GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı olağan ikinci oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başkanlığında Dikili’de gerçekleştirdi. İlçenin tarihi sembollerinden Çandarlı Kalesi’nde gerçekleşen oturumda, folklor ekibiyle birlikte sahneye çıkarak Kemeraltı ve Kocaarap Zeybeği oynayan Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, büyük alkış aldı.

‘BEREKETLİ COĞRAFYA’
Türkiye’nin kültürel yönden çok zengin ve bereketli bir coğrafyaya sahip olduğu vurgusunu yaparak konuşmasına başlayan Kırgöz, “Dolayısıyla ülkemizin çok sayıda zeybek oyunu var. Kemeraltı ve Kocaarap Zeybeği tamamen dikili bölgesine ait. Bizler göreve geldikten sonra böyle gelenek, görene ve kültürel değerlerimizin aktarılmasının bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Hemşehrilerimize hizmetten arda kalan zamanlarda bağ evlerinde ya da düğün salonlarında bunlar unutulmasın diye genç arkadaşlarımıza öğretmeye çalışıyoruz. Bizzat bende burada çalışmalara katılıyorum, katılmaya da devam edeceğim” dedi.

‘CAZİBE MERKEZİ…’
Dikili’nin tarihi yapısı hakkında bilgiler vererek konuşmasını sürdüren Başkan Kırgöz, “Dikili bir turizm kenti olmanın yanında tarım ve balıkçılığın da yoğun olarak yapıldığı bir kenttir. Bölgemizde jeotermal enerjiye dayalı ciddi anlamda seracılık yatırımları tesisleri bulunmaktadır. Yine şu an bölgemize önemli bir istihdam sağlayacak bizim de yönetiminde ve ortağı olduğumuz 3 bin dekar üzerine kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor olması da ilçemizin önemini daha da arttırmış olacaktır. Son yıllarda bölgemizde yaşanan gelişmeler Dikili’ye ve bölgeye olan ilgiyi daha da arttırmıştır. Özellikle İstanbul otobanı yapılması Kuzey Ege otoyolunun yapılması, ilçemiz sınırına yakın Bergama Organize Sanayi Bölgesi’nin yanında yine Çandarlı Limanı’nın yapılıyor olması bölgemizi cazibe merkezi haline getirmiştir. Dikili’ye sınırımız olan Yenikent ve Aşağıkırıklar bölgesinde Batı Anadolu Serbest Bölgesi ilçemize olan nüfus göçünü her geçen gün artırmaktadır” açıklamalarında bulundu.

‘TERCİH EDİLEN KENT’
Dikili’nin her mahallesinin birbirinden değerli ve değişik özelliklere sahip olduğunun da altını çizen Kırgöz, şu ifadeleri kullandı: “Yağcıbedir köylerinde dokunan Yağcıbedir halılarının üretim merkezi olması. Kabakum, Salihler, Bahçeli sınırı olan kumsala sahip olması, Gökçeağıl, Nebiler mahallelerimizde Aşıklar Şelalesi’nin bulunması, Merdivenli mahallemizde bir krater gölü olan Karagöl, Deliktaş Mahallesi sırtlarında bulunan Kaya Sunağı ve Zindancık olarak ismi geçen tarihi kalıntıların olması ve Bademli Mahallesinin plajları, koyları ve adaları ile Türkiye’nin Maldivleri olarak isminden söz ettiriyor olması ilçemizi her geçen gün daha da cazip hale getirmektedir. Bu kadar zengin bir coğrafyaya sahip ilçemizi biz de göreve geldiğimiz günden bu yana her platformda layıkıyla anlatmaya, tanıtmaya çalışıyoruz. Her geçen gün ilçemiz daha da tercih edilen bir kent haline geliyor. Esnafımızın lokmasını büyütmeye yüzünü güldürmeye çalışıyoruz. Göreve geldiğimiz andan itibaren Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte hızlı bir şekilde çalışmalarımıza başladık. İlçemizde Temiz su iletim hatlarını değiştiriyoruz. Kent içi trafiğini rahatlatmak Kuzey-Güney çevre yollarını açtık” diye konuştu. 

