Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ Çeşme Belediyesi Temmuz Ayı olağan meclisi, Başkan Ekrem Oran idaresinde gerçekleşti. Meclis gündemine Çeşme’deki sinek ve haşerat sıkıntısı damga vurdu. Başkan Ekrem Oran, ilçedeki sineklerin temizlenmeyen havuzlar yüzünden olduğunu savunarak, “Havuzunu temizlemeyen vatandaşlara ceza keselim” önerisinde bulundu. Oran, “Arkadaşlar ben bir önerge hazırladım, siz de kabul ederseniz gündeme alalım. Çeşme’deki sinek problemiyle ilgili hem biz hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi yoğun çalışıyor. Fakat yüzme havuzlarının bakımını yapmayan vatandaşlarla ilgili, kapalı villalarla ilgili sıkıntı var. Kapalı villalarla ilgili temizlik işlerine ceza yazabilmekle ilgili biz önerge bu. Ev kapalı, gelmemiş ama havuz kirli, biz de bir bedel alarak, ceza gibi, havuzu temizleyeceğiz ve ceza keseceğiz. Bununla ilgili önergemi okuyorum; “İlçemiz sınırlarında yüzme havuzu olarak kullanılan alanların düzenli bakımının yapılmaması nedeniyle, halk sağlığını tehdit ederek, sinek ve haşere üremesine neden olduğundan belediyemizce yapılan ilaçlama ve diğer temizlik giderleri karşılığında her bir hizmet için 5 bin Türk Lirası ücret alınması ve temizlik işleri müdürlüğü bütçe kalemleri arasına ilave edilmesi için meclis kararı alınmasını rica ederim’ bu önergenin gündeme alınmasını oylarınıza sunuyorum” dedi. 

 “ASLINDA CEZA DEĞİL, ÜCRET”
Cumhur İttifakından bir meclis üyesinin, “Cezayı kim kesecek, tahsildar mı vereceksiniz yanlarına” sorusunu yanıtlayan Başkan Oran, “Bunu herhalde mali hizmetler kesecek, temizlik işleri tutanağı tutacak, bize getirecek, mali hizmetler de bununla ilgili tahakkuk çıkacak. Ceza gibi bir ücret koyuyoruz, sen havuzunu temizlemezsen kardeşim, Çeşme’yi kirletir, sineğe sebep olursan ben burayı temizlerim 5 bin lira da ücret alırım. Hizmet karşılığı, ceza değil aslında ama ceza gibi bir ücret” açıklamasında bulundu. 

 “MAVİ HAVUZ VAR, SİYAH HAVUZ VAR”
Cumhur İttifakı meclis üyelerinin, “Bize biraz çelişkili geldi” yorumunun üzerine konuşan Oran, “Bu havuzlara bir şey yapmamız lazım. Sineğin üreme alanı bunlar. Vatandaş gelmiyor” dedi. Cumhur İttifakının, “Ücret almadan ilaçlama yapalım, millet sineği kendi çağırmıyor” önerisini değerlendiren Başkan Oran, “Havuzuna bakmıyor” dedi. Muhalefet grubunun, “Adamın havuzuna bakıp bakmadığını neye göre ayıracaksınız” sorusunu yanıtlayan Başkan Oran, “Çok net, havuz yeşil mi, mavi mi, siyah mı? Yemyeşil, simsiyah havuz var bir de masmavi havuz var, gözümüzle bakarak kirli ve temiz havuzu belirleyeceğiz” dedi.

 “2022 BÜTÇESİNE ALALIM”
Önergeyi “Aceleye getirmek istemiyoruz” diyen Cumhur İttifakına karşı Oran, “Aceleye getirmezsek, Ağustos’ta meclis yok, Eylül kalır” dedi. Cumhur İttifakı üyeleri ise, “Havuzlarda sıkıntı var biz de farkındayız ama cezayı kim kesecek, neye göre belirlenecek, öncesinde uyarı yapılacak mı bunlar belli değil” dedi. Uyarıların zaten defalarca yapıldığını belirten Oran, “Aynı inşaat yasağındaki gibi… Bunu da bir ücret olarak çıkartıyoruz. Kendisi temizletse 500 bin liraya temizletecek, biz 5 bin liraya temizleyeceğiz” diye konuştu. Cumhur İttifakının, “Sadece havuzlardan değil, kanalizasyonlar ilaçlanıyor mu? Bu sebeple bu önerge için acele etmeyelim, çöplerden de oluyor” ısrarı üzerine, önergenin gündeme alınmasından vazgeçen Başkan Oran, “O zaman 2022 bütçesine bu kalemin konulmasını rica edeceğim. Şu an vatandaşın ekonomik sıkıntıları ve pandemi var. 2022 bütçesine 5 bin lira olarak bunu koyalım. 2022 bütçesine havuz temizleme ve ilaçlama ücreti olarak konulmasını plan ve bütçe komisyonuna sevk ediyorum” dedi.