hala o dönem içerisindeyiz.  Ama şimdi ise oy çokluğuyla geçiyor. Bu bence siyasi bir karar. Gelir bütçemiz gelince de şunları söylemek isterim;  bizim birinci gelirimiz vergi geliridir. Bina, arsa, ilan, çevre gibi harçlar ve b u rakam 134 bin 32 lira olarak görünüyor. Gerçekleşme oranı yüzde 55 oranında bu da yaklaşık olarak 68 bin liraya tekabül ediyor. Katı atık bedeli vb. gibi gelirlere ise baktığımızda 73 bin 137 lira,  rakamı gerçekleşme oranı ise yüzde 95 bu da 65 bine tekabül eder. 100 milyon devletten katkı payı bekliyoruz. Bunun gerçekleşeme oranı da yüzde 80 civarında. Bu standart bir para değil o ay tüm ülkede  toplanan vergilerin nüfus oranına bölünmesi ile veriliyor. Pandemi döneminde bizim payımıza 2 milyon gibi bir rakam düştü. Çünkü devlet vergi toplayamadı. Büyükşehir’de yüzde 30 kendi payını yüzde 10 da İZSU’ya kesiyor. Büyükşehir’e biz para veriyoruz ama biz de onlardan isterken çekinmeyelim. Ben Büyükşehir Belediyesi meclis üyelerinden bunu istiyorum. İsteyenin bir yüzü kara vermeyen zenci. Gider bütçemize bakarsak Fen İşleri ve Temizlik İşleri’nde düşüş var. Ama destek Hizmetler Bütçesi’nde çoğalma var. Çünkü biz bu sene 9 milyon destek hizmetlerine bütçe verdik. Çünkü sosyal donatı alanlarımıza önem veriyoruz. Gelir arttırmak için Belediye Başkanımız bir hamle yaptı ve Mavişehir’in bir kısmı bizim ve dava açtık,  kazanırsak oradan 14 milyon gelir bekliyoruz. Kıyı kesimini açabilirsek oradan da gelir elde edebiliriz. Devlet, dedi ki ‘sanayi bölgesindeki dükkanlar vergiden muaf olacak’  bizim bu kazanamadığımız emlak vergisini  o zaman genel hükümetin bize ödemesini istiyoruz. Yıllardan beri bir çöp sorunumuz var. Çiğli çöpten bir türlü kurtulmadı, keşke kurtulsak” diye konuştu.

GÜMRÜKÇÜ: 2021 YATIRIM YILI OLACAK
Başkan Gümrükçü hem CHP hem de AK Parti Grubuna teşekkür etti. Gümrükçü, “Çiğli’nin bir kentleşeme ve kentlileşme problemi olduğunu hepiniz söylediniz. Bu birliktelik bu sorunları da çözme iradesini de ortaya koyacaktır. Bizim iki ana eksenimiz var. Biri tasarruf diğeri de verimlilik bu anlamda dijitalleşeme, çağa ayak uydurma, şeffaflık bunlar bizim için çok önemli. Şeffaf bir yönetim sergilediğimizi düşünüyorum. 1-2 ay içinde şirketlerle ilgili de size bir rapor getirebiliriz. Sayıştay zaten bizi denetliyor. Bizim de hesap veremeyecek hiçbir şeyimiz yok. 2021 yılındaki bütçe ile yapacağımız çalışmaları tek tek müdürlük bazında sizlere aktarılmasını istiyorum. Böyle bir çalışma yapacağız. Müdürlüklerimiz size tek tek faaliyetleri aktaracaklar. Kültür Müdürlüğü Bütçesi’ndeki mal alımı ÇİBEM’e alına ders kitaplarından kaynaklanıyor. İmar Müdürlüğü Bütçesi’nde bulunan kalem yapmamız zorunlu olan bir ihaleden kaynaklı. Şeffaflığın gereği olarak size tek tek nereye ne harcanacak size bunlar anlatılacak. Özel Kalem Müdürlüğü bütçesindeki rakamsal artış yüzde 2. Bunun nedeni de Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ndeki basını kaldırıp özel kaleme dahil ettik. O nedenle bütçe arttı. Ancak daha fazla olması gereken bütçeyi neredeyse geçen yıl ile aynı tuttuk. 2021 yılında Esentepe’deki imar sorununu çözüyoruz. Dağ Mahallesi’nde kentsel dönüşüm sorunu hal olacak. Çiğli’nin denizle buluşması için millet bahçesi projesine tamam dedik. Kıyı çalışmalarında imara kapalıydı bunlar için de çalışıyoruz. Millet Bahçesi ile beraber ikinci denize ulaşma noktası olacak. Size bir de sürprizim olacak ve bir noktadan daha denizle buluşacağız. Belediye gelirlerinde pandemi döneminde düşüş var. 2 ay boyunca devlet belediyelerden yaptığı yüzde 40’lık kesinti yapmadı. Bizim de sizden ricamız yine bu kesinti yapılmasın. Belediye şirketlerinin borçları 10 yıla 15 yıla yayılsın. Bizim dezenfektan, temizlik kolisi gibi giderimiz yoktu ama oldu. Bütçe gelirimizi arttıra ve borçlarımızı ödediğimizi kesin hesap görüşmelerinde göreceğiz. Yedek parçada, kırtasiyede, toplu alımları açık ihale yaparak tasarrufumuzu arttıracağız. Bu bütçe hizmet ve yatırım bütçesidir. Çiğli için 2021 yılı kayıp değil, daha da kazandığı bir yıl olacak” dedi.