Halil İbrahim GÜLER/GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu Başkan Mustafa Tunç Soyer idaresinde gerçekleşti. Oturum, meclis üyelerinin Çin ziyaretiyle ile ilgili hazırlanan sunum ile başladı. Sunum sonrası Başkan Soyer, “İzmir’de bir Çin merkezi oluşturmak gibi bir orak projemiz var. Belediyemizde bir komisyon kurulması, ticari, kültürel bir ofis ya da adına ne denirse böyle bir şeyi beraber kuralım diye bir fikir gelişti” dedi.

DEPREM VE DOĞAL AFET KOMİSYONU KURULDU
AK Partili meclis üyeleri Özgür Hızal ile Hüsnü Boztepe’nin verdiği Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu kurulmasına yönelik önerge oybirliği kabul edildi. Komisyonda CHP’den Sadet Çağlın, Nilüfer Bakoğlu Aşık,  Kazım Çam, Nezih Özuyar, Ali Emrah Karamusafaoğlu, Alpaslan Bilen AK Parti’den Hüsnü Boztepe, Ayşegül Duran Türker, Şevket Hasırcı yer aldı. Konuyla ilgili söz hakkı alan AK Partili Özgür Hızal, “Maalesef İzmir’de bununla ilgili bir çalışma yapılmamış. Bu konuda bir eksiklik var. Burada çok önemli bir adım attığımızı düşünüyoruz. Bizim bu süreçte bir taraftan düşünüp gerekli kararları almamız gerekiyor” dedi.

KOZAK’TA DOĞAL YAŞAM PARKI YAPILACAK
Soyer, Bergama Kozak’ta doğal yaşam parkı yapacaklarını, projeyi kısa sürede hayata geçireceklerini söyledi.

BURADA YALAN SÖYLEYEN BİRİLERİ VAR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Konak’ta inşa edilecek gökdelen hakkında basında bazı açıklamalarının yayınladığını söyleyen Hüsnü Boztepe, “Gökdelenle ilgili söylüyorsunuz ki, ‘Gökdelenle ilgili söylüyorsunuz ki, ‘içime sinmiyor diye yalan söyleyebilirdim diye bir açıklama yaptınız. Demek ki burada yalan söyleyen bir grup var’ dedi. Boztepe’ye sert tepki gösteren Soyer, “Nereden çıkardınız, öyle bir laf var mı? Siz dilediğinizi söyleyin öyle bir şey yok” şeklinde karşılık verdi.

FİRMANIN CEO’SU DALGA GEÇER GİBİ…
Bu diyaloğun ardından söz alan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Hüsnü Bey CHP’den geliyor.  Birlik ve beraberliğin en üst noktasında olduğumuzu da biliyor.  Biz CHP belediye başkanları olarak çalışmaktan büyük bir onur duyuyoruz. Gökdelen konusu ilgili kamuoyunda bu çok tartışılıyor,  bu konuda gerek Ben yani,  Konak Belediye Başkanı Abdül Batur olarak gerekse de Tunç Soyer olarak bir dahilimiz olmadığını belirttik.  Bu alanla ilgili karar 2008 yılından beri de uygulanmaya çalışılıyor.  Planla ilgili 2015, 2018 yıllarında Şehir Plancıları Odası dava açmış. Hala 2018 yılında üst plana açılan dava devam ediyor. Bu adı geçen gökdelene Konak Belediyesi tarafından ruhsat verilmiş. Burada dikkat edilmesi gereken ruhsat verilmesidir. Ben bu konu ile ilgili ikinci kez konuşuyorum. Bir mimar olarak bunun içime sinmediğini, bunun Konak’ın kalbine sokulan bir hançer olduğunu söylemiştim. Konak’ın merkezinde bu tür yüksek binaların yapılmaması konusunda ben adaylığım döneminde söz verdim. Şu anda da aynı noktadayız,  hala içimize sinmemeye devam ediyor. Bununla ilgili firmanın CEO’nun kentliler ile dalga geçer gibi ister 2 ister 120 kat yaparız açıklaması da bizi üzüyor.  Asla istemezükçü değiliz. Sayın Tunç Soyer’in Kadifekale eteklerinde de devam eden çalışmaları var o alanın bu siluet ile kapatılmasına karşıyız. Hem İzmir’e hem projeye yapılan yatırıma yazık. Kentin,  siluetini bozmamak için çalışıyoruz. Geçmişteki beyanlarından biliyoruz ki Tunç Başkan da bu konuda çok hassas. Hukukun verdiği yetki ile ve odaların hassasiyeti ile biliyoruz ki bu konu ortadan tamamen kalkacaktır. Bu yapı için daha önce tespit edilen bölgesinin yeri Bayraklı’nın arka sırtlarıdır.  Yatırımcı orada istediğini yapabilir. Biz bu konudaki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Nereye kadar giderse oraya kadar sürdüreceğiz. Bu konu hukuka gitti ve çözülecektir” diye konuştu.

BU TARTIŞMA YATIRIMCI KAÇIRIR
Konuyla ilgili söz hakkı alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Hukuki süreç tamamlanmadı. Bir yandan da kente yatırımcıların gelmesini istiyoruz, bir yandan da kentin dinamikleri ve hassasiyet var. Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir ifadesi vardı.  Biz ne kadar doğru bulmasak da güvene dayalı bir açıklamaydı. Türkiye’ye yatırımcının gelmediğini ve güven problemi olduğunu söylemişti.  2008’de bu konuyla ilgili karar verildi. Bunlar kısa sürede kararı alınan konular değil. Yatırımcı yatırım yaparken planlamasını uzun yıllara göre yapıyor. Bu kısa sürede tavrın değişmesi İzmir’e gelen yatırımcıyı kaçırır. İzmir’e neden yatırımcı ve turist gelmiyor gibi birçok soru var ve birbirimize soruyoruz. İzmir’in Konak Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı farklı düşünebilir, bu normaldir. Ama bunu basınla değil firmalarının yetkilileriyle konuşabiliriz. Bunun doğru diyaloglarla bunu çözülebileceğini düşünüyorum” dedi.

BAŞKAN BATUR’A GÜVENİYORUM
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Soyer, “Konak Belediye Başkanımıza sonuna kadar güveniyorum. Başkan Batur kentin siluetini ve yatırımcının hakkını koruyacağına inanıyorum.  Bu nedenle kendisine kolaylıklar diliyorum" dedi.