İzmir haftanın son mesai günü önemli bir zirveye ev sahipliği yapıyor. Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) büyükşehir belediye başkanlarını aynı masada buluşturan ve ilki İstanbul'da gerçekleşen çalıştayın ikincisine İzmir ev sahipliği yapıyor. 



Toplantıya ev sahibi olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Eskişehir  Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Adana  Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak katıldı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in başka bir programa katıldığı için toplantıya gelemediği belirtildi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer önemli mesajlar verdi.

KÜLLİYE’DE KURULAN KOMİSYON HALEN TOPLANMADI
Yaklaşık 2 ay önce Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen büyükşehir belediye başkanları toplantısını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, toplantıda kurulan komisyonun halen toplanmadığını belirtti.

Soyer, “Ankara’ya gitmiştik ve hazırlanan yerel yönetim paketi ile ilgili konuştuk. Daha sonra orada bir komisyon kurduk fakat 2 ay geçmesine rağmen Cumhurbaşkanı tarafından hala davet edilmedik. Biz bir an önce tekrar toplanmayı ve komisyonda görevli arkadaşlarımızla çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz. Ama biz her halükarda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Toplum değişiyor... Siyasetçilerin bu değişimi iyi okuması ve eski refleksleri bırakması lazım... Pragmatik değil bu günü inşa eden gözlerle bunu okumamız gerekiyor. Bunun için demokrasiyi gerçek anlamda yaşamalıyız. Geniş uzlaşmalar olmadan Türkiye’de bir şey çözülemiyor ve sorunlarda yerinde durmuyor eviriliyor, değişiyor. Demokrasi sadece seçimle olmaz, halkı bu süreçlere dahil etmemiz lazım aksi durumda çözdüğümüz sandığımız sorunlar büyüyerek devam ediyor. Engellilerin sosyal yaşamda yaşadıkları sorunları, işsizlik, kadın özgürlüğü, Alevilerin cem evi talebi, Kürtlerin kamusal alanda dil isteği... Bunları çözmek için çalışmalıyız. Ülkemizin yarısının yaşadığı belediye başkanları burada ve biz bu sorunları çözmeye çalışacağız” açıklamasında bulundu.

MERKEZİ HÜKÜMETE ‘KATILAŞMA’ ÇIKIŞI
Merkezi anlayışın giderek katılaştığını belirten Başkan Soyer, “Ortaklaşa işler gerçekleştirmeyi, deneyimlerini paylaşmayı çok önemli bulduklarını vurgulayan Soyer, “Ülkemizin yarısını yaşadığı yani 40 milyon kişiyi yöneten başkanlarız. O nedenle vatandaşlarımıza ortak çözüm üretmeye çalışıyoruz. Ekonomik, sosyal yapısı, dili, düşüncesi farklı kişilerin sorunlarına cevap olmakla yükümlüyüz. Vatandaşlar geçmişin refleksinden ayrı bizlerden hizmet bekliyor. 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde de vatandaşlar bu değişimin sinyalini verdi. Hatta bu isteğin ete kemiğe bürünmüş hali elde ettiğimiz sonuçtur.  Halkımız sadece belediye başkanı seçmediler; kutuplaşmaya, ötekileştirmeye ve ekonomik gidişata da dur dediler. Demokratik ortamın ve uzlaşmanın olacağı alternatif bir yönetim yaratmak istediler. Elbette altyapı,  yol da istiyorlar ama bunun da ötesinde bir hizmet anlayışı bekliyorlar.  Ancak merkezi anlayış ne yazık ki daha da katılaşıyor. Boğaziçi Kanunu ile Boğazı imara açmak istiyorlar. Ankara’da alınan kararlar da zaten yerelin kısıtlı olan yetkilerinin tamamen ortadan kaldırılmasına yöneliktir. İşte tüm bu kararların da alınması ne kadar katılaştığının ispatıdır” dedi.

“SENGEL VE ÇERÇİOĞLU’NA YAPILANLARI KINIYORUM”
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in uğradığı fiziksel ve sözlü saldırıyı da kınadığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Çerçioğlu’na AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş’ın yaptığı omuz atma olayını da kınadığını ifade etti. Soyer, “Selçuk Belediye Başkanımızın maruz kaldığı sözlü ve fiziksel saldırıyı en sert şekilde kınıyorum. Aynı şekilde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Cerçioğlu’na yapılan kaba saba omuz atma olayını da kınıyorum. Bu saldırın kimden geldiği değil sebebi önemli. Bunun nedeni de kanının siyasetteki yerini kabul edememek. Kadının toplumdaki yerini kabullenemeyen ataerkil zihniyet kadının üzerinde bir baskı oluşturmak istiyor.  kadının özgürlüğüne dayanmayan zihniyete bu özgürlüğün karşısında duranlara kadına baskı ve şiddete karşı olacağız. Çünkü her şey kadınla değişiyor ve gelişiyor” ifadelerini kullandı.

Soyer’in konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.