İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2003 yılından beri İzmir’deki tarihi yapıların korunması, onarılması, kentsel ve yerel bilincin oluşturulması amacıyla düzenlenen “Tarihe Saygı/Yerel Koruma Ödülleri”, 17. kez sahiplerini bulacak. Tarihi mirasa sahip çıkan, koruyarak yaşatan ve bu alanda katkısı, emeği bulunan İzmir ile ilgili tüm çalışmalara açık olan yarışma için “Tarihi Yapıda Yaşam”, “Tarihi Mekânda Geleneksel Zanaatların Yaşatılması", “Basit Onarım”, “Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım”, “Özgün İşlevin Korunduğu Esaslı Onarım”, “Emek”, “Katkı” ve “Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik” kategorilerinde başvurular kabul edilecek.

Sonuçlar 16 Eylül'de açıklanacak

Yarışmaya katılmak isteyenler, 2019 yılı şartnamesini ve başvuru formlarını tarihesaygi.com sitesi üzerinden edinebilir. Seçici Kurul Toplantısı ve inceleme gezisi, 9-13 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek. Sonuçlar ise 16 Eylül 2019 Pazartesi günü yarışmanın internet sitesinden duyurulacak.

Seçici Kurul üyeleri belirlendi

Tarihe Saygı/Yerel Koruma Ödülleri Yarışması’nda Asil Seçici Kurul üyeleri; Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. İclal Sema Dinçer (Mimar-Şehir Plancısı), Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Eşref ABAY (Arkeolog), Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Murat Tutkun (Mimar), Anadolu Üniversitesi'nden Doç. Dr. Oğuz Alp (Sanat Tarihçisi), Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Dr. Elif Örnek Özden (Şehir Plancısı), Dr. Oytun Eylem Doğmuş (Şehir Plancısı) ve Zeynep Günseli Özşahin (Mimar-Restorasyon Uzmanı) olarak belirlendi.

Yedek Seçici Kurul Üyeleri ise Erciyes Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Hikmet Eldek Güner (Mimar), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Dilek Erbey (Şehir Plancısı), Celal Bayar Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Başak Katrancı Kasalı (Sanat Tarihçisi) ve Ege Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Mücella Erdalkıran(Arkeolog).

Ödül Kategorileri:

Tarihi Yapıda Yaşam Ödülü

Kentleşme sürecinin yarattığı değişimlere rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde tarihi yapısını koruyup, yaşatan ve özgün işleviyle kullanmayı sürdüren, yapıyı olabildiğince korumayı başardığı jüri tarafından belirlenen yapı sahiplerine verilir. Başvuru konusu yapının korunması gerekli kültür varlığı özellikleri taşıması gereklidir.

Tarihi Mekânda Geleneksel Zanaatların Yaşatılması Ödülü

Bu ödül, tarihi mekân içerisinde uzun süreli geleneksel üretim yapan, tarihsel-mekânsal dokuya varlığıyla katkı sağlayan, somut olmayan yerel kültürel miras kapsamında faaliyet gösteren zanaatkârlara (dokumacı, bakırcı, keçeci, semerci, nalıncı, derici vb.) verilir. Adayların, en az 15 yıl boyunca zanaatın uygulanmasını ve yaşatılmasını sağlamış, usta-çırak ilişkisi içinde yetişmiş, kaybolmakta olan zanaatın sürdürülmesini sağlayacak ender bilgilere sahip olması gerekir.

Esaslı Onarım Ödülleri

Yapıların özgün mekân-cephe kurgusu, yapım tekniği, malzeme, süsleme eleman ve detayları, parsel öğeleri (müştemilat, havuz, kuyu, duvar, döşeme kaplaması, ağaç, çardak, vb.) ile korunarak onarılmaları esastır. İşlev değişikliği nedeniyle uygulanan dönüşümün yapı-parsel ilişkisi ile yapının iç-dış mekân organizasyonunun korunmasını ve/veya okunmasını olanaklı kılması gerekir.

Emek Ödülü

Bu ödül, “Tek Yapı Ölçeğinde Koruma Uygulamaları” ödül kategorisi altında gerçekleştirilen uygulamalarda geçmişten bugüne sürmekte olan bir yapı geleneğinin izlerini koruyarak ve ustalıklı biçimde sürdürerek üretime emekleriyle katkıda bulunan usta ve/veya usta ekiplerine verilir.

Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülü

Bu ödül; İzmir’in yerel bağlamıyla ilişkili yazılı ve görsel çalışmalar aracılığı ile tarihi çevre ve kültür varlıklarını koruma konusunu somut bir ürün ile gündeme getiren, kamuoyunda bir tartışma zemini yaratan, ufuk açan ve bunların tümünü bir arada sağlayan çalışmalar toplamına verilir. Lisans, Yüksek Lisans, Doktora ve Bitirme Tezleri ile makale, bildiri kitabı, bildiri CD'si ve benzeri akademik çalışmalar ödüle aday olamaz.

Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödülü

İlk ve orta öğretim düzeyinde hazırlanmış öğrenci çalışmaları bu kategoride değerlendirilir. Ödül ilgili okula verilir. Çocuk ve gençlerin tarihi mirasa ve çevreye duyarlılıklarını geliştirmek, bir koruma kültürü oluşturmak ve yaygınlaştırmak amacıyla bağlı bulundukları eğitim kurumu önderliğinde gerçekleştirdikleri çalışmaları onurlandırmak temel hedeftir. Bu kategoride, İzmir’in tarihi değerlerine yönelik resim, heykel, fotoğraf, maket ürünlerini içeren sergi, okul dergisi, belgesel, araştırma, drama, dans, şiir etkinlikleri ve benzeri yazılı ve görsel ürünler, değerlendirilir.