OTOBÜSLER GELİYOR
Kırgöz’ün ardından sözü alan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, kent ulaşımına katkı sağlayacak önemli adımlar gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Başkan Soyer, “Öncü kent İzmir olarak ülkemize bir konuda daha öncülük etmenin gururunu yaşıyoruz. Bir yandan raylı sistem projelerimiz yürürken diğer yandan da otobüslerimiz için takviye yapmaya devam ediyoruz. Daha önce ESHOT 67, İZULAŞ’A 16 olmak üzere toplam 83 otobüs almıştık. Geçtiğimiz aylarda 304 otobüs alımı daha yaptık. Şimdi siparişimize artı 60 otobüs ekledik. Böylece toplam 447 otobüsü hemşerilerimizin hizmetine sunacağız. Gururlu ve mutluyum. Daha önce hemşehrilerimize kentimize 500 otobüs kazandıracağımızın sözünü vermiştik. Herkes pandemi gibi zor bir süreçten geçerken bizler verdiğimiz sözü yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bunu yaparken hem İzmirli’nin rahat seyahat etmesini sağlayacağız hem de pandemi döneminde bulaş riskini en aza indireceğiz” açıklamalarında bulundu.

“Toplu ulaşım olanakları ve imkanlarını artırma hedefiyle çalışırken bir yandan da engelli hemşerilerimizin toplu ulaşımda ciddi sıkıntıları olduğunu gördük” diyerek sözlerini sürdüren Soyer, “Türkiye’de ilk kez sadece engellilere hizmet edilecek 4 otobüsü de İzmirimiz’e kazandırıyoruz. Her biri 7’şer tekerlek sandalyeli yolcu kapasitesine sahip olacak. Bu otobüslerin ulaşım saatleri engelli derneklerimizle, engelsiz İzmir komisyonumuzla birlikte sağlayacağız. Engelli hemşerilerimiz de yollarda kalmayacak, çok daha fazla sosyalleşecek. Onların yüzlerini güldürebilmek dünyalar kadar değerli. İhtiyaçlar doğrultusunda devamı da gelecek. Şimdiden İzmirimiz’e hayırlı olsun” dedi.

‘DÜNYA KENTİ VİZYONU’
Meclis toplantısında Grup Başkanvekilleri de sözü alarak, 2’nci Olağan Meclis Toplantısı’nı Dikili’de yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu, “30 ilçenin farklı özellikleri ve değerleri var. İzmir’in geleceği ile ilgili olarak İzmir’i dünya kenti yapma vizyonu doğrultusunda el ele gönül birliği vererek bütün değerleri ortaya koyarak olacaktır. Dikili bu ilçelerden bir tanesi. Her ay bir ilçemizde bu meclisleri yaparken o ilçenin bütün değerlerini bu şehre katarız. Dikili hem tarihi bir kent. Bergama ve bu civardaki diğer kentler gibi önemli bir tarihsel mirastan esinlenerek günümüze geliyor. Doğal güzellikleri, tarımı ve turizmi ile İzmir’in kalkınmasına katkı sunuyor. İBB olarak Dikili Belediyesi ile bu yolda yürümek gücümüze güç katıyor. Bu birlikteliği devam ettirmek hepimizin geleceği, hayal ettiği dünya kenti İzmir’e ulaşmak açısından da çok değerli” ifadelerini kullandı.

‘EŞİTLİK’ VURGUSU
“Bugün yine şehrimizin önemli tarihi alanlarından birindeyiz. Yapım tarihi bile bilinmeyen ama uzunca bir süredir korunabilen bir kaledeyiz” diyerek konuşmasına başlayan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “ Bu vesile ile bugün bu toplantının yapılmasında öncülük edenlere grubum adına teşekkür ediyorum. Bu tür toplantıların klasik bir meclis toplantısı dışında sembolik bir de anlamı var. Şu anda içinde bulunduğumuz alan ve benzeri alanların tanıtılması anlamında çok değerli. Bizler yerel yöneticileriz… Bulunduğumuz ilçelerde bir takım meselelerin varlığından haberdar oluyoruz. Bergama’ya geldiğimizde meclis üyelerimiz ortak bir konsensüs ortaya koyarak Bergama’nın sorunlarını ortaya kaldırmak konusunda görüşüldü. Bu sorunları Büyükşehir ve Bergama Belediyesi işbirliği ile ortadan kaldırılacağını düşünüyoruz. Dikili’ye biraz erken geldik ve sahilde dolaştık. Burada konuştuğumuz iki ablamız sokağın sevgi yolu şeklinde trafiğe kapatılarak kente kazandırılmasını istediklerini söylediler. Bence bu, bugün bizim açımızdan en değerli anlardan biriydi. Son olarak, araç hibeleri ile ilgili teşekkür etmek istiyorum. 13 ilçe belediyesi içinde bir tanesi dikkatimizi çekti. Kütahya Simav Belediyesi AK Parti Belediyesi. Bu sayıların artırılarak devam etmesini eşitlik anlamında rica ediyoruz” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, “Çok anlamlı ve önemli. İzmir’de tarihi yerlerimiz çok. İlçelerimizin ve tarihi yerlerin tanıtımı bakımından bu toplantıların ilçelerimizde yapılması çok önemli. İzmir, turizm kenti, tarım kenti… Dikili’de tarım ve turizm kenti. Bu bakımından Büyükşehir Belediyesi olarak da buralara gerekli katkıları sunarız” açıklamalarında bulunurken, İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç de, “Bu toplantıda Dikili Belediye Başkanımız çalışmaları hakkında bilgiler sundu, çok mutlu olduk. Ben bütün bu konuşmalar çerçevesinde İzmirimiz’e Dikilimiz’e kentimizin her bir noktasında yapılacaklar adına çok mutluyum” diye konuştu.

SORUNLARI SIRALADI
Başkan Soyer, daha sonra sözü meclis üyelerine vererek ilçede yaşananlar hakkında bilgiler aldı. AK Parti Dikili Meclis Üyesi Semih Yalın, “Bu akşam çok mutluyum. 2014 yılından beri Çandarlı unutulmuştu. 28 yıldır Çandarlı’da yaşayan biri olarak bunun hüznünü yaşıyorduk. Çandarlı Kaleiçi Kültür ve Sanat Festivali adı altında 17 kez düzenlenen bir festivalimiz vardı. 2014 yılından sonra Dikili’ye bağlandıktan sonra bu festival askıya alındı. 18’ncisini inşallah pandemiyi atlatabilirsek bunun yeniden yapılmasını istiyoruz. İlk defa bu yaz bir sıkıntı geçirdik. İçme suyu sıkıntısı. Çandarlı’ya içme suyu sağlayan kuyularda çökme oldu. Bununla ilgili çözüm noktasına getirildi. İçme suyu göletinin Çandarlı’ya kazandırılarak arıtma tesisi yapılması ve şebekeye bağlanması konusunda özel bir talebimiz var. Uzun süre sonra buralar da yetmeyecek. Göletimiz şu anda su dolu ama değerlendiremiyoruz. Son olarak otopark sorunumuz da var. Uygun bir yerde katlı otopark çözülebilir. Çok sayıda misafirimiz geliyor. Önümüzdeki yıllardaki planlamalarda katlı otoparkla ilgili bir proje yapılmasını arz ediyoruz” dedi.
Otoparkla ilgili proje çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Başkan Soyer, “Arıtma tesisi ve iletim hakkı ile ilgili ihaleye çıkıldı. Önümüzdeki yıl buraya su sorunu yaşatmayacağız” dedi. Festival ile ilgili öneriler için ise Soyer, Başkan Kırgöz’e seslenerek, “Başkanım not alın” dedi. 

‘GÜMBÜR GÜMBÜR FESTİVAL’
“Geçen yıl göreve geldik, daha yeni yetmeydik” diyen Başkan Kırgöz de, “Geçen yıl her türlü imkansızlıklara rağmen Dikili’de çok görkemli bir festival geçirdik. Bu yıl da hem Dikili’de hem de Çandarlı’da bir festival hazırlığımız vardı. Bu pandemi hepimizi alt üst etti, yapamadık. Önümüzdeki günlerde hem Dikili’nin hem de Çandarlı’nın tanıtımı noktasında elimizden geleni yapacağız. Su sorununa gelecek olursak; Son 50 yılın en kurak yılını yaşıyoruz. Çandarlı’da yeraltı sularının düşmesinden dolayı pompalarımız askıda kaldı. Bunun kanalize edilmesi bir hafta aldı ama İBB hemen su deposu hazırladı. Çandarlı’da şu an büyük oranda su sıkıntısı yok. Akşamları 1 ila 2 saat su seviyesinin artırılması sırasında su kesiliyor o kadar. Dikili’de sondaj çalışmalarından dolayı yeraltı suları çekildi. 3 ila 4 gün gibi bir sürede orası da halledildi. Şu anda Dikili’de de su sorunu yok. Önümüzdeki yıllarda gümbür gümbür bir festival yapacak, ilçemizi her yerde tanıtacağız” açıklamalarında bulundu.

Tarihi dokunun güçlendirilmesine yönelik çalışmaları da sürdüreceklerini belirten Başkan Kırgöz, “Zeminler ilgili izinleri aldık. Pandemi olayı girince kurullar toplanamıyor. Böylece görüşmelerimizi yapamıyoruz. Oraya çakılacak her çivi izinle. Bu iki bölgede de izin verildiği noktada tarihi sokakları gerçekleştireceğiz” diye konuştu